Gyoza med fläskfärs och asiatisk kålsallad

Recept på gyoza med fläskfärs och asiatisk kålsallad

Betina Hastoft
Japans dumplings – gyoza – görs traditionellt med fläskfärs och sedan både ångas och steks de. Dippa i söt chilisås och njut!
10 januari, 2022
Chokladcupcakes med salt kola-frosting
0:51

Efter reklamen: Chokladcupcakes med salt kola-frosting

(0:51)

Slå på ljud

Gyoza med fläskfärs och asiatisk kålsallad

Gyoza är den japanska versionen av dumplings, som både steks och ångas.

Bjud på japanska gyoza med fläskfärs och asiatisk kålsallad
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

3 salladslökar
1 röd chili
20 g färsk ingefära
1 morot
300 g fläskfärs eller vegofärs
2 msk sojasås
½ msk sesamolja
1 msk majsstärkelse
30 gyozapapper
2 msk olivolja

Asiatisk kålsallad:

1 spiskålshuvud
2 stora morötter
125 g sockerärter
1 färsk röd chili
10 g färsk ingefära
3 msk soja
2 msk sesamolja
3 msk lime
30 g saltade jordnötter
1 knippe koriander

Till servering:

2 dl söt chilisås

Gör så här:

  1. Ansa salladslöken och chilin och finhacka dem. Skala och riv ingefära och morot. Blanda alla grönsaker med fläsk- eller vegofärs i en skål. Tillsätt soja, sesamolja och majsstärkelse och rör ihop till en färs. Lägg gyozapapperet på en skärbräda och ställ en skål med vatten vid sidan av.
  2. Lägg 1 tsk fyllning på mitten av varje gyozapapper och fukta kanterna med vatten, antingen med fingrarna eller en pensel. Vik ihop gyozan på mitten som en halvmåne och kläm ihop kanterna med fingrarna eller en gaffel i ett krusigt mönster.
  3. Hetta upp en djup stekpanna eller wok med olja och stek gyozan i olja i cirka 5 minuter, tills de får en frasig stekyta. Sänk värmen, häll 1 dl vatten i pannan och lägg på ett lock. Låt gyozan ånga färdigt i 2–3 minuter.
  4. Skölj och snitta spetskålen. Skala morötterna och riv i strimlor eller skär i tunna stavar. Skölj och strimla sockerärterna på längden. Blanda alla grönsaker i en skål. Skölj och finhacka chili. Skala och riv ingefära.
  5. Rör ihop soja, sesamolja, ingefära, chili och lime i en skål. Vänd ner dressingen i grönsakerna. Toppa kålsalladen med jordnötter och koriander och servera tillsammans med varma gyoza och chilisås att doppa i vid sidan av.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft