Klassisk pizza margherita

Recept på klassisk pizza margherita

Maria Warnke Nørregaard
Med en riktigt mustig tomatsås och en krämig mozzarella så gör du den enklaste men också kanske godaste pizzan – en klassisk margherita.
25 maj, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Klassisk pizza margherita

Med en riktigt god tomatsås som bas behövs inte mer än lite mozzarella på pizzan!

Gör en klassisk pizza margherita
Maria Warnke Nørregaard

4 portioner

Du behöver:

2 färdiga pizzadegar
2 mozzarellor, gärna fior di latte
1 msk torkad oregano
1 kruka basilika

Tomatsås:

400 g körsbärstomater
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1–2 vitlöksklyftor
Flingsalt och nymalen svartpeppar
1 tsk strösocker
1 burk (400 g) hela tomater
½ grönsaksbuljongtärning

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225°. Dela tomaterna och lägg på ett ugnsfast fat. Ringla över olja och balsamvinäger och lägg på skivad vitlök. Strö över några nypor flingsalt, lite grovmalen svartpeppar och socker. Blanda runt och sätt in mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  2. Slå över de varma tomaterna i en kastrull. Var noga med att alla goda smaker på ugnsfatet kommer med. Tillsätt burktomaterna och smula ner buljongen. Mixa allt till en slät tomatsås med en stavmixer.
  3. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut pizzadegarna och bred på tomatsås. Skär mozzarellan i bitar och lägg på, strö över oregano. Grädda i 12–15 minuter, servera med basilika.

Foto: Maria Warnke Nørregaard