2026 gör kålen storslagen comeback

2026 gör kålen storslagen comeback
Ingen glömmer grönkåls-hypen som pågick i början på 2010-talet. Nu har den fått vila ett tag och enligt Pinterest Predicts ser det ut som att kålen som grönsak gör storslagen comeback 2026!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Brand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Få saker gjorde ett så stort avtryck på människor som den stora grönkålstrenden! Runt 2010-talet uppnådde grönkålen en närmast ikoniskt status efter att kändisar som Gwyneth Paltrow och Beyoncé hypade upp den som en ”super food”. Överallt var det grönkål – i smoothies, juicer, chips och sallader. Grönkål är verkligen ”super food”, fullproppad med nyttiga vitaminer, antioxidanter och mineraler. Men en dag fick vi tillslut nog av grönkålen och sedan dess har andra grönsaker tagit över dess stjärnstatus: gojibär, avokado, mangold och rotfrukter.

Men enligt Pinterest Predicts ser det ut som att kålen gör en comeback 2026. Genom att analyser vad deras användare söker efter på Pinterest får de en god insyn i vad som kan tänkas trenda kommande år och det ser ut som att kålen blir årets grönsak. Denna gång verkar det dock som att alla typer av kål får sig ett uppsving. Sökningarna på sauerkraut, de polska kålrätten golumpki och sauterad pak choi har ökat markant. Räkna med att dricka kimchi-cocktails och äta cabbage steaks dränkta i smör.

@eatingwell

These cabbage steaks are tender and sweet with a herby butter spread on top that seeps into the folds of cabbage, providing flavor to every bite. Ingredients Cabbage Steaks     ⁃    1 medium head green cabbage (2½ pounds)     ⁃    2 tablespoons extra-virgin olive oil     ⁃    ½ teaspoon ground pepper     ⁃    ½ teaspoon onion powder     ⁃    ¼ teaspoon salt Herb Butter     ⁃    4 tablespoons unsalted butter, at room temperature      ⁃    ¼ cup finely chopped fresh tender herbs (such as basil, chives, dill and/or flat-leaf parsley)     ⁃    3 medium cloves garlic, minced (1 teaspoon)     ⁃    1 teaspoon grated lemon zest     ⁃    1 teaspoon lemon juice     ⁃    1 teaspoon lower-sodium Worcestershire sauce     ⁃    ¼ teaspoon crushed red pepper     ⁃    ⅛ teaspoon salt Directions     1.    Prepare Cabbage Steaks: Preheat oven to 425°F. Line a large rimmed baking sheet with foil. Trim stem off cabbage. Slice the cabbage vertically into 4 (1-inch-thick) steaks. Place the steaks on the prepared baking sheet.     2.    Brush both sides of the steaks with 2 tablespoons oil. Sprinkle both sides with ½ teaspoon pepper, ½ teaspoon onion powder and ¼ teaspoon salt.     3.    Roast until tender and browned, about 45 minutes, flipping halfway through.     4.    Meanwhile, prepare Herb Butter: Combine 4 tablespoons butter, ¼ cup herbs, minced garlic, 1 teaspoon lemon zest, 1 teaspoon lemon juice, 1 teaspoon Worcestershire, ¼ teaspoon crushed red pepper and ⅛ teaspoon salt in a medium bowl. Beat with an electric mixer on medium speed until fully combined, 30 seconds to 1 minute. To access the recipe on our website, go to our profile then click the likeshop link. From there, click on the image that corresponds to this video. #easyrecipes #dinnerideas #onepanmeal #cabbagerecipe #butter

♬ Vlog ・ Stylish city pop(1275391) - orino

8 recept med kål att inspireras av

1. Vitkål

Japanska kålpannkakan okonomiyaki

Vitkål är en av de vanligaste och mest prisvärda kålsorterna. Den är god att skiva tunt för att ha i sallad eller använd i tacos om du vill ha mer krisp. Självklart är den huvudingrediens i svenska kåldolmar men vill du testa något annat gör du rätt i att laga den japanska kålpannkakan okonomiyaki.

Recept: Okonomiyaki

2. Grönkål

Pasta med grönkålspesto och grönkålschips

Denna ”super food” går inte att utelämna! Den gör sig gå både stekt med olja, rå i sallad, i en gratäng eller som tunna spröda chips. Varför inte använda den på nytt sätt och göra en pesto? Med grönkål är möjligheterna oändliga!

Recept: Pasta med grönkålspesto

3. Pak choi

Lax med pak choi och wasabimajonnäs

Pak choi är en vanlig kålsort i Asien. Den har vita stjälkar och mörkgröna, mjuka blad. I smaken är den mild med en lätt söt, senapsaktig ton. Den är väldigt god att woka eller steka lätt men gör sig också utmärkt i soppor.

Recept: Asiatisk lax med pak choi och wasabimajo

4. Svartkål

Toskanska brödsoppan ribollita

Svartkål är en italiensk variant av grönkål med mörka, bubbliga blad. Den är något sötare och mindre bitter än vanlig grönkål. Testa att steka den, rosta i ugnen eller laga den värmande goda brödsoppan ribollita.

Recept: Ribollita

5. Spetskål

Nudelsallad med sojadressing

Spetskålen är vitkålens småsyskon. Den är mindre i storlek, mycket mildare, sötare och har en mjällare konsistens än vanlig vitkål. Att halvera spetskålen och lägga den på grillen med massa smör och salt är inte dumt alls, men den funkar också finfint som bas i en sallad.

Recept: Nudelsallad med sojadressing

6. Brysselkål

Tryffelrostad brysselkål med pistasch

Vi får ju inte glömma den minsta kålen av de alla – brysselkålen! Så liten men med så mycket smak. Rosta i ugnen och toppa med tryffel och pistaschnötter.

Recept: Tryffelrostad brysselkål

Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskost

Brand logo
Middag hos Wood #9: Sotad broccoli med färskost

7. Rödkål

Sandwich melt med pastrami och rödkål

Rödkålen är en nära släkting till vitkålen och får sin vackra färg av ett högt innehåll av antocyaniner (samma typ av antioxidanter som finns i blåbär). Gör en lila pizzasallad eller använd i en riktigt läcker macka!

Recept: Sandwich melt med pastrami och rödkål

8. Kålrabbi

Piggvar med kålrabbi och bisque

Kålrabbi är en underskattad kålsort, känd för sitt ovanliga utseende. Den är mild och söt med en lätt pepprighet och är mycket krispig och saftig som rå, men mjuknar vid kokning. Suveränt tillbehör till fisk!

Recept: Piggvar med kålrabbi och bisque

Källa: pinterest.com