Lök- och cheddarpaj

Recept på lök- och cheddarpaj

Betina Hastoft
Det fina med pajer är att de är lätta att göra och sen sköter de sig själva i ugnen – som denna smakrika lök- och cheddarpaj.
14 oktober, 2021
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Lök- och cheddarpaj

Ingen jul utan paj! Testa en goding med cheddar.

Laga lök- och cheddarpaj
Betina Hastoft

15 bufféportioner

Du behöver:

1 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
75 g smör
1½ msk vatten

Pajfyllning:

3 salladslökar
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
Smör, till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
4 ägg
½ dl gräddfil
40 g cheddar

Du behöver:

  1. Blanda mjölsorterna med salt. Hacka smöret och arbeta ner i mjölet tills konsistensen är grynig. Samla snabbt ihop degen med vatten. Forma till en boll och ställ i kylen i 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 210°. Kavla ut degen och tryck ut den i en smord, liten pajform. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.
  3. Skär salladslök, vitlök och lök tunt. Fräs löken i smör tills den är mjuk. Smaksätt med salt och peppar. Vispa ägg med gräddfil. Bred ut löken på den förgräddade pajbotten. Häll äggmassan över och strö över tärnad ost. Sänk temperaturen till 185° och grädda pajen i 35–40 minuter tills äggmassan stannat.

Recept: Linn Grubbström, Skovdal Nordic Foto: Skovdal Nordic, Betina Hastoft, Martin Tanggaard

Missa inte

Spenatpaj med chèvre

Inget rätt med chèvre är komplett utan honung!

Ljuvliga minipajer med pekannöt

Smått och SÅ gott!

Sparrispaj med parmesan och parma

Lätt att göra och räcker till många!