Ribollita – toskansk brödsoppa
24 aug, 2025
Ribollita är en värmande och matig brödsoppa från Toscana – fullproppad med nyttiga godsaker!
Annons
Ribollita – toskansk brödsoppa
En klassisk toskansk soppa med rustika och fylliga smaker.
Annons
4 portioner
Tid: 2,5 timme + tid för blötläggning av bönorna
Du behöver:
Kokta bönor:
150 g torkade cannellinibönor
2 lagerblad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Soppa:
1 gul lök, finhackad
2 morötter, tärnade
2 stjälkar blekselleri, strimlade
3 msk olivolja, till stekning
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar hela tomater
Salt och svartpeppar
¼ tsk strösocker
300 g svartkål eller grönkål
2 skivor surdegsbröd
3 msk olivolja
Till servering:
Riven parmesan
Ev torkade chiliflakes
Gör så här:
- Lägg bönorna i rikligt med kallt vatten. Låt stå i kylen över natten.
- Häll av och skölj bönorna. Koka upp dem i nytt vatten med lagerblad, grovhackad lök och vitlök. Sjud under lock i 70–85 minuter tills bönorna är mjuka. Sila av och släng löken, vitlöken och lagerbladen, men spara 2 ½ dl av kokvattnet.
- Soppa: Fräs lök, morötter och selleri i olja i en stor gryta i ca 3 minuter utan att det tar färg. Tillsätt vitlök och fräs 1–2 minuter till.
- Sila bort vätskan från tomaterna och grovhacka dem. Lägg i grytan tillsammans med vattnet från bönorna. Låt koka upp och småputtra några minuter. Krydda med salt, peppar och lite socker.
- Strimla kålen och lägg ner i soppan. Koka i 4–5 minuter tills den mjuknar. Tillsätt bönorna och smaka av.
- Sätt ugnen på 220°. Riv brödet i stora bitar och lägg ovanpå soppan i grytan. Ringla över olivolja. Gratinera mitt i ugnen i 5–10 minuter tills brödet blir gyllene. Toppa med riven parmesan och eventuellt lite chili. Servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons