Asiatisk lax med pak-choi och wasabimajo

Recept på asiatisk lax med pak-choi och wasabimajo

Columbus Leth
Gör dig en härlig bowl med ris, asiatisk lax, pak-choi och wasabimajo med en näve cashew på toppen. Oförskämt gott!
05 januari, 2023
Strösslig godisskål i choklad
0:31

Efter reklamen: Strösslig godisskål i choklad

(0:31)

Slå på ljud

Asiatisk lax med pak-choi och wasabimajo

Laxen får underbar smak av en marinad med limesaft, ingefära och lite chili.

Underbart god asiatisk lax med pak-choi och wasabimajo
Columbus Leth

4 portioner

Du behöver:

600 g färsk laxsida eller 4 laxfiléer
2 cm ingefära
1 lime
2 msk sesamolja
1 msk flytande honung
1 tsk chilisås, gärna sambal oelek
1 tsk salt wasabimajo
1 dl majonnäs
2 tsk wasabipasta
½ lime
Salt och nymalen svartpeppar

Garnering:

30 g rostade cashewnötter

Till servering:

3 dl jasminris
4 pak-choi
1 msk olivolja till stekning
Salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Lägg laxen på bakplåtspapper i ett ugnsfat. Skala och riv ingefäran fint. Dela limen och pressa ner saften i en skål. Rör ihop ingefära. limesaft, sesamolja, honung, chilisås och salt och fördela marinaden över laxen. Baka laxen i ugnen i 20–25 minuter, tills nära på genombakad.
  2. Wasabimajo: Blanda majonnäs, wasabi och limesaft i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Dela pak-choierna och skölj dem ordentligt. Stek pak-choi i olja på hög värme i ett par minuter, tills bladen blir mörkgröna och blanka. Krydda med salt.
  4. Servera laxen med jasminris, wasabimajo och pak-choi. Strö grovt hackade, rostade cashewnötter över rätten och servera genast.
Frasiga belgiska våfflor med avokado och lax

Foto: Columbus Leth, Lisa Björner