Artikeln innehåller reklamlänkar

Ta hand om torrt hår – så får du hälsosamt hår utan friss

Ta hand om torrt hår – så får du hälsosamt hår utan friss

Så tar du han om torrt och slitet hår!

Torr hårbotten som kliar och längder som saknar både glans och volym... Fukten i håret lyser gärna med sin frånvaro – oavsett årstid. Men ingen fara! ELLE har samlat bästa tipsen för ett hälsosamt hår med maxad glans. Här är allt du behöver veta.
07 juni, 2022

Friss, tovor, torra längder, slitna toppar och absolut noll glans. Känns det bekant? Att håret känns torrt och slitet kan bero på många saker. Fel hårvård för din hårtyp, värmeverktyg – och slarv med eftervården. Och såklart sommarens dopp i både pool och hav i kombination med solen som torkar ut håret. Men det finns räddning inom räckhåll! Här är tipsen som trollar fram drömhåret.

Steg för steg – ta hand om torrt hår

ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson har skapat den ultimata guiden som gör tråkigt och torrt barr till ett minne blott. Här är allt du behöver veta om hur du bäst tar hand om ditt hår!

Hårbottenskrubb – därför ska du använda en scalp scrub

Att ta hand om hårbotten är den senaste trenden på TikTok. Den senaste tiden har vi sett hur marknaden fullkomligt exploderat av scalp scrubs. Och egentligen är det märkligt att det inte skett tidigare, för precis som vi skrubbar och exfolierar ansiktet, är det också viktigt att skrubba hårbotten. Med hjälp av en scalp scrub får du bort rester av produkter i hårbotten, men en scalp scrub tar också bort döda hudceller som täpper igen, samt kickar igång blodcirkulationen i hårbotten vilket på sikt leder till längre och starkare hår.

Läs mer: ELLE testar årets bästa hårbottenskrubb – här är alla vinnare!

Hårbottensskrubb, Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser – Davines

Essential Solu Sea Salt Scrub Cleanser är en krämig skrubb med finkorniga saltkorn som är rikt på bland annat magnesium som hjälper håret att bli starkare. Skrubben är enkel att fördela i håret och bildar ett härligt lödder.

Läs mer och köp skrubben här (länk till Lyko).

Ta hand om torr hårbotten – bästa tipsen

Det kan finnas många olika orsaker till att din hårbotten är torr. Har du en överlag torr hud, kan du även ha en torr hårbotten. Men torr och kliande hårbotten kan också bero på starka produkter (och överdosering av torrschampo), temperaturomställningar (sommarvärmen gör lätt hårbotten fuktig), eller att du inte får bort stylingprodukter ordentligt när du tvättar håret. Vill du ge din hårbotten lite extra kärlek finns till exempel speciella serum. Det kan också vara värt att testa ett sulfatfritt schampo och balsam som inte är lika uttorkande.

Läs mer om hur du bäst tar hand om din hårbotten här.

Serum för hårbotten, Genesis Serum Anti-Chute Fortifiant scalp serum – Kérastase

Ett lätt serum som inte gör hår och hårbotten fett. Genesis Serum Anti-Chute Fortifiant Scalp Serum är lämpad för dig vars hår känns tunt och lätt går.

Här kan du läsa mer recensioner om Genesis Serum Anti-Chute Fortifiant Scalp Serum (länk till Lyko).

Årets bästa sulfatfria schampo och balsam – allt du behöver veta om grön hårvård

Sulfatfritt schampo och balsam, True soft – MAria Nila

Maria Nilas storsäljande schampo och balsam i True Soft-serie gör torrt och frissigt hår mjukt och härligt på nolltid. Friss minskar markant och håret blir också mindre statiskt och får fin glans!

Här kan du läsa mer om dunderduon (länk till Lyko).

Massageborste för hårbotten, Treatment Scalp Scrub Brush – Sachajuan

Treatment Scalp Scrub Brush från svenska Sachajuan var tidiga på bollen med massageborstar för hårbotten. Massageborsten används tillsammans med schampo eller hårbottensskrubb och masserar skönt i hårbotten samtidigt som massageborsten stimulerar hårsäckarna vilket på sikt leder till starkare hår.

Treatment Scalp Scrub Brush finns att läsa mer om och köpa här (länk till Kicks)!

Ta hand om torrt hår och minska friss

Oavsett årstid kan håret lätt kännas torrt och frissigt, men mer märkbart blir det ofta under sommaren när vi utsätter håret för sol och bad. Därför är det extra viktigt att inte snåla med fukten. Fokusera på ett schampo och balsam som är speciellt anpassade för att återfukta och stärka håret. Då kommer du också att märka skillnad på friss och håret styrka och tjocklek.

Schampo och balsam för torrt hår, Absolut Repair Gold – L'Oréal Professionnel

Absolut Repair Gold har fått en ny kostym och förbättrat innehåll. Den återfuktande hårduon är speciellt anpassad för torrt och skadat hår och innehåller bland annat veteprotein och quinoa som stärker håret.

Här kan du läsa mer och köpa schampot (länk till Lyko). Och här hittar du balsamet i samma serie (länk till Lyko).

Missa inte! Hitta det bästa schampot och balsamet för dig – ELLE har listat årets återfuktande favoriter.

bästa produkterna mot torrt hår tips knep
Gregory Scaffidi

Använd hårinpackning för att återfukta håret

Du har säkert hört hur viktigt det är att använda hårinpackning och ja, det finns många anledningar till varför du inte ska snåla med den härliga fuktmasken för håret. Den direkta effekten är mjuka längder och glans, men en hårinpackning tränger in och vårdar i hårets fjällskikt. På sikt kommer du att märka att håret känns mer följsamt, starkare, att friss minskat markant och att topparna inte klyver sig lika lätt. Ett måste minst en gång i veckan.

Djupt återfuktande hårinpackning, K-Pak Reconstructor Deep-Penetrating Treatment – Joico

Klassikern K-Pak Reconstructor Deep-Penetrating Treatment är en hårinpackning av rang! Hårinpackningen återfuktar på djupet, men gör inte håret tungt. Sköra och porösa strån är ett minne blott med detta guldkorn i rutinen.

K-Pak Reconstructor Deep-Penetrating Treatment kan du läsa mer om här (länk till Åhlens).

Så applicerar du hårinpackning

Att applicera hårinpackning är inte svårt, det kan däremot kännas något tidskrävande, vi vet. Men att vänta de där tio minuterna kommer att göra stor skillnad. Passa på att exfoliera kroppen och lägg en ansiktsmask och försök att njuta av en stund av lugn och ro.

Missa inte! ELLE har samlat årets bästa hårinpackningar för alla hårtyper!

  • Schamponera håret två gånger. Oavsett om du ska använda hårinpackning eller inte ska du alltid schamponera håret två gånger för att håret verkligen ska bli rent från smuts och produktrester. Schampot hjälper till att öppna upp hårstrået och gör att efterkommande produkt kan verka på djupet.
  • Applicera hårinpackning – och snåla inte! Hårinpackningen ska appliceras i handdukstorkat hår och bör bara appliceras i längderna för att inte riskera en flottig känsla i din hårbotten. Låt hårinpackningen verka hela den avsatta verkningstiden som står på förpackningen.
  • Avsluta med balsam. Det här är ett steg som många missar, och visst kan det kännas konstigt att applicera ett balsam efter en hårinpackning. Men det är inte bara bra, utan också viktigt. Balsamet sluter nämligen hårets fjällskikt igen.

Snabbverkande hårinpackning, Essential Love Smoothing Instant Mask – Davines

Glöm lång väntan – nya Essential Love Smoothing Instant Mask är masken som gör underverk på bara 30 sekunder! Förutom att verka djupt återfuktande gör också masken stor skillnad på friss och statiska strån.

Essential Love Smoothing Instant Mask finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Torka håret skonsamt

Brukar du gnugga håret torrt i handduken? Då är det dags att sluta med det. Det gör att håret slits och enklare blir frissigt. Krama hellre ur det mesta av vattnet i håret. Du kan också sätta upp håret i en hårturban, eller hair wrap som det också kallas. Använd också en hårborste som är speciellt anpassad för vått hår. När håret är blött är det nämligen mer elastiskt och du vill inte dra i stråna i onödan.

Hårturban handduk, Hair Turban Lisse Luxe – Aquis

Torka håret skonsamt med en hair wrap. Det sliter mindre på håret, men gör också så att håret torkar snabbare.

Här kan du läsa mer om alla fördelar med Hair Turban Lisse Luxe (länk till Nordicfeel).

Hårborste för blött hår, Wet Hair Brush Detangling & Blowout – Björn Axén

Borsta håret försiktigt när det är blött, och glöm inte att en hårborste anpassad att användas i vått hår är mer skonsamt mot stråna. Wet Hair Brush Detangling & Blowout från Björn Axén kan användas i både vått och torrt hår och trasslar inte.

Här kan du läsa mer recensioner om den fantastiska borsten (länk till Lyko).

Minska statiskt hår

Statiskt och elektriskt hår hör nästan vintern till känns det som. Håret gnider mot tjocka koftor och döljs i varma mössor. Men även sommarens starka sol och många dopp i poolen kan göra håret torrt. Och även där spelar fukten en stor roll – därför är det återigen viktigt att inte slarva med återfuktande schampo och balsam och en hårinpackning för extra fukt. Glöm inte heller de eftervårdande produkterna. I dag finns allt från vårdande leave in-krämer, håroljor och serum.

Leave in-kräm till håret, Bond Smoother No.6 – Olaplex

Bond Smoother No.6 är ren magi på flaska. Den dryga (vi pratar storlek mindre än en ärta) leave in-krämen gör längderna mjuka, lätta och glansiga. Leave in-krämen gör verkligen en markant skillnad på hårets kvalité på lång sikt.

Bond Smoother No.6 finns att läsa mer om här (länk till Lyko).

Läs mer: Vill du veta mer om årets bästa leave in-krämer? ELLE har samlat alla favoriter!

Återfuktande hårolja, True soft Hair Oil – Maria Nila

True soft Hair Oil från Maria Nila är en lätt, men härligt återfuktande olja som direkt ger fin glans och vård till håret. Doften är dessutom förtrollande.

True Soft Hair Oil finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Läs också: Årets bästa håroljor – bästa håroljorna för alla hårtyper!

Liquid hair – allt om vårens stora hårtrend

Produkter för glans till håret

Ingen tackar nej till skinande längder och ska vi följa trendkartan just nu är det liquid hair som gäller. En glansspray eller en hårolja trollar båda direkt fram en spegelblank finish till håret.

Glansspray till håret, Sprays & Oils TROPHY Shine+Texture Spray – R+Co

Maxa glansen med en glansspray! Sprays & Oils Trophy Shine+Texture Spray från R+Co har en lätt mist som sprider sig som ett lätt moln över håret. Längderna blir skinande, men sprayen känns inte i håret.

Här kan du läsa mer om och köpa Sprays & Oils TROPHY Shine+Texture Spray (länk till Lyko).

Hårolja för glans, SP Luxe oil – Wella Professionals

Prisvänliga SP Luxe Oil gör att du direkt kan säga hej då till torra och glåmiga längder och istället säga hej till glammig glans och snyggt svall. Håroljan är både prisvänlig och dryg. Ett riktigt kap med andra ord!

Här kan du läsa mer om och köpa produkten (länk till Lyko).

Produkter för frissigt hår

Den eviga frissen – oavsett årstid. Fukt i form av hårinpackning och leave in-krämer har en fantastisk effekt på friss, men det finns också stylingprodukter som direkt lägger stråna på plats.

få bort frissigt hår bästa produkter
Filippo Fortis/imaxtree.com

Hårmascara, Tämja – Björk

Det är fascinerande att se hur alla hårstrån på hjässan plötsligt lägger sig, med endast ett drag av borsten. Produkten är enkel att använda, omöjlig att överdosera och ger ett perfekt resultat varje gång.

Här kan du läsa mer om produkten (länk till Lyko).

ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson är såld på Tämja – här kan du läsa en längre recension om mirakelprodukten!

Produkter för hår som går av

Har du problem med att håret lätt går av är det första steget att besöka frisören för en ordentlig genomgång av slitna och kluvna toppar. En regelbuden klippning gör att topparna inte klyvs. Steg två är att sträcka dig efter hårprodukter som fokuserar på att stärka håret.

Stärkande schampo och balsam, Acidic Bonding Concentrate Schampo och Conditioner – Redken

Acidic Bonding Concentrate-serien jobbar på att stärka bindningarna i håret vilket långsiktigt gör håret starkare. En härlig duo som också verkar återfuktande!

Acidic Bonding Concentrate finns att köpa här (länk till Lyko).

Därför går håret av

Det finns många anledningar till varför håret kan gå av och visst är brist på fukt en av orsakerna, men även hur du borstar, stylar och hur ofta du besöker frisören spelar roll. Till och med vilket örngott du använder kan påverka håret. Alla har vi olika hårtyper, en del tunt och poröst som enkelt slits och går av, och en del har tjockt och lockigt som istället lätt blir frissigt. Ta vara på din frisörs expertis och be om en ordentlig genomgång av ditt hår för att få rätt produkter speciellt efter din hårtyp.

Sidenörngott, Beauty Silk Pillow – Amelie Soie

Fint örngott i äkta mulberrysiden. Örngottet hjälper till att behålla hudens fuktnivåer, håller din frisyr på plats och ger glansigare hår.

Här kan du läsa mer om och köpa sidenörngottet (länk till Lyko).

Scrunchie som inte sliter på håret, French Silk – Amelie Soie

Vacker och skonsam scrunchie i siden som minimerar risken att håret slits när det är uppsat. Tofsen finns i många olika storlekar och färger.

Här kommer du direkt till scrunchien (länk till Lyko).

Styla håret försiktigt

Du har hört det förr, men det tåls att upprepas. Värmeskydd är ett måste om du använder stylingverktyg med värme. Men en del värmeverktyg är något mer skonsamma än andra. En hårfön, varmluftsborste och värmespolar blir till exempel i regel inte lika varma som en platt- och locktång.

Värmeskydd som inte känns, Bodyguard heat protect spray – Ghd

Bodyguard Heat Protect Spray är en klassiker i sammanhanget. Värmeskyddet är otroligt lätt och har en fin sprej som fördelar jämt över hela håret. Håret blir inte stelt och känns luftigt och mjukt efter användning.

Bodyguard Heat Protect Spray finns att läsa mer om och köpa här (länk till Lyko).

Varmluftsborste för snyggt svall, One-Step Hairdryer and Volumiser – Revlon

En varmluftsborste blir inte lika varm som en locktång, men ger samtidigt ett snyggt svall. One-Step Hairdryer and Volumiser är en lättanvänd varmluftsborste som ger fin volym och gör håret luftigt och lätt.

One-Step Hairdryer and Volumiser finns att köpa här (länk till Lyko).

Missa inte! ELLE har testat alla marknadens varmluftsborstar – här är fönborstarna som får bäst betyg.

Hårfön som är prisvärd, Hydro Fusion Hair Dryer – Babyliss

Hydro Fusion Hair Dryer är ett plånboksvänligt alternativ som gör jobbet snabbt och effektivt. Hårfönen har också ett fuktbalanserande jonsystem som gör håret mindre frissigt och inte torkar ut stråna.

Hydro Fusion Hair Dryer finns att köpa här (länk till Åhlens)!

Vill du hitta flera varianter av hårfönar? Här är vinnarna av årets bäst i test.

Värmespolar för snygga lockar, Thermo-Ceramic Rollers – Babyliss

Thermo-Ceramic Rollers har tre olika värmeinställningar. Har du tunt hår räcker den lägsta temperaturen (90 grader), men har du något grövre hår kan den högsta temperaturen på 140 grader vara bra. Spolarna är superenkla att rulla upp i håret och ger supersnygg volym som håller – länge!

Thermo-Ceramic Rollers finns att köpa här (länk till Ellos).

Värmespolar – skönhetsexperten har testat den virala hårtrenden

Det senaste från ELLE Beauty:

Årets bästa ansiktsolja – favoriterna som återfuktar ansiktet.

Vårens stora hårtrend – allt om liquid hair.

Säsongens nageltrender – 11 manikyrer att inspireras av redan nu.

Dags att uppdatera din hårfön? ELLE har samlat bästa hårfönen från budget till lyx!

Topplista! Vårens finaste parfymer och dofttrenderna du inte vill missa.

Foto: Imaxtree

Här är vårens hårtrender 2022
1:05

Efter reklamen: Här är vårens hårtrender 2022

(1:05)

Slå på ljud