Mac & cheese med pumpa, blomkål och tomat

Recept på mac & cheese med pumpa, blomkål och tomat

Betina Hastoft
Familjefavoriten mac & cheese är svårslagen – fylld med godsaker som pumpa, blomkål och tomat.
06 september, 2022
Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Slå på ljud

Mac & cheese med pumpa, blomkål och tomat

Krämig familjeklassiker, men med extra mycket grönsaker!

Så lagar du familjefavoriten mac & cheese med pumpa, blomkål och tomat
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

300 g makaroner, eller annan okokt pasta
½ blomkålshuvud
200 g hokkaidopumpa
500 g cocktailtomater
2 salladslökar
Smör, till formen
½ dl ströbröd
50 g parmesan
6 stjälkar färsk timjan

Ostsås:

1 gul lök
20 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
120 g gruyèreost, riven
Salt och peppar

Pappardelle med svamp, nötter och parmesan

Gör så här:

  1. Koka makaronerna något kortare än förpackningens koktid. Dela blomkålen i buketter skala och skär pumpan i små tärningar och koka med de sista två minuterna. Häll av allt och låt rinna av.
  2. Skölj och halvera tomaterna. Ansa och skiva salladslöken.
  3. Ostsås: Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt mjöl och rör om väl. Häll i mjölken, lite i taget, och rör ut efter hand så att såsen inte klumpar sig. Sjud såsen 5–6 minuter så att den tjocknar. Tillsätt riven ost och rör tills den smält in. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 200°. Smörj en stor ugnsform med smör och fördela pasta, pumpa och blomkål i botten. Lägg tomater och salladslök ovanpå. Häll ostsåsen över och blanda om. Strö över ströbröd, riven parmesan och färsk timjan och gratinera i ugnen 20–25 minuter, tills ytan fått fin färg.

Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Se klippet här!

Foto: Betina Hastoft