Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så gör du vegansk ristaffel med grönsakscurry

04 feb, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Ristaffel med grönsakscurry och mangosalsa
Ristaffel betyder på nederländska "risbord" som från början härstammar från Indonesien. Samla familjen och servera denna krämiga (och veganska) grönsakscurryn med massa små mumsiga tillbehör!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunnaBrand logo
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Ristaffel med grönsakscurry och mangosalsa

Perfekt mat när hela familjen samlas kring bordet.

Bjud på ristaffel med grönsakscurry och mangosalsa

4 portioner

Du behöver:

350 g basmatiris

Grönsakscurry:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk kokosolja, till stekning
2 cm färsk ingefära
1 msk stött koriander
1 msk stött spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ tsk cayennepeppar
2 msk tomatpuré
2 ½ dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
1 kanelstång
Salt och nymalen svartpeppar
1 litet blomkålshuvud
2 små sötpotatisar
3 tomater
250 g färsk babyspenat
100 g edamamebönor, frysta

Mangosalsa:

2 mango
1 färsk röd chili1 rödlök
1 limetill

Servering:

2 bananer
1 dl russin
1 dl kokosflingor
1 dl mangochutney
50 g rostade cashewnötter

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek löken mjuk i kokosolja i en stor gryta. Tillsätt färskriven ingefära, malen koriander, spiskummin, gurkmeja och cayennepeppar och stek några minuter. Rör ner tomatpuré, buljong och kokosmjölk. Lägg kanelstången i grytan och krydda med salt och peppar. Låt småkoka på medelvärme i 10 minuter.

  2. Ansa blomkålen och skär i små buketter. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Skär tomaterna i kvartar. Vänd ner alla grönsaker i grytan och låt koka under lock i 15–20 minuter.
  3. Vänd ner spenat och sojabönor och låt koka i 5 minuter under omrörning.
  4. Gör mangosalsan: Skala mango och skär fruktköttet i tärningar. Skär chilin i små bitar. Skala och hacka rödlöken fint. Blanda mango, chili och rödlök i en skål. Pressa ner limesaften, blanda och låt salsan stå och dra en stund.
  5. Skala och skiva bananerna. Fördela banan, russin, kokosflingor, mangochutney, cashewnötter och mangosalsa i små skålar och ställ fram på bordet tillsammans med kokt ris och grönsakscurry.

Recept: Marie Melchior Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Svart ris med räkor och avokado

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons