Ljummen pärlgrynssallad med grillade grönsaker och parmaskinka
Ljummen sallad med grillade grönsaker. Använd hela, nyttiga korngryn eller polerade korngryn, så kallade pärlgryn.
4 portioner
Du behöver:
2 dl korngryn
1 zucchini
1 fänkål
2 paprikor
300 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
150 g kronärtskockshjärtan i olja
150 g svarta urkärnade oliver
1 kruka färsk basilika
5 stjälkar färsk mynta
Citrondressing:
1 ekologisk citron
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
25 g parmesan
20 g osaltade pistaschnötter utan skal
200 g parmaskinka
Surdegsbröd
Gör så här:
- Koka korngrynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna i 10 minuter. Skölj zucchini, fänkål och paprika och skär dem i mindre bitar.
- Skölj och halvera tomaterna. Skala vitlöken och skär i tunna skivor.
- Droppa lite olivolja över grönsakerna och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en grillform eller grillkorg för grönsaker och grilla över indirekt värme i 15–20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
- Vänd ihop korngryn med grillade grönsaker på ett serveringsfat. Skölj kryddörterna, spara några hela blad till garnering, hacka resten fint och blanda ner i salladen.
- Skölj och riv citronskalet fint. Pressa ur saften och vispa ihop citronzest och -saft med olivolja, salt och peppar. Slå dressingen över salladen.
- Riv stora flagor av parmesan och hacka pistaschnötterna grovt. Strö över salladen, toppa med parmaskinka, garnera med några basilikablad och servera gärna med gott surdegsbröd.
Foto: Columbus Leth