ELLE mat & vin trendspanar – det här äter och dricker vi 2026
1. K-dog – frasig favorit
Nu kalasar vi på allt från Korea, både i skönhetsväg, i serieväg och på tallriken. Hej kimchipasta, bibimbap och korean fried chicken. Och så förstås k-dogs – koreanska corn dogs som är frasigt friterade, fluffigt smakpackade och dränkta i allt från gochujang, söt chilisås eller hederlig ketchup – som snabbt blivit en streetfoodsuccé även här. Och (hurra!) Netflix-succén, Culinary class wars, där koreanska erfarna kockar tävlar mot nykomlingar, ryktas komma i en svensk version till hösten.
2. Hojicha-hype
Kära matcha, du får ursäkta – men nu kommer en ny spelare in på planen: hojicha. Ett grönt japanskt te med låg koffeinhalt som rostas och därmed får en söt smak med varma mjuka toner och en fin bärnstensfärg. Finns både som te och som pulver och är också en perfekt smaksättare i drycker och desserter.
3. Sötsalta snackisar
Gränserna mellan sött och salt suddas ut när välkända matprofiler istället för fondant, frosting eller bär börjar dressa sina bakverk och tårtor med sallad, kanderade grönsaker eller – som här ur kokboken Solen (vinnare av Cajsa Warg-priset Årets kokbok) – tryffel på en citrontarte. Kolla in @fanny.chotel, @alessandrogiannatempo eller @herrlich.dining. Kanske är det här början på smörgåstårtans segertåg vi ser komma även internationellt?
4. Sagolik sejdel
Efter år av vinglasfokus är det hög tid att låta ölglaset få lite extra omsorg. Glaskonstnären Hanna Hansdotters ölglas Pony är framtagna i samarbete med Bergdalahyttan och The Glass Factory Boda och kommer garanterat inta världen i full galopp.
5. Hostingcore
Hostingcore välkomnar inredningar som alltid är redo att ta emot besök, oavsett om det handlar om en spontan middag eller en hemmacocktail. För det dukade bordet innebär det att duka med omsorg, med vackert porslin och genomtänkta detaljer, gärna med ting som gått i arv, bär en tradition eller har mer än ett bruksvärde. Det blir ett sätt att visa omtanke om sina nära och kära och omge sig med något som känns meningsfullt och tryggt.
6. Italiens dolda vinpärla
I Alto Adige, i Italiens nordligaste hörn, är kontrasterna lika påtagliga som vinerna är precisa. Med drygt 5 000 vinodlare på bara 5 500 hektar är det här en region byggd på hantverk, inte massproduktion. Framtidens viner görs här, helt enkelt.
7. New York bistro-boom
Den amerikanska tolkningen av fransk bistomat är kanske egentligen bättre än originalet – klassiska smaker men med större variation, högre energi och lite lekfullare serverat. Det bästa av två världar, helt enkelt – som nu seglar upp som ny favorit bland restaurangutbuden. Ett exempel är nya restaurangen G.A.T. på Gustav Adolfs torg i Stockholm där gästerna kommer kunna beställa rätter som King Crab Legs, New York Strip, Shrimp Cocktail och även en egen signaturrätt med stekt anklever, oxfilé och kaviar.
8. Pairing med glass och vin
Vem säger att glass och vin inte går ihop? Ja, i princip alla – förutom baren Folderol i Paris som började servera vin till sin hemlagade glass. Resultat: en viral succé, så nu matchar vi chokladglass med fruktigt rödvin, jordgubbsorbet med rosébubbel och melonglass med prosecco. Senaste tillskottet i trenden: red wine affogato, en variant av den klassiska desserten affogato där rött vin hälls över vaniljglass, istället för espresso.
9. Mot nya höjder
Trenden inom plating går uppåt – bokstavligen. Det travas, staplas och skulpteras för att skapa dynamik och dramatik på bordet. Ett hantverksmässigt uttryck som blir både elegant och lekfullt. ELLE:s profil Marion Ringborg visar exempelvis vägen, som här med ett torn av örtsmör omringat av grönsaker.
10. Tid för tång
Svensk tång har länge varit på frammarsch, men i år är året den verkligen kommer ta klivet in på allas tallrikar. Tång är en råvara som på en och samma gång förenar gastronomi, klimatnytta och innovation. Dessutom går den att tillreda på så många olika sätt; rå, kokt, rostad, torkad eller friterad. Vi tar rygg på matstjärnan Frida Ronge och tångdykaren Karolina Martinson och inkorporerar svensk tång i vår kost.
11. Kök i kontrast
Nu låter vi kontraster skapa liv, karaktär och personlighet i köket. Genom att mixa kulörer, material och uttryck går det att förvandla köket till en inbjudande och stilsäker samlingsplats. Ett snyggt exempel är när stilrent rostfritt stål, luckan stainless steel med bockade grepp från Picky Living, får möta en kurvig marmorbänkskiva som mjukt snirklar sig upp mot väggen.
12. Parfymcocktail
En cocktail med en hint av parfym, kan det vara något? Såklart! En av drinkarna i Cadierbarens nya cocktailmeny är Summer fling som vid servering får en spray av pepparparfym över glaset. Något att testa hemma med en aromspray av till exempel citrusolja, ett apelsin- eller rosenvatten eller en liten mist av chartreuse eller absint! Kommer ta din cocktail till en ny nivå.
13. Kött som krydda
Efter ett decennium av grön vurm är det är ej rött för kött, längre. Men, obs!, det är inte hardcore carnivore-tider vi kliver in i – utan köttet får numera även fortsatt sällan ha huvudrollen med tanke på miljön. Däremot får det gärna vara med i maten som en krydda och lyfta rätter med sin djupa smak, till exempel ‘ndjua, guanciale, chorizofärs eller torkat köttpulver. Eller njutas av vid speciella tillfällen, till exempel en köttupplevelse på nya steakhouset Sperling & co.
14. AI-prat med tomat
Framtidens AI kommer bli till stor hjälp för odlare och mat- och vinproducenter. Italienska tomatproducenten Mutti är bara ett exempel, som med sensorer i tomatstjälken och avancerade analysverktyg får detaljerad information om mognad, vattenbalans och tidiga tecken på sjukdomsangrepp på sin råvara – vilket innebär att man kan göra mer träffsäkra och hållbara insatser som sparar både på vatten och miljö, och ger mer kvalitet på den slutgiltiga råvaran.
15. Frukostbuljong
När gröten gjort storslagen comeback på frukostbordet (för att sedan göra succé på Nobelmenyn och därefter komma i salta varianter) är det dags för nästa frukosttrend att knacka på: buljong. En varm kopp kycklingbuljong är exempelvis ett stående inslag på Stockholms Stadshotells frukostmeny. Närande, nyttig och värmande. Och så rätt i tider när vi vill äta upp oss på kollagen.


