Lyxig Piggvar med kålrabbi och bisque

Recept på piggvar med kålrabbi och bisque

Piggvar är en mycket uppskattad fisk som tack vare kålrabbin blir rättens stjärna. Testa det här receptet!
27 januari, 2021

Piggvar med kålrabbi och bisque

Piggvaren går bra att bytas ut mot MSC-märkt marulk eller torskrygg.

4 portioner

Du behöver:

5 stjälkar färsk timjan
½ purjolök
½ morot
5 msk olivolja
5 vitpepparkorn
1 liter färdig fiskbuljong
250 g smör
1 knippe bladpersilja
2 dl smakneutral olja
4 små kålrabbi, gröna eller lila
2 ASC-märkta piggvarfiléer, ca 300 g/filé
300 g färsk grönkål
Salt

Garnering:

Krasse eller grön ört

Gör så här:

  1. Bryn timjankvistar, skivad purjolök och skalad skivad morot i oljan. Tillsätt vitpepparkorn och buljong och låt koka upp.
  2. Ta grytan från värmen och låt stå och dra i 30 minuter. Sila buljongen, reducera sedan ner den till hälften genom att koka på högre värme. Vispa ner smör i bitar så du får en krämig bisque som håller ihop.
  3. Mixa bladen från persiljan med olja i en blender tills oljan är varm och grön. Det kan ta 10 minuter. Skär kålrabbin i kvartar och ånga dem mjuka i lite lättsaltat vatten under lock i 4–5 minuter.
  4. Putsa fiskfiléerna, dela i två delar. Stek grönkål i en och piggvar i en annan stekpanna. Krydda med salt. Vispa ner persiljeoljan i bisquen och smaka av med salt. Servera allt tillsammans.

Recept: Morten Schou Foto: Stine Christiansen

LÄS MER: Helbakad piggvar med pepparot