Lyxig Piggvar med kålrabbi och bisque
- AvRedaktionen ELLE
Piggvar är en mycket uppskattad fisk som tack vare kålrabbin blir rättens stjärna. Testa det här receptet!
5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

Piggvar med kålrabbi och bisque
Piggvaren går bra att bytas ut mot MSC-märkt marulk eller torskrygg.
4 portioner
Du behöver:
5 stjälkar färsk timjan
½ purjolök
½ morot
5 msk olivolja
5 vitpepparkorn
1 liter färdig fiskbuljong
250 g smör
1 knippe bladpersilja
2 dl smakneutral olja
4 små kålrabbi, gröna eller lila
2 ASC-märkta piggvarfiléer, ca 300 g/filé
300 g färsk grönkål
Salt
Garnering:
Krasse eller grön ört
Gör så här:
- Bryn timjankvistar, skivad purjolök och skalad skivad morot i oljan. Tillsätt vitpepparkorn och buljong och låt koka upp.
- Ta grytan från värmen och låt stå och dra i 30 minuter. Sila buljongen, reducera sedan ner den till hälften genom att koka på högre värme. Vispa ner smör i bitar så du får en krämig bisque som håller ihop.
- Mixa bladen från persiljan med olja i en blender tills oljan är varm och grön. Det kan ta 10 minuter. Skär kålrabbin i kvartar och ånga dem mjuka i lite lättsaltat vatten under lock i 4–5 minuter.
- Putsa fiskfiléerna, dela i två delar. Stek grönkål i en och piggvar i en annan stekpanna. Krydda med salt. Vispa ner persiljeoljan i bisquen och smaka av med salt. Servera allt tillsammans.
Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen
LÄS MER: Helbakad piggvar med pepparot