Potatispizza med crème fraiche och rom
Vill du lyxa till det ordentligt är löjrom löjligt gott på pizza!
4 portioner
Du behöver:
15 g jäst
2 dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk strösocker
1 tsk salt
4 dl (280 g) vetemjöl, gärna Tipo 00
Fyllning:
2 dl crème fraiche
1 äggula
1 krm malen muskot
Salt och svartpeppar
250 g potatis
3 msk olivolja till pensling
Till servering:
1 rödlök
100 g rom, stenbits-eller löjrom
1 dl crème fraiche
1 knippe färsk dill
Gör så här:
- Lös upp jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt olja, socker och salt och blanda väl. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta sedan degen grundligt i 5–10 minuter, gärna i degblandare. Degen ska bli elastisk och glansig.
- Täck skålen med deg med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter. Värm ugnen till 250° varmluft. Värm upp två bakplåtar i ugnen.
- Slå upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla eller tryck ut degarna till 2 stora pizzabottnar. Lägg dem på varsitt stycke bakplåtspapper.
- Blanda crème fraiche med äggulan i en bunke. Krydda med muskot, salt och peppar och fördela röran över pizzabottnarna. Skölj potatisarna och skär i tunna skivor, gärna på mandolin.
- Fördela potatisskivorna över pizzorna. Droppa lite olivolja över och dra över pizzorna på bakplåtspapper till varsin het plåt. Grädda i ugnen 8–10 minuter, tills pizzorna är genombakade och spröda i kanterna.
- Skala och skiva löken tunt. Strö löken över de varma pizzorna. Klicka ut rom och crème fraiche och strö dill över pizzorna. Servera genast.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth