11 goda tips för fantastiska höstsallader

Sallad kan visst vara höstmat, om du gör den lite matigare, varmare och mustigare. Här får du 11 tips på hur du kan tänka och vad du kan använda för ingredienser för att laga höstens godaste sallader.
21 augusti, 2019

Även om hösten inte har kommit än så är den på intåg och en lätt liten sallad känns inte lika lockande som den gör mitt i varmaste sommaren. Men sallad är ju så mycket mer än bara gröna blad och tomater. Det finns massor av sätt som du kan variera din sallad på som gör att den känns mer som höstig comfort food, utan att för den sakens skull ösa på med kött eller göra den onyttig.

Att välja ingredienser till salladen som du kan äta lite varma gör till exempel stor skillnad. Valet av dressing kan också vara hela skillnaden mellan sommarfräsch och höstigt mättande.

11 sätt att förvandla höstsalladen till comfort food

Sötpotatis

Den härliga sötpotatisen rostar du enkelt i ugnen i lite olja, antingen i klyftor, bitar eller skivor, beroende på hur stor potatisen är. Låt potatisen svalna lite innan du blandar ner den i en sallad med lök, getost eller en smakrik dressing som kan svara mot potatisens sötma och mjukhet.

Betor och morötter

Sallad med betor och fetaost

Sallad med betor och fetaost – en supergod klassiker.

Om man inte passar på att frossa i betor och morötter i regnbågens alla färger så här års missar man verkligen något. Maten blir verkligen en fröjd för ögat och för smaklökarna – och det är superenkelt. Skiva morötterna eller betorna tunt och rosta i ugnen med lite olja. Innan du blandar ner dem i din sallad kan du smula lite fetaost över som får mjukna av värmen.

Gryn

Tänk förbi pastasalladen och ersätt pastan med gryn. Det finns massor av goda och matiga gryn som förgyller din sallad och gör den mer mättande. Testa till exempel matvete, pärlcouscous eller quinoa. Grynen är naturella i smaken, så de passar till vilken sallad som helst. Koka dem gärna i lite buljong i stället för bara vatten för att ge dem lite karaktär och en mer fyllig smak.

Ost

Caesarsallad med räkor, toppad med parmesan.

Caesarsallad med räkor, toppad med parmesan.

Oavsett vad du har för ingredienser i övrigt i din sallad passar det nästan alltid med en ost, det gäller bara att välja rätt ost. Om du har en sallad med i övrigt söta och snälla smaker är det fantastiskt att få bryta av med en ost med lite spets, som chèvre, gorgonzola eller feta. Om du redan har mycket smak och sälta i salladen kan det vara otroligt gott med en mer smakvänlig mozzarella för att bidra med en krämig mjukhet.

Nötter och frön

Det går inte att överskatta nötter och frön i en matig sallad. Dels innehåller de nyttiga och mättande fetter, men de bidrar också med en härlig knaprighet. Rosta nötterna och fröna innan du toppar din sallad med dem så får de en mycket fylligare smak. Se till att inte låta frön och nötter ligga i för länge innan du äter om du har en krämig dressing, då tappar de sin knaprighet.

Svamp

Sallad med champinjoner.

Passa på att använda svampen när det är säsong.

Frossa i härliga smörstekta svampar nu när de är i säsong! Och varför inte göra en sallad på dem? Toppa gärna din kantarellsallad med krispiga chips av rostad panchetta eller parmesan för att få både textur och sälta som passar perfekt med den milda svampsmaken.

Bröd

Stora munsbitar av bröd i salladen gör den både mättande, knaprig och otroligt god. Att använda bröd i maten är också ett perfekt sätt att göra sig av med bröd som har blivit lite torrt. Rosta brödkrutongerna i ugnen eller stek dem i en stekpanna. Smaksätt gärna med några grovt hackade vitlöksklyftor eller örter för att ge brödet mer smak. Eller gör en panzanella, italiensk brödsallad, med grillade grönsaker och vinägrett.

Broccoli, blomkål och brysselkål

De här tre B:na får stå tillsammans som förslag på lite grövre grönsaker som är perfekta att ha i en sallad om man ger dem rätt förbehandling. Skär dem i små bitar, ingen vill ha hela munnen full av en stor broccoli, det blir för träigt. Så buketter av blomkål och broccoli eller små bitar eller plockade blad från brysselkål ger istället bra textur och en matig känsla. Det går bra att ha blomkålen och broccolin rå eller marinerad i en god dressing, men du kan också fräsa dem snabbt eller blanchera dem. Brysselkålen blir en riktig smakhöjdare om du först rostar den i ugnen.

Frukt

Frukigt söt sallad med bakad persika.

Frukigt söt sallad med bakad persika.

Frukt är gott i sallad även när den ska vara lite matigare. Prova att baka frukt som persika, plommon, äpple, päron eller fikon en stund i ugnen innan du har ner dem i salladen. Då utvecklas smakerna extra mycket och de blir underbart söta och goda. Tänk på att matsallad med frukt kräver något som svarar upp mot fruktens sötma, till exempel en salt ost som parmesan eller salta krutonger. Du kan också möta sötman med kryddor som grovmalen svartpeppar eller chili.

Ägg

Att toppa salladen med ägghalvor är ett perfekt sätt att få salladen mättande, även för den hungrigaste. Ägg går att kombinera med mycket, men ägg och en kryddig senapsdressing är verkligen en match made in heaven. Om du har möjlighet kan du servera äggen lite varmt och gärna ha en krämig gula. Säkerhetskoka inte äggen för länge, en stenhård äggula blir torr och trist.

Bönor och linser

Sallad med kikärter.

Kikärter gör salladen matig och mättande.

Med baljväxter i salladen kommer du att hålla dig mätt hela dagen. Dessutom är det otroligt gott! Vitlöksfrästa haricot verts, marinerade kikärter eller buljongkokta linser är ett perfekt proteinrikt tillskott till vilken sallad som helst. Om du inte har kryddat upp bönorna mycket kan du inte lita på dem som smakbärare utan de behöver lite hjälp av mer smakstarka kompisar som rödlök, oliver eller gremolata.

Foto: TT

Läs mer:

Tomatsallad med krämig burrata

Lyckas med höstens klassiska recept

Så gör du höstens godaste pokebowl

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: