Bakad tomatsoppa med färsk timjan och brödkrutonger
Ugnsbakade grönsaker får extra intensiv och söt smak, som avspeglar sig i soppan. Toppa med krispiga krutonger, crème fraiche och färsk timjan.
4 portioner som förrätt
Du behöver:
400 g tomater
1 paprika
1 rödlök
½ vitlöksklyfta
½ näve färsk timjan
1 msk olivolja
½ tsk torkade chiliflagor
1 msk strösocker
½ burk krossade tomater
2 ½ dl grönsaksbuljong
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar
Krutonger:
1/2 ciabattabröd
1 ½ msk olivolja
1 tsk flingsalt
Till servering:
4 msk crème fraiche
1 näve färsk timjan
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°. Skär tomaterna i klyftor. Skär paprikan i stora bitar. Skala rödlöken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftan och dela den.
- Fördela alla grönsaker på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Lägg timjanstjälkarna ovanpå, droppa olja över, krydda med chili och socker och baka av i ugnen i 40 minuter.
- Ta ut från ugnen. Ta bort timjan och häll ner grönsakerna i en gryta. Tillsätt tomatkross och buljong och ge allt ett uppkok. Låt småkoka i 5 minuter. Mixa till en jämn soppa med stavmixer direkt i grytan. Tillsätt grädde och balsamvinäger, värm upp och smaka av med salt och peppar.
- Skär brödet till krutongerna i stora tärningar. Stek tärningarna gyllene och spröda i olja i en stekpanna. Krydda med salt. Servera soppan med spröda krutonger och en klick crème fraiche. Garnera med timjan.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: Lyxig svampsoppa med grädde och vin