2026 gör kålen storslagen comeback
Få saker gjorde ett så stort avtryck på människor som den stora grönkålstrenden! Runt 2010-talet uppnådde grönkålen en närmast ikoniskt status efter att kändisar som Gwyneth Paltrow och Beyoncé hypade upp den som en ”super food”. Överallt var det grönkål – i smoothies, juicer, chips och sallader. Grönkål är verkligen ”super food”, fullproppad med nyttiga vitaminer, antioxidanter och mineraler. Men en dag fick vi tillslut nog av grönkålen och sedan dess har andra grönsaker tagit över dess stjärnstatus: gojibär, avokado, mangold och rotfrukter.
Men enligt Pinterest Predicts ser det ut som att kålen gör en comeback 2026. Genom att analyser vad deras användare söker efter på Pinterest får de en god insyn i vad som kan tänkas trenda kommande år och det ser ut som att kålen blir årets grönsak. Denna gång verkar det dock som att alla typer av kål får sig ett uppsving. Sökningarna på sauerkraut, de polska kålrätten golumpki och sauterad pak choi har ökat markant. Räkna med att dricka kimchi-cocktails och äta cabbage steaks dränkta i smör.
@eatingwell These cabbage steaks are tender and sweet with a herby butter spread on top that seeps into the folds of cabbage, providing flavor to every bite. Ingredients Cabbage Steaks ⁃ 1 medium head green cabbage (2½ pounds) ⁃ 2 tablespoons extra-virgin olive oil ⁃ ½ teaspoon ground pepper ⁃ ½ teaspoon onion powder ⁃ ¼ teaspoon salt Herb Butter ⁃ 4 tablespoons unsalted butter, at room temperature ⁃ ¼ cup finely chopped fresh tender herbs (such as basil, chives, dill and/or flat-leaf parsley) ⁃ 3 medium cloves garlic, minced (1 teaspoon) ⁃ 1 teaspoon grated lemon zest ⁃ 1 teaspoon lemon juice ⁃ 1 teaspoon lower-sodium Worcestershire sauce ⁃ ¼ teaspoon crushed red pepper ⁃ ⅛ teaspoon salt Directions 1. Prepare Cabbage Steaks: Preheat oven to 425°F. Line a large rimmed baking sheet with foil. Trim stem off cabbage. Slice the cabbage vertically into 4 (1-inch-thick) steaks. Place the steaks on the prepared baking sheet. 2. Brush both sides of the steaks with 2 tablespoons oil. Sprinkle both sides with ½ teaspoon pepper, ½ teaspoon onion powder and ¼ teaspoon salt. 3. Roast until tender and browned, about 45 minutes, flipping halfway through. 4. Meanwhile, prepare Herb Butter: Combine 4 tablespoons butter, ¼ cup herbs, minced garlic, 1 teaspoon lemon zest, 1 teaspoon lemon juice, 1 teaspoon Worcestershire, ¼ teaspoon crushed red pepper and ⅛ teaspoon salt in a medium bowl. Beat with an electric mixer on medium speed until fully combined, 30 seconds to 1 minute. To access the recipe on our website, go to our profile then click the likeshop link. From there, click on the image that corresponds to this video. #easyrecipes #dinnerideas #onepanmeal #cabbagerecipe #butter
♬ Vlog ・ Stylish city pop(1275391) - orino
8 recept med kål att inspireras av
1. Vitkål
Vitkål är en av de vanligaste och mest prisvärda kålsorterna. Den är god att skiva tunt för att ha i sallad eller använd i tacos om du vill ha mer krisp. Självklart är den huvudingrediens i svenska kåldolmar men vill du testa något annat gör du rätt i att laga den japanska kålpannkakan okonomiyaki.
Recept: Okonomiyaki
2. Grönkål
Denna ”super food” går inte att utelämna! Den gör sig gå både stekt med olja, rå i sallad, i en gratäng eller som tunna spröda chips. Varför inte använda den på nytt sätt och göra en pesto? Med grönkål är möjligheterna oändliga!
Recept: Pasta med grönkålspesto
3. Pak choi
Pak choi är en vanlig kålsort i Asien. Den har vita stjälkar och mörkgröna, mjuka blad. I smaken är den mild med en lätt söt, senapsaktig ton. Den är väldigt god att woka eller steka lätt men gör sig också utmärkt i soppor.
Recept: Asiatisk lax med pak choi och wasabimajo
4. Svartkål
Svartkål är en italiensk variant av grönkål med mörka, bubbliga blad. Den är något sötare och mindre bitter än vanlig grönkål. Testa att steka den, rosta i ugnen eller laga den värmande goda brödsoppan ribollita.
Recept: Ribollita
5. Spetskål
Spetskålen är vitkålens småsyskon. Den är mindre i storlek, mycket mildare, sötare och har en mjällare konsistens än vanlig vitkål. Att halvera spetskålen och lägga den på grillen med massa smör och salt är inte dumt alls, men den funkar också finfint som bas i en sallad.
Recept: Nudelsallad med sojadressing
6. Brysselkål
Vi får ju inte glömma den minsta kålen av de alla – brysselkålen! Så liten men med så mycket smak. Rosta i ugnen och toppa med tryffel och pistaschnötter.
Recept: Tryffelrostad brysselkål
7. Rödkål
Rödkålen är en nära släkting till vitkålen och får sin vackra färg av ett högt innehåll av antocyaniner (samma typ av antioxidanter som finns i blåbär). Gör en lila pizzasallad eller använd i en riktigt läcker macka!
Recept: Sandwich melt med pastrami och rödkål
8. Kålrabbi
Kålrabbi är en underskattad kålsort, känd för sitt ovanliga utseende. Den är mild och söt med en lätt pepprighet och är mycket krispig och saftig som rå, men mjuknar vid kokning. Suveränt tillbehör till fisk!
Recept: Piggvar med kålrabbi och bisque
Källa: pinterest.com

