Banh mi med citrongräs och fläskfilé
Den vietnamesiska mackan är en äkta läckerbit med god fyllning.
4 portioner
Du behöver:
2 cm färsk ingefära
3 msk japansk soja
3 msk farinsocker
2 msk fisksås
1 vitlöksklyfta
1 stjälk citrongräs
500 g fläskfilé
1 msk kokosolja, till stekning
Picklade morötter:
4 morötter
1 knippe rädisor
1 dl risvinäger
½ dl vatten
2 msk socker
1 msk salt
Chilimajo:
2 dl fin majonnäs
1 tsk srirachasås
Till servering:
4 små frysta baguetter
1 gurka
1 knippe färsk koriander
2 lime
Gör så här:
Skala och hacka ingefäran fint. Blanda soja, farin, fisksås och ingefära i en skål. Skala och hacka vitlöken fint. Ta bort yttersta höljet på citrongräset och hacka resten fint. Rör ner citrongräs och vitlök i marinaden.
- Putsa fläskfilén fri från senor och fett och skär i tunna skivor. Vänd ner köttet i marinaden och låt stå och dra i minst 1 timme eller över natt. Skala morötterna, ansa rädisorna och riv på grova sidan av ett rivjärn. Blanda risvinäger, vatten, socker och salt i en skål tills sockret och saltet lösts upp. Vänd ner morot och rädisor och låt stå och dra minst 1 timme, gärna över natt.
- Stek det marinerade köttet i kokosolja på hög värme i 4–5 minuter. Rör ihop majonnäs och srirachasås. Värm ugnen till 200° och värm de frysta baguetterna så de blir gyllene och spröda. Skär gurkan i tunna stavar.
- Ställ fram bröd, kött, picklade grönsaker, chilimajo och gurka på bordet. Ställ också fram skålar med koriander och lime skuren i kvartar så att alla kan fylla sina mackor.
Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: