Ljummen pärlgrynssallad med grillade grönsaker och parmaskinka

Recept på ljummen pärlgrynssallad med grillade grönsaker och parmaskinka

Columbus Leth
Grilla grönsaker och servera med en ljummen pärlgrynssallad med parmaskinka och färsk basilika. God som den är eller som tillbehör till årets alla grillkvällar.
19 april, 2022
Såser och röror till grillat
1:11

Efter reklamen: Såser och röror till grillat

(1:11)

Slå på ljud

Ljummen pärlgrynssallad med grillade grönsaker och parmaskinka

Ljummen sallad med grillade grönsaker. Använd hela, nyttiga korngryn eller polerade korngryn, så kallade pärlgryn.

Bjud på ljummen pärlgrynssallad med grillade grönsaker och parmaskinka
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

2 dl korngryn
1 zucchini
1 fänkål
2 paprikor
300 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
150 g kronärtskockshjärtan i olja
150 g svarta urkärnade oliver
1 kruka färsk basilika
5 stjälkar färsk mynta

Citrondressing:

1 ekologisk citron
1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

25 g parmesan
20 g osaltade pistaschnötter utan skal
200 g parmaskinka
Surdegsbröd

Gör så här:

  1. Koka korngrynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna i 10 minuter. Skölj zucchini, fänkål och paprika och skär dem i mindre bitar.
  2. Skölj och halvera tomaterna. Skala vitlöken och skär i tunna skivor.
  3. Droppa lite olivolja över grönsakerna och krydda med salt och peppar. Lägg dem i en grillform eller grillkorg för grönsaker och grilla över indirekt värme i 15–20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
  4. Vänd ihop korngryn med grillade grönsaker på ett serveringsfat. Skölj kryddörterna, spara några hela blad till garnering, hacka resten fint och blanda ner i salladen.
  5. Skölj och riv citronskalet fint. Pressa ur saften och vispa ihop citronzest och -saft med olivolja, salt och peppar. Slå dressingen över salladen.
  6. Riv stora flagor av parmesan och hacka pistaschnötterna grovt. Strö över salladen, toppa med parmaskinka, garnera med några basilikablad och servera gärna med gott surdegsbröd.

Foto: Columbus Leth