Vietnamesiska vårrullar

Vietnamesiska vårrullar med räkor.

Vietnamesiska vårrullar passar lika bra till middag som på en buffé. Här har vi fyllt dem med räkor, avokado och grönsaker. Servera med en god dippsås. Smilla Luuk bjuder på bästa receptet!
12 juni, 2015

16 halverade rullar

Dippsås:

1 vitlöksklyfta

1 tsk riven färsk ingefära

1 salladslök

1 msk sweet chilisås

2 msk kinesisk soja

1 msk flytande honung

1⁄2 limefrukt, saft

1⁄2 msk sesamolja

Vårrullar:

1 salladslök

1⁄2 röd chili (utan kärnor för mildare vårrullar)

1⁄2 gurka

1 kruka koriander

1 1⁄2 avokado

1⁄2 limefrukt

1⁄2 mango

50 g finbladig salladsmix

300 g räkor utan skal

8 rispapper (brukar finnas på hyllan med asiatisk mat i affären)

Gör så här:

Dippsås:

1. Skala vitlök och ingefära. Pressa vitlöken, riv ingefäran och finhacka löken. Lägg allt i en skål.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda med en gaffel. Smaka av och känn efter om det behövs mer syra, sötma eller sälta. Tillsätt i så fall mer lime, honung eller soja.

Vårrullar:

1. Skiva löken i tunna skivor och lägg i en liten skål. Finhacka chilin och lägg i en annan skål. Skala gurkan och dela den på längden. Skrapa ur kärnorna med en sked och strimla gurkan i ganska fina stavar. Lägg i en tredje skål. Hacka korianderbladen och lägg i en fjärde skål.

2. Dela, kärna ur och skala avokadorna, skiva dem fint. Lägg dem i en femte skål och pressa över limen. Skala och strimla mangon, lägg i en sjätte skål. Lägg salladsmixen i en sjunde skål och räkorna i en åttonde.

3. Ta fram en ren kökshandduk och fukta den med vatten. Lägg ut den på köksbänken. Fyll en djup tallrik med varmt vatten.

4. Lägg ett rispapper i tallriken med vatten. Låt det ligga under ytan i cirka 1⁄2 minut, tills det blivit mjukt och sladdrigt. Lägg det på handduken. Släta ut papperet så att det inte är vikt någonstans.

5. Lägg en rad med fyllning strax under mitten på rispapperet. Tänk på att fyllningen ska räcka till åtta vårrullar, och tänk på att fördela chilin jämnt över raden så att man inte får en jättestark tugga. Lägg inte fyllningen över hela papperet, utan lämna cirka 3 cm på varje sida.

6. Tryck ihop fyllningen hårt så att den blir kompakt. Vik rispapperet uppåt, över och runt fyllningen, så att det blir en tajt rulle. Vik in sidorna och spänn dem ganska hårt över rullen så att fyllningen verkligen blir kompakt. Gör du vårrullen för lös kan den lätt falla ihop när du halverat den. Rulla uppåt och se till att det inte finns någon glipa.

7. Skär igenom vårrullen lite snett med en väldigt vass kniv. Ställ de två delarna på en tallrik och gör steg 4–7 med resten av rispapperen och fyllningen.

Servera direkt med dippsåsen. Ska du spara vårrullarna till senare kan du strunta i att halvera dem och istället linda in varje rulle i ett salladsblad – då klibbar de inte ihop.

Vietnamesiska vårrullar med räkor.

Vietnamesiska vårrullar med räkor.

Recept: Smilla Luuk

Foto: Jenny Grimsgård