Vietnamesisk pho – rykande varm nudelsoppa

Vietnamesisk pho – rykande varm nudelsoppa

Columbus Leth
Res till Vietnam hemma vid matbordet – bjud på en klassisk pho fylld med umami, rostbiff och färska grönsaker. Oslagbart!
10 januari, 2022
2:00

Efter reklamen: Vegetariska gröna pastarätter för alla tillfällen

(2:00)

Vietnamesisk pho

Klassisk rykande varm nudelsoppa med hemgjord buljong.

Så gör du vietnamesisk pho
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

1 schalottenlök
1 msk smakneutral olja
12 dl vatten
½ dl kalvfond
1 kanelstång
2 stjärnanis
1 msk fisksås
1 tsk rörsocker eller strösocker
4 cm färsk ingefära topping
200 g tunna risnudlar
2 skivor nötkött, t ex rostbiff, ca 250 g
1 msk olivolja till stekning
Salt och nymald peppar
1 knippe salladslök
4 stjälkar färsk mynta
1 kruka färsk koriander
4 färska gröna chilifrukter
2 nävar böngroddar
2 limefrukter

Gör så här:

  1. Buljong: Skala och halvera schalottenlöken. Stek den på hög värme i olja i en gryta, tills den tar färg. Rör ner vatten och kalvfond och tillsätt kanelstång, stjärnanis, fisksås och socker. Skala och skiva ingefäran tunt och lägg i grytan. Låt allt småputtra under lock ca 30 minuter, gärna längre. Ta bort kanelstång och stjärnanis.
  2. Topping: Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Stek köttet i olja i en stekpanna på hög värme, ca 1 minut per sida. Salta och peppra. Låt köttet vila en stund, skär sedan i mycket tunna strimlor. Skiva salladslöken, örterna och chilin. Skölj böngroddarna. Tvätta limen och skiva tunt.
  3. Lägg upp risnudlar och kött i fyra skålar och häll buljong över. Strö över salladslök, mynta, koriander, chili och böngroddar. Pressa över lite limesaft och servera med limeskivor.

Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth