Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

7 recept med nudlar som vi inte kan få nog av

04 jan, 2023 
AvNami Kawakita
7 recept med nudlar som vi inte kan få nog av
Wok, soppa, sallad och vårrullar – med nudlar är möjligheterna oändliga! De små paketen med snabbnudlar har tagit ett steg tillbaka, nu vill vi ha gourmetmat i skålen.
Annons
Lyxiga nudlar på fyra minuterBrand logo
Lyxiga nudlar på fyra minuter

Snabbnudlarna har gått från att vara fattig studentmat till trendiga ramen. Nu går det att få sig en skål nudlar runt i stort sett varenda hörn. Det är inte svårt att förstå hur denna enkla men otroligt smakrika rätt har blivit så populär. Alla asiatiska länder har sin egen variant och det finns oändligt många smakkombinationer och användningsområden.

Och precis som pasta så finns det en mängd olika sorters nudlar som används på olika sätt – varma, kalla, i soppor, wok eller vårrullar. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Annons

Snabb nudelskola

1. Glasnudlar

Tunna nudlar som görs på mungbönsmjöl. Bästa sättet av tillaga är att blötlägga i hett vatten, då minskar man risken att de överkokas, blir klibbiga och går sönder. Glasnudlar borde man alltid ha hemma, de kan användas i wok, soppor, vårrullar eller kalla i en sallad.

2. Äggnudlar

Kinesiska äggnudlarna är oftast väldigt långa eftersom det sägs symbolisera ett långt liv. De kan variera i tjocklek och form, ibland är de tunna och lite krusiga, och andra gånger platta och raka. Äggnudlar kan serveras på många sätt men där vi oftast hittar dem är i wokade rätter.

3. Risnudlar

Görs på rismjöl och finns som både tunna och breda nudlar. Bästa sättet att tillaga är precis som med glasnudlar – att blötlägga i hett vatten. Risnudlar används i stora delar av Asien och kan serveras även dem i wok, sallad eller i en het soppa.

4. Ramennudlar

Dessa långa, tunna vetenudlar gör sig extra bra i just soppor då de behåller tuggmotståndet även i varm buljong. Av namnet är det lätt att förstå att just ramennudlar är huvuddelen i den japanska nudelsoppan med samma namn.

Annons

5. Udonnudlar

Vetenudlar gjorda på vetemjöl och vatten. Udonnudlarna är ganska tjocka i jämförelse med andra nudlar. Det finns en tunnare variant som kallas somen och är gjord på samma deg. Både udon och somen serveras vanligtvis i het buljong eller kalla med dippsås.

6. Sobanudlar

Görs på bovetemjöl och är därför lite grövre och mörkare än de flesta andra nudelsorter. Sobanudlarna har sitt ursprung i Japan där de ofta serveras i het buljong eller kalla med en lika kall dippsås under årets varma månader.

Våra favoritrecept med nudlar

Annons

Jennie Walldéns korbonara

Jennie Walldén älskar carbonara och koreanska nudlar. Det är precis vad det låter som – en kombination av Jennie Walldéns två favoriter: carbonara och koreanska nudlar. Det har blivit ett av hennes populäraste recept sen hon la upp det på Instagram.

Jennie Walldéns svårslagna korborna – en mix av carbonara och koreanska nudlar

Udon med varmrökt lax

En enkel och snabb variant på udon med en varm buljong. Passar perfekt att äta till lunch eller varför inte till frukost? Att börja dagen med en ordentlig skål nudlar eller ris är vanligt i stora delar av världen. Kanske dags att testa!

Annons

Sojanudlar med sockerärter och cashewnötter

Snabbare middag får du leta efter! På en kvart svänger du ihop en värmande skål nudlar med en enkel marinad och toppar med cashewnötter.

Snabba sojanudlar med sockerärter, salladslök och cashewnötter

Teriyakiköttbullar med nudlar

Servera köttbullar på ett nytt sätt – med nudlar och egen teriyakisås! Rätten blir extra fräsch om du toppar med salladslök och strimlade morötter.

Annons

Krämiga sesamnudlar med kinesisk broccoli

Ännu en nudelrätt signerad Jennie Walldén! Denna växtbaserade rätt får sin underbara krämigt från sesampasta – barnsligt enkelt och magiskt gott!

Testa Jennie Walldéns växtbaserade krämiga sesamnudlar med kineisk broccoli

Nudelsallad med marinerad fläskkarré

Här är ett utmärkt tips på hur man serverar nudlarna kalla! Salladen känns fräsch och mättande och det är enkelt att byta ut köttet mot tofu eller svamp för den som vill ha ett vegetariskt alternativ.

Annons

PhO

Denna underbara, rykande varma nudelsoppa från Vietnamn kan vi inte få nog av! Det som ger den det där lilla extra är att den serveras med färsk koriander, mynta och böngroddar samt chili för den som gillar hetta.

En rykande varm pho sitter aldrig fel

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons