Vardagsmat, bara ordet tar oss till stressiga efter jobbet-handlingar, press över att få med hela kostcirkeln och snabbt ska det gå! Enligt kocken och krögaren Mathias Dahlgren är det helt onödigt att stressa upp sig och i stället ska vi skruva ner förväntningarna och lägga fokus på våra egna möjligheter.
— Jag tror att det handlar jättemycket om att man jämför sig med andra. Det skapar stress. Det finns en bild av hur ”alla andra” gör. Verkligheten är att man springer in i mataffären kvart i sex och sedan ska maten var klar på en halvtimme. Man måste tänka till själv — vad är rimligt för just mig, för att jag ska hitta glädjen i maten och matlagningen till vardags?

Stjärnkocken Mathias Dahlgren vill hjälpa oss att skapa vardagsrätter utan stress och prestationsångest.
När det måste gå undan men ändå ska smaka gott, så finns det ett enkelt svar – halvfabrikat, något som många ryggar tillbaka när de hör. Mathias Dahlgren menar att det fått ett oförtjänt dåligt rykte.
– Det är farligt att dra alla halvfabrikat över en kam, det finns bra och dåligt i alla kategorier. Färska varor kan vara bra men också jättedåliga. Det finns ett uttryck som jag tycker man kan ifrågasätta i sammanhanget, och det är ”att laga mat från grunden”. Det gör man nästan bara på restaurang. Vem kokar egen buljong hemma? Inte jag och ingen jag känner. Man använder buljongtärningar, förstås. Vad många menar med att laga mat från grunden är att laga riktig mat, och det kan man göra med både färskvaror och halvfabrikat.
Som kock tipsar Mathias också om att fokusera på råvaror i säsong när man behöver inspiration till vardagsmaten, de finns oftast till bra pris och smakar ljuvligt. Hans tips för att lyckas med säsongens bästa?
– Fokusera på middagar med en tydlig stjärningrediens. Glöm tallriksmodellen, och tänk inte att du måste variera dig.
Det är med andra ord helt okej att njuta av primörer och avokado varje dag när de är i säsong.
Mathias 3 snabba och enkla vardagsrätter
1. SALLAD PÅ GRILLAD KYCKLING MED AVOKADODRESSING

En god genväg, köp grillad kyckling och gör en härlig sallad. Funkar lika bra på utflykten under semestern.
Att köpa med en grillad kyckling hem är en av Mathias Dahlgrens favoritgenvägar för en snabb vardagsmiddag.
4 port, ca 30 min
Ingredienser:
1 grillad kyckling, plockat kött från
150 g äkta majonnäs
1-2 tsk grön tabasco
salt och svartpeppar
150 g ekologisk salladsmix
1 silverlök
1 kruka färsk basilika
1 kruka färsk gräslök
2 mogna avokado
1 msk rödvinsvinäger + 1 msk olivolja
4 skivor vete-levainbröd
1 klick smör
50 g riven parmesan
flingsalt
Så gör du:
1. Blanda kycklingköttet med majonnäsen och smaka av med tabasco, salt och svartpeppar.
2. Kärna ur avokadon och gröp ur fruktköttet och lägg det i en bunke. Häll på lika delar rödvinsvinäger och olivolja och mixa till en krämig grön dressing. Smaka av med salt och peppar.
3. Skiva silverlöken tunt på mandolin, låt ligga minst 5 minuter i kallt vatten, häll därefter av vattnet. Blanda salladsmix, lök och avokadodressing. Ta så mycket dressing du tycker känns lagom, och servera resten vid sidan om. Skär gräslöken fint och basilikan grovt, vänd in i salladen.
4. Fördela kycklingröran över fyra tallrikar, toppa med ört- och avokadosallad.
5. Sätt ugnen på grilleffekt 250°C.
6. Ugnsrosta bröden till gyllene, smält smör och pensla de varma bröden med smält smör, strö över parmesanosten och avsluta med lite flingsalt. Servera till salladen.
2. TOAST MED ÄGG, SPENAT, LAX OCH HOLLANDAISESÅS

Ägg och lax med färdig hollandaisesås är en snabb middag som funkar lika bra som härlig sommarlunch.
Toast med hollandaise är inte bara brunchmat! Det här är en perfekt TV- middag – och hollandaisesåsen från burk smakar utmärkt!
4 port, ca 20 min
Ingredienser:
4 ekologiska ägg
1 burk färdig hollandaisesås
några droppar tabasco
4 skivor toastbröd
1 klick smör
1 påse färsk bladspenat
8 skivor kallrökt lax
1 ekologisk citron
1 kruka dill
salt och svartpeppar
Så gör du:
1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Låt dem koka i 3-4 minuter från det att vattnet kokat upp. Spola i kallt vatten och skala äggen.
2. Smaka av hollandaisen med lite tabasco, salt och peppar.
3. Rosta bröden i brödrost eller i ugn.
4. Hetta upp en stor stekpanna med en klick smör, stek spenaten hastigt under omrörning.
5. Arrangera de rostade bröden på fyra tallrikar. Fördela först spenaten över bröden, sedan laxskivorna och toppa med äggen. Skeda över hollandaisesås. Raspa över citronskal och krydda med dill, svartpeppar och lite flingsalt.
3. PRIMÖRER MED GRÖN CURRY
En vegetarisk curry är ett perfekt sätt att njuta av en måltid fulladdad med vårens primörer – och barnen kommer älska den också!
4 port, ca 30 min
Ingredienser:
400 g färskpotatis, tvättad
1 knippe späda morötter
1/2 blomkålshuvud
1 knippe salladslök
2-3 msk grön curry paste
2 frp kokosgrädde à 250 ml
1-2 dl vatten
salt och svartpeppar
1 kruka koriander, grovt hackad
1/2 röd chili, tunt skivad
1 ekologisk lime
4 port jasminris
Så gör du:
1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten och häll av kokvattnet.
2. Ansa, skölj och skär morötter, blomkål och salladslök i mindre bitar. Koka grönsakerna mjuka i saltat vatten, häll av kokvattnet.
3. Värm curry paste, kokosgrädde och vatten tillsammans, smaka av med salt och svartpeppar. Mixa till en skummig soppa.
4. Arrangera potatis och varma grönsaker i fyra djupa tallrikar. Riv över limeskal och häll soppan över, toppa med koriander och chili. Servera med jasminris och lyftas lime.