Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Nudeltrenden är här för att stanna

08 nov, 2022 
AvNami Kawakita
Nudeltrenden är här för att stanna
Säg hej då till snabbnudlarna och hej till ramen, japchae och laksa! Vilka nudelrätter trendar nästa år och vilka klassiker fortsätter vi äta? ELLE mat & vin reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du krämiga snabbnudlarBrand logo
Så gör du krämiga snabbnudlar

Hetaste maten just nu är utan tvekan nudlar! Nudeltrenden har exploderat de senaste åren och det är lätt att förstå varför. Rätterna är smakrika, fräscha och mustiga. Du kan välja om du vill äta dem varma eller kalla, i soppa eller sallad, i wok eller vårrullar, ja ni fattar! Möjligheterna är oändliga!

Känner du dig vilse i nudeldjungeln? Lugn, vi reder ut vilka nudelrätter som spås trenda i framtiden, klassikerna som fortsätter skina och var de kommer ifrån!

Annons

Japan

Ramen

Ingen har missat denna trendiga rätt som dykt upp på var och varannan gata de senaste åren, vilket kanske inte är så konstigt. Det går inte att motstå nudlar i smakrik buljong toppad med diverse godsaker. Många olika ramen finns det också – har du testat tonkotsuramen, misoramen eller shoyuramen?

Recept på Ramen med edamame och halstrad tonfisk

Kina

DAN DAN-NUDLAR

Dan dan-nudlar är klassisk streetfood från Sichuanprovinsen och inge har väl missat dem på TikTok? Rättens stjärna är den kryddstarka såsen som görs på bland annat chiliolja, sichuanpeppar och ibland tahini. Såsen blir en riktig smakbomb med valfri färs och nudlar. I Kina förekommer vissa smakskillnader men de traditionella dan dan-nudlarna har anpassats med väsentligt färre kryddor för vår västerländska palett.

Annons

Sydkorea

JAPCHAE

Kanske har ordet japchae susat förbi och det är inte så konstigt. Den här wokade rätten med glasnudlar och grönsaker från Sydkorea spås bli ännu mer populär 2023 och snart dyker den nog upp på en gata nära dig. Ordet japchae kan översättas till ”en mix av grönsaker” och originalrätten innehöll varken kött eller nudlar. Det sägs att den uppfanns av kung Gwangaegun betjänt och att kungen älskade rätten så mycket att han befordrade honom.

Många koreanska rätter görs på fem färger och likaså japchae – grönt i spenat, rött i morötter, svart i svamp, vitt och gult i form av stekt ägg som ofta används som garnityr.

Vietnam

Pho

Pho, som mer uttalas ”fju” än ”fö”, är en av Vietnams nationalrätter. Med sina unika smaker är det inte konstigt att denna nudelsoppa vandrat sig utanför landets gränser och seglat upp som trendmat de senaste åren. En traditionell pho serveras oftast med en kyckling- eller biffbuljong som fått puttra till perfektion i minst tre timmar. Den serveras ofta toppad med färska kryddor som mynta, koriander och krispiga groddar tillsammans med risnudlar och valfritt protein.

Recept på Rykande varm pho

Bjud på en rykande varm pho toppad med färsk mynta och salladslök

Thailand

Annons

Pad Thai

Ingen nudellista är komplett utan att nämna pad thai! Risnudlar som wokas med tofu, böngroddar och ägg. Många gånger serveras det med kyckling, kött eller skaldjur och toppas med hackade jordnötter. Det är väl den perfekta mixen av sött, syrligt och salt som gör att den blivit så otroligt populär världen över.

Malaysia

Laksa

Laksa är Malaysias ikoniska starka kokoscurrysoppa med risnudlar. Även den här rätten väntas bli allt vanligare på restauranger under nästa år och det dröjer nog inte länge förrän vi svenskar har fått upp ögonen för den. Soppbasen görs på kokosmjölk och toppas med böngroddar, lime, koriander och ditt favoritprotein; tofu, kyckling eller räkor. Laksa klassas som comfort food i fler Sydostasiatiska länder. Även Singapore och Indonesien har sina varianter av denna underbara soppa.

Annons

Kan du inte få nog av nudlar? Spana in Jennie Walldéns favoritrecept här

Bilder: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons