10 enkla recept med kycklingfiléer

Penne pasta med kyckling i krämig sås.

Kyckling är ett säkert kort både till vardags och fest. Testa några av dessa enkla recept med vanliga kycklingfiléer och hitta nya favoriter till middag.
15 oktober, 2018

Tips!

  • Det ljusa kycklingköttet har en mild smak och därför kan du para ihop det med många olika smaker – tänk bara skillnaden på en het chicken tandori eller en mild pancettarullad kycklingfilé.
  • Kyckling har låg fetthalt och innehåller värdefulla näringsämnen som proteiner, B-vitaminer, selen och magnesium.
  • Kycklingfilén är färdig när den nått en innertemperatur på 72 grader.
  • Tänk på att diska redskap och skärbrädor noga när du hanterat rå kyckling.

1. Penne med marsalakyckling

4 personer

Tid: 20 minuter

Gör så här:

Skär 600 g kycklingfilé i små bitar och fräs i stekpanna med smör tills de får färg. Grovhacka 6 st salviablad och fräs tillsammans med kycklingen i ytterligare 3 minuter. Häll på 1 dl Marsalavin, 3 dl vispgrädde och 1 1/2 msk kalvfond. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt. Sänk värmen och låt sjuda medan du kokar 400 g penne. Låt pastan rinna av och vänd ner den i såsen. Garnera med finhackad salvia och 2 msk finriven parmesan.

2. Örtpanerad kyckling

4 personer

Tid: 25 minuter

Gör så här:

Värm ugnen till 200°. Mixa 3 msk persilja, 2 tsk rosmarin och 2 tsk timjanblad i en matprocessor (eller hacka och mixa för hand). Tillsätt 75 g brödsmulor, mixa och krydda med salt och peppar. Bre 4 kycklingbröst med dijonsenap och rulla dem i örtpaneringen. Ugnsbaka i 15–20 minuter tills paneringen blivit gyllene och kycklingen genomlagad.

3. Parmesangratinerad kyckling

4 personer

Tid: 1 timme

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsform med smör eller olja, lägg i 600 g kycklingfilé. Blanda 1 pressad vitlöksklyfta, 200 g riven parmesan, 3 dl grädde och krydda med salt, peppar och chiliflagor. Täck kycklingen med blandningen och tillaga i ugnen i cirka 25 minuter, kontrollera att kycklingen är färdig. Strö 1 dl färsk hackad basilika över rätten och servera med ris.

4. Ugnsstekta kycklingfiléer med grönsaker och rotfrukter

4–6 personer

Tid: 50 minuter

Gör så här:

Smörj en stor ugnsfast form eller långpanna och lägg i 600 g kycklingfilé, kryddade med salt. Lägg i 1–2 skalade morötter i stavar, 1 röd paprika i bitar, 1 gul paprika i bitar, 1–2 skalade rödlökar i bitar, 1–2 palsternackor i stavar och 1–2 dl kärnfria gröna oliver. Ringla över 1/2 dl olivolja och krydda med flingsalt och 1 kruka klippt timjan. Tillaga i ugnen i cirka 40 minuter, rör om grönsakerna då och då. Tar de för mycket färg, lägg över folie. Servera med en kall yoghurtsås smaksatt med lime och honung.

5. Mozzarellafyllda och pancettarullade kycklingbröst

4 personer

Tid: 30 minuter

Gör så här:

Värm ugnen till 200°. Fyll 4 kycklingbröst med 125 g skivad mozzarella. Rulla sedan in varje kycklingbröst i 2 skivor pancetta eller bacon. Lägg kycklingarna i en ugnsform, ringla över 1msk olivolja och krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i 15–20 minuter. Sätt ugnen på grill i några extra minuter om det behövs, för att pancettan ska bli krispig.

6. Kyckling alla cacciatora – på jägarens vis

4 personer

Tid: 55 minuter

Gör så här:

Stek 1 skivad gul lök och 2 skivade vitlöksklyftor tills de mjuknat. Tillsätt 400 g krossade tomater, 2 msk hackad rosmarin, 2 dl urkärnade och hackade kalamataoliver samt salt och peppar. Stek i 10–15 minuter. Sätt ugnen på 180°. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och häll över såsen. Ugnsbaka i 15–20 minuter tills kycklingen är genomlagad. Servera med 1 dl hackade basilika och en grönsallad.

7. Kycklingspett med jordnötssås

4 personer

Tid: 45 minuter

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skiva kycklingfiléerna tunt och trä på metallspett, gör dem gärna så små som möjligt. Lätt spetten på ett galler ovanpå en långpanna och grilla i ugnen 10 minuter på varje sida eller stek i stekpanna tills de är klara. Gör en jordnötssås genom att blanda 2 cm riven ingefära, 2 pressade vitlöksklyftor, 165 ml kokosmjölk och 5 msk jordnötssmör med crunch. Servera med jasminris.

8. Kycklingspett med parmesan och röd pestosås

2 personer

Tid: 30 minuter

Gör så här:

Skär 400 g kycklingfilé i tunna skivor. Vik dem dubbla och trä upp på metallspett. Smält 2 msk smör och bryn spetten runtom i cirka 10 minuter tills de är genomstekta. Salta och peppra. Strö över 1 dl nyriven riven parmesan och 1 näve hackade basilikablad. Servera med ugnsbakade potatisklyftor och en sås på 4 msk röd pesto utrört i 1 dl crème fraiche.

9. Kyckling satay

4 personer

Tid: 30 minuter

Gör så här:

Värm ugnen till 180°. Mixa en 3 cm stor bit ingefära, 1 urkärnad röd chili, 1 vitlöksklyfta, 2 msk soja, 4 msk jordnötssmör och en handfull korianderblad i en matberedare tills du fått en jämn sås (eller hacka och blanda för hand). Sprid sedan ut såsen över 4 kycklingbröst och strö över hackade jordnötter. Ugnsbaka i 15–20 min tills att kycklingen är genomlagad. Servera med ris och sweet chilisås.

10. Kyckling tandoori

4 personer

Tid: 20 minuter + marinering

Gör så här:

Blanda 2 tsk garam masala, 1 tsk gurkmeja, 3 cm riven ingefära, 2 hackade vitlöksklyftor, 2 1/2 dl naturell yoghurt och lite salt och peppar. Lägg 4 kycklingfiléer i marinaden och ställ på kylning i minst 1 timme, eller över natten.

Värm ugnen till 220°. Lägg kycklingen på ett ugnsgaller över en bakplåt och toppa med youghurtmarinaden. Ugnsbaka i 10 minuter, grilla sedan i 5 minuter extra tills kycklingen är genomlagad och fått en knaprig yta. Servera tillsammans med ris och mango chutney.

Relaterade recept:

10 enkla rätter med lax
10 snabba rätter på en burk tonfisk
10 saker att göra med en burk tomater

Av: Myles Williamson

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: