Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Somriga drinkar Grillat Vintips till middagen Kräftskiva

Ribollita – toskansk brödsoppa

24 aug, 2025
Recept på den toskanska brödsoppan ribollita
Ribollita är en värmande och matig brödsoppa från Toscana – fullproppad med nyttiga godsaker!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Ribollita – toskansk brödsoppa

En klassisk toskansk soppa med rustika och fylliga smaker.

Ribollita – toskansk brödsoppa
columbus leth
Annons

4 portioner

Tid: 2,5 timme + tid för blötläggning av bönorna

Du behöver:

Kokta bönor:

150 g torkade cannellinibönor
2 lagerblad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor

Soppa:

1 gul lök, finhackad
2 morötter, tärnade
2 stjälkar blekselleri, strimlade
3 msk olivolja, till stekning
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar hela tomater
Salt och svartpeppar
¼ tsk strösocker
300 g svartkål eller grönkål
2 skivor surdegsbröd
3 msk olivolja

Till servering:

Riven parmesan
Ev torkade chiliflakes

Gör så här:

  1. Lägg bönorna i rikligt med kallt vatten. Låt stå i kylen över natten.
  2. Häll av och skölj bönorna. Koka upp dem i nytt vatten med lagerblad, grovhackad lök och vitlök. Sjud under lock i 70–85 minuter tills bönorna är mjuka. Sila av och släng löken, vitlöken och lagerbladen, men spara 2 ½ dl av kokvattnet.
  3. Soppa: Fräs lök, morötter och selleri i olja i en stor gryta i ca 3 minuter utan att det tar färg. Tillsätt vitlök och fräs 1–2 minuter till.
  4. Sila bort vätskan från tomaterna och grovhacka dem. Lägg i grytan tillsammans med vattnet från bönorna. Låt koka upp och småputtra några minuter. Krydda med salt, peppar och lite socker.
  5. Strimla kålen och lägg ner i soppan. Koka i 4–5 minuter tills den mjuknar. Tillsätt bönorna och smaka av.
  6. Sätt ugnen på 220°. Riv brödet i stora bitar och lägg ovanpå soppan i grytan. Ringla över olivolja. Gratinera mitt i ugnen i 5–10 minuter tills brödet blir gyllene. Toppa med riven parmesan och eventuellt lite chili. Servera direkt.
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäsBrand logo
Smashed burger med lök & tryffelmajonnäs

Foto: Columbus Leth

Annons