Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Våra bästa pizzarecept till nyårsdagen

14 dec, 2022 
AvNami Kawakita
Våra bästa pizzarecept till nyårsdagen
Pizzan, denna italienska maträtt är numera lika traditionsenlig på nyårsdagen som julskinkan på julafton och bubblet på nyårsafton. På nyårsdagen äter vi tre gånger mer pizza än en genomsnittlig dag!
Annons
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glassBrand logo
Middag hos Wood: Chokladfudgepudding med glass

Många av oss kanske är lite mer slitna än vanligt efter nyårsaftons festligheter och då har vi en tendens att söka oss till salt och fet mat. Pizzan innehåller faktiskt alla grundsmaker – sött, salt, surt, beskt och umami. Pizzabotten ger kolhydrater och sötma, fyllningen ger ofta sälta, tomatsåsen syra, själva gräddningen står för beska och osten kan ge umami beroende på vilken man gäller. Så mer eller mindre är det en gourmetmåltid vi beställer hem till soffan! Det är nog en och annan av oss som tänker att det är sista chansen att unna sig något riktigt gott innan man tar tag i det nya året och sina nyårslöften ordentligt.

Annons

Och ja, givetvis är det enklast att bara knappa in sin beställning på mobilen och tålmodigt vänta tills det ringer på dörren. Men mycket med just pizza går att förbereda så steget till att grädda en egen hemma i ugnen behöver inte vara så stort. Du kan låta degen kalljäsa över natten till exempel, bara att knåda ut och toppa med det som önskas.

Här har vi samlat våra absolut bästa favoritpizzor till nyårsdagen, ett par tips på hur du får till den perfekta degen och två snabba genvägspizzor!

Så bygger du den perfekta pizzan

Degen

Vanligt vetemjöl går alldeles utmärkt men vill du få till en riktigt god pizzabotten så är det väl värt att investera i Tipo 00. Tipo 00 har en hög glutenhalt, vilket ger en extra fluffig deg med mycket luft som i sin tur ger en mycket mer lättbearbetad deg och ett krispigare resultat. Använd gärna händerna vid utbakning och tryck ut den med fingrarna. En kavel är smidigt och den drar syret ur degen, du vill ha så mycket luft kvar som möjligt för den där luftiga, knapriga botten.

Annons

Tomatsåsen

Tomatsåsen är ju själva basen på pizzan så självklart måste den vara stabil! Välj en burk krossade tomater av hög kvalitet, krydda efter eget tycke och smak och blanda i lite extra olivolja. Olivoljan tillför både smak och gör såsen mer aromatisk, men förbättrar även tillagningen. Fettet i oljan leder nämligen värme och gör att såsen börjar koka i ugnen vilket ger både en godare smak och bidrar även den till en krispigare botten.

Topping

Tänk toppingen i två steg: först den varma och sen den kalla. Undvik råvaror som vätskar allt för mycket under gräddningen. Väljer du mozzarella så ta gärna den som är gjord på komjölk, den är torrare än buffelmozzarellan. Svampen kan med fördel stekas innan eller så kan du blanda den råa svampen med lite olivolja innan du lägger den på pizzan så släpper den mindre vätska.

Den kalla toppingen säger sig själv; lägg på det du gillar och njut!

Grundrecept pizzadeg

Du behöver:

6 dl vetemjöl, gärna Tipo 00
1 tsk salt
25 g jäst
2 dl vatten
1 tsk honung
4 msk olivolja

Annons

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och salt i en skål. Smula ner jästen och rör ner vatten, honung och olja. Arbeta degen jämn och smidig, gärna i minst 15 minuter, tillsätt lite mer vatten om degen absorberar mycket. Täck med plastfolie och låt jäsa på ett varmt ställe i ca 1 ½ timme.
  2. Värm ugnen till 250°. Dela degen i 2–4 bitar på ett mjölat bakbord. Kavla eller tryck ut till runda, jämna pizzabottnar. Kavla inte kanterna, bevara luften i dem så sväller de upp i ugnen.
  3. Lägg bottnarna på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Toppa med önskad fyllning och grädda i ugnen ca 10 minuter tills kanterna får fin färg och pizzorna är spröda.

Klassisk margarita

Margarita kan du se som en bra grund. Den går suveränt att äta som den är eller låt den som vill och har ork toppa efter önskemål.

Pizza burrata med ramslökspesto

Peston kan du med frödel förbereda en eller två dagar innan, eller köp en färdig! Detta är också en vit pizza så här krävs ingen tomatsås!

Vit pizza med burrata och ramslökspesto

Potatispizza med crème fraiche och rom

Det här är pizzan för dig som vill leva kvar i lyxet från nyårsafton. Börja året lika bra som du avslutade det!

Annons

Tacopizza

En kombination av två familjefavoriter som går hem hos alla familjemedlemmar!

Kombinera två familjefavoriter i en tacopizza

Snabb naan-pizza

Orkar du inte göra egen deg? Använd indiska naan som pizzabottnar så slipper du kladd på händerna!

Annons

Smördegspizza med rödbetor och chèvre

Den här pizzan går larvigt fort när du använder smördeg. Lägg på det du gillar och in i ugnen!

Busenkel smördegspizza med rödbetor och chèvre

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons