Bakad tomatsoppa med färsk timjan och brödkrutonger

Recept på bakad tomatsoppa med färsk timjan och brödkrutonger

Tomatsoppa är gott och enkelt med smak och färg man blir glad av. Det fina med tomatsoppan är att passar lika bra som förrätt som till varmrätt.
12 februari, 2021

Bakad tomatsoppa med färsk timjan och brödkrutonger

Ugnsbakade grönsaker får extra intensiv och söt smak, som avspeglar sig i soppan. Toppa med krispiga krutonger, crème fraiche och färsk timjan.

4 portioner som förrätt

Du behöver:

400 g tomater
1 paprika
1 rödlök
½ vitlöksklyfta
½ näve färsk timjan
1 msk olivolja
½ tsk torkade chiliflagor
1 msk strösocker
½ burk krossade tomater
2 ½ dl grönsaksbuljong
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar

Krutonger:

1/2 ciabattabröd
1 ½ msk olivolja
1 tsk flingsalt

Till servering:

4 msk crème fraiche
1 näve färsk timjan

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Skär tomaterna i klyftor. Skär paprikan i stora bitar. Skala rödlöken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftan och dela den.
  2. Fördela alla grönsaker på en ugnsplåt klädd med bakplåts­papper. Lägg timjanstjälkarna ovanpå, droppa olja över, krydda med chili och socker och baka av i ugnen i 40 minuter.
  3. Ta ut från ugnen. Ta bort timjan och häll ner grönsakerna i en gryta. Tillsätt tomatkross och buljong och ge allt ett uppkok. Låt småkoka i 5 minuter. Mixa till en jämn soppa med stavmixer direkt i grytan. Tillsätt grädde och balsamvinäger, värm upp och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär brödet till krutongerna i stora tärningar. Stek tärningarna gyllene och spröda i olja i en stekpanna. Krydda med salt. Servera soppan med spröda krutonger och en klick crème fraiche. Garnera med timjan.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

LÄS MER: Lyxig svampsoppa med grädde och vin