Smördegspizza med rödbetor och chèvre
Du kan förbereda genom att förgrädda smördegsbotten och baka rödbetorna i god tid.
4 portioner
Du behöver:
500 g rödbetor
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
2 tsk torkad timjan
Salt och peppar
1 rulle smördeg (ca 320 g)
150 g chèvreost
Grönsallad:
100 g blandad grönsallad
2 schalottenlökar
1 tsk grov senap
1 tsk flytande honung
2 msk sherryvinäger eller annan vinäger
3 msk olivolja
Salt och peppar
50 g valnötter

Pizza med rotfrukter, rödlök och getost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° varmluft. Skala rödbetorna och skär dem i ½ cm tunna skivor. Blanda olja och vinäger och vänd ner rödbetorna.
- Bred ut rödbetorna i ett lager på en plåt med bakplåtspapper, och krydda med timjan, salt och peppar. Baka 15 minuter i ugnen.
- Bred ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper, vik en smal kant runt om och nagga lätt med en gaffel. Förgrädda i 5–10 minuter, tills botten fått lite färg. Hit kan du förbereda.
- Fördela rödbetorna på smördegsbotten och toppa med smulad chèvre. Sätt tillbaka i ugnen och grädda i ytterligare 5–10 minuter, tills botten är gyllene och osten är smält.
- Sallad: Skölj och torka salladen. Skala schalottenlöken och skär i tunna skivor. Rör ihop senap, honung, vinäger och olja, smaka av med salt och peppar. Vänd ihop allt och toppa med grovhackade valnötter.
- Servering: Strö lite sallad över pizzan och bjud resten vid sidan av.
Foto: Columbus Leth, Peter Kam