4 portioner
Pizzadeg:
20 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
10–11 dl (ca 650 g) vetemjöl, gärna tipo 00
1 msk olivolja till pensling
Balsamicoglace:
2 dl balsamicovinäger
Karamelliserad rödlök:
1 stor rödlök
1 msk olivolja
2 msk balsamicovinäger
1 tsk lönnsirap
1 nypa salt
Rotfruktsspiraler:
500 g blandade rotfrukter, gärna sötpotatis, rödbetor och rotselleri
1 msk olivolja
1 nypa salt
Topping:
200 g getost
Färsk rosmarin
Gör så här:
- Smula ner jästen i en stor bunke, tillsätt vattnet och rör ut jästen.
- Tillsätt salt, socker och olja. Rör ner lite mjöl i taget.
- Arbeta ihop till en deg, pensla med lite olja och låt jäsa under bakduk i rumstemperatur i 1 timme.
- Koka upp balsamicovinäger till glacen i en kastrull
- Låt sjuda i ca 10 minuter, tills hälften av vätskan kokat bort och vinägern börjar tjockna. Låt sedan svalna.
- Skala rödlöken, halvera och skär i tunna halvmånar.
- Stek i olja i en stekpanna. Tillsätt balsamico och sirap.
- Strö lite salt över och ta från värmen när det mesta av vätskan kokat bort. Låt löken svalna något.
- Skala rotfrukterna och använd en spiralskärare för att skiva dem till tunna spiraler, eller hyvla långa remsor med en potatisskalare.
- Vänd rotfruktsstrimlorna i olja och salt i en skål.
- Sätt in två bakplåtar i ugnen och värm den till 250°.
- Slå upp degen på mjölat bakbord.
- Dela i två bitar, rundriv och tryck ut varje degbit till en rund pizzabotten.
- Tryck hela tiden inifrån och ut så får du luftiga, fina kanter som bubblar upp i ugnen. Lägg varje pizzabotten på ett ark bakplåtspapper.
- Smula getost över pizzorna.
- Fördela rotfruktsstrimlor och karamelliserad rödlök över.
- Ta ut de heta ugnsplåtarna och lyft över pizzorna på bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen i ca 10 minuter, tills pizzorna är spröda och gyllene.
- Droppa balsamicoglace över pizzorna, garnera med rosmarin och servera genast.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann
LÄS MER: