Maxad mysmat – mumsig comfort food

Betina Hastoft
Mörka vinterdagar kräver krämiga, ­värmande och närande rätter – comfort food som dessa!
28 december, 2020

Sandwich melt med pastrami och rödkål

Sandwich melt
Columbus Leth

Knaprig rödkål, krämig taleggio och salt pastrami – årets godaste sandwich melt är här!

4 portioner

8 skivor surdegsbröd

2 msk majonnäs

4 msk fransk senap

200 g rödkål

125 g taleggio

16 skivor pastrami

50 g smör till stekning

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Bred majonnäs på 4 av brödskivorna och senap på övriga 4. Skär kålen i tunna strimlor och fördela på brödskivorna med majonnäs.
  2. Fördela ost och pastrami ovanpå kålen. Avsluta med att lägga på brödskivorna med senap. Stek sandwicharna i en stekpanna med smör, ca 3 minuter på varje sida.
  3. Fördela mackorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och värm i ugnen i 7 minuter eller tills osten smält och brödet är sprött. Servera genast.

Mac’n’cheese med blomkål

Krämig klassiker med tre sorters ost och tillskott av blomkål.

4 personer

1 litet blomkålshuvud

200 g pasta, gärna makaroner

30 g smör

⅔ dl (40 g) vetemjöl

2 ½ dl mjölk

1 msk grov senap

125 g naturell färskost

150 g riven mozzarella

Salt och svartpeppar

3 msk äppelcidervinäger

½–1 tsk tryffelolja

garnering

50 g parmesan, riven

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°. Koka hela blomkålen i lättsaltat vatten i 5 minuter. Lägg blomkålshuvudet i iskallt vatten för att stoppa kokningen. Skär en skiva tvärs igenom hela blomkålen. Skär resten i mindre buketter.
  2. Koka pastan al dente i en kastrull med lättsaltat vatten. Smält smör i en liten kastrull och tillsätt mjöl. Låt mjölet fräsa med i 2–3 minuter under omrörning och utan att det tar färg. Tillsätt lite mjölk i taget och rör så du får en klumpfri blandning. Sjud i 4–5 minuter.
  3. Tillsätt senap, färskost och mozzarella och rör tills allt smält ihop. Smaka av med salt och peppar, äppelcidervinäger och tryffelolja.
  4. Blanda och fyll en smord ugnsform med blomkål och pasta. Lägg den hela blomkålsskivan överst och fyll på med sås. Toppa med riven parmesan och baka i ugnen i 30 minuter.

Falska lobster rolls

Med kräftstjärtar och färdiga korvbröd fixar du en budgetvariant av lobster rolls – men minst lika goda!

4 personer

500 g havskräftstjärtar

1 fänkålshuvud

3 msk majonnäs

1 msk senap

2 msk crème fraiche

1 schalottenlök

½ ekologisk citron

1 msk kapris

Salt och svartpeppar

garnering

Färsk dill

till servering

8 korvbröd av briochetyp

Gör så här:

  1. Häll av lagen från kräftstjärtarna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Rensa bort tarmen om den inte redan är urtagen. Dela varje kräftstjärt i 3–4 bitar.
  2. Ansa fänkålen och skär halva i papperstunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med isvatten så de blir krispiga. Blanda majonnäs, senap och crème fraiche. Skala och hacka löken fint och skär resten av fänkålen i riktigt små tärningar.
  3. Riv citronskalet fint. Blanda ner lök, kapris och fänkålstärningar i såsen. Vänd ner havskräftorna och smaka av med salt, peppar, lite citronsaft och -zest.
  4. Värm bröden och öppna dem. Fyll med havskräftsallad, toppa med spröda fänkålsskivor och garnera med dill.

Pizza med karamelliserad rödlök, valnötter och fetaost

Färdig deg funkar bra men gör gärna egen pizzadeg om du har tid.

4 portioner

2 rullar färdig pizzadeg

6 rödlökar

olivolja

1–2 msk vinäger, gärna äppelcidervinäger

½ tsk strösocker

1 kruka färsk timjan

Salt och nymalen svartpeppar

2 mozzarellaostar

100 g valnötter, hackade

200 g fetaost

garnering

färsk timjan

Gör så här:

  1. Rulla ut pizzabottnarna, kavla gärna så de blir så tunna som möjligt men undvik kanterna. De ska vara luftfyllda så de kan bubbla upp.
  2. Värm ugnen till 250° varmluft och värm upp 2 ugnsplåtar.
  3. Skala rödlökarna och skär i tunna ringar. Stek i olivolja i 4–5 minuter på medelvärme. De ska bli lite genomskinliga men inte ta färg. Tillsätt vinäger och låt koka in. Krydda med socker, timjan, salt och peppar och stek vidare i 2 minuter.
  4. Fördela små bitar mozzarella över pizzabottnarna. Toppa med lökblandningen och grovhackade valnötter. Smula fetaost och droppa lite olivolja över. Krydda med salt och peppar och lägg pizzorna på de varma plåtarna.
  5. Grädda bägge i ugnen i 10–12 minuter, tills de är spröda.
  6. Garnera med färsk timjan och servera genast.

Av Thomas Alcayaga Foto Columbus Leth

LÄS MER:

Mellandagsmums: Magiska menyer med medelhavssmaker

Helgmat: 10 populära maträtter på helgen