ANNONSSAMARBETE MED GOTURKIYE.COM

Charterklassikern är sommarens drömdestination – därför ska du resa dit!

Charterklassikern är sommarens drömdestination – därför ska du resa dit!

Antalya är den turkiska rivierans huvudstad och hem till vidsträckta stränder, en rik matkultur och vingårdar som funnits sen antiken. Hit reser du som vill ha en semester som smakar gott!
09 maj, 2022

Antalya är en riktig charterklassiker, men är idag mycket mer än bara en destination för sol och bad. Här går vi på gastronomisk upptäcktsfärd i en av de mest spännande städerna vid Medelhavet, som bjuder på en vidsträckt och storslagen kustremsa där både stranden och maten spelar huvudrollen.

antalya

Medeltidsslottet i Antalya är ett självklart stopp för den historie- och kulturintresserade.

Som en av de största och äldsta städerna längs Medelhavets kustlinje är Antalya en oas för den som vill ha en mix av det gamla och nya – och en smältdegel i matväg. Den historiska stadskärnan med vindlande smala gator är en kulturell och kulinarisk mötesplats där vi kan köpa allt från mattor till smycken och testa det bästa från den turkiska husmanskosten. Precis som i resten av Türkiye är hur man äter minst lika viktigt som maten – och här är måltiden inget man stressar sig igenom.

meze

Meze är en härlig matfilosofi och snart kan Antalya vinna sin första Michelinstjärna.

Att beställa in många små rätter, så kallad meze och låta timmarna gå medan man delar på rätt efter rätt är en viktig matfilosofi här. Och som turist är den rofyllda livsstilen perfekt att praktisera som ett sätt att komma ner i varv under semestern. Och kanske äter ni på en framtida Michelinrestaurang! Huvudstaden Istanbul lades nyligen till i Michelinguiden vilket betyder att de inom en snar framtid att få sina första Michelinstjärnor – och nu jobbar man på att få med Antalya på listan.

I Antalya har matkulturen växt fram från det som finns tillgängligt och vad som smakar godast i säsong. Eftersom vi befinner oss kustnära är det också självklart att passa på att beställa det bästa som havet har att erbjuda. Den lokala fisken Lagos, en typ av havsaborre är en favorit här under sommaren, och avnjuts gärna med de lokala vinerna.

vingård

Vingårdarna i Antalya har fokus på lokala druvor och sitt historiska arv som inte finns någon annanstans.

Antalya är nämligen också känd för sina viner som har odlats här sen antiken. För den vinintresserade finns här en vinkultur som är värd att upptäcka. Hos vingårdarna längs den turkiska Medelhavskusten ligger fokus på lokala druvor, vinodlarna brinner för områdets arv och druvor som varit nära utrotning har genom hårt arbete kunnat odlas igen. För vinälskaren blir det en resa i tiden och besöker man en lokal vingård kan det mycket väl vara en flaska vin från en 200 år gammal vinranka som serveras.

apelsin

Finikeapelsinen anses vara Medelhavets mest smakrika och ett absolut måste om du besöker kuststaden.

Området är också en oas för en annan typ av finsmakare. Ungefär en timme utanför Antalya ligger den lilla kuststaden Finike som är hem till några av Türkiyes främsta fruktträdgårdar. Staden är perfekt som en dagsutflykt för en lunch i den mysiga marinan, men se till att lämna plats i magen för Finikeapelsinen – det ska nämligen vara något helt unikt i smakväg. Finike är också känd för sina granatäpplen som är basingrediensen för Nar Ekisi, granatäppelsirap som är en väldigt viktig del av den turkiska matlagningen. Granatäppelsirapen är söt men en perfekt smaksättare, liknande balsamvinäger och en perfekt topping på sallader. Missa inte att köpa hem en flaska.

strand

Kaputaş-stranden i Antalya är berömt för sin kritvita strand och turkosa vatten.

Antalya är en hotspot för alla som vill uppleva det bästa av Medelhavet och komma hem rikare både på smak- och kulturupplevelser. Men kusten är ju självklart också hem till vidsträckta stränder med kritvit sand och turkost vatten. Längs Antalya-kusten ligger det ett pärlband av vackra stränder och eftersom sol och bad är i fokus för många när vi besöker den här delen av världen så får man inte missa att besöka en av områdets mest ikoniska stränder, Kaputa-stranden. Stranden som ligger inbäddad i klipporna har en orörd känsla och är enligt många en av Europas vackraste.

Läs mer om Antalya här