Okonomiyaki – så gör du den japanska kålpannkakan

Recept på okonomiyaki – japansk kålpannkaka
Okonomiyaki är klassisk japansk street food med rötter i Hiroshima. Här delar Catarina König sitt bästa recept på kålpannkakan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötterBrand logo

Vegetariskt med lyxkant #4 - Surdegsmacka med chèvrekräm och ugnsrostade morötter

Okonomiyaki – japansk kålpannkaka

Kålpannkaka kanske inte låter så gott, men det är otroligt!

4 portioner

Tid: 40 minuter

Du behöver:

4 ägg
4 dl vetemjöl special
2 ½ dl vatten
1 tsk salt
1 pkt bacon, 140 g
450 g vitkål eller spetskål
2 salladslökar
2 msk gari, finhackad (inlagd ingefära)
Smör och rapsolja, till stekning

Okonomiyakisås:

½ dl japansk soja
2 msk Worcestershiresås
½ dl vatten
1 ¾ msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk riven färsk ingefära
1–1 ½ tsk Maizena majsstärkelse

Sesam-majonnäs:

1 dl majonnäs
½ –1 tsk sesamolja
2–3 droppar japansk soja
Nymald svartpeppar

Topping:

Finhackad salladslök
Svarta och vita sesamfrön, rostade
Koriander

Gör så här:

  1. Vispa ihop alla ingredienser till okonomiyakisåsen i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning till en jämn konsistens och låt svalna helt.
  2. Blanda samman ingredienserna till sesam-majonnäsen, låt stå svalt.
  3. Vispa ihop ägg, vetemjöl, vatten och salt.
  4. Skär baconet smått och knaperstek i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Strimla vitkål och salladslök och finhacka garin. Blanda sedan ner allt i ”pannkakssmeten”.
  6. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek hälften av smeten till en stor pannkaka i 3–5 minuter per sida. Upprepa med nästa pannkaka.
  7. Servering: Strö det knaperstekta baconet över kålpannkakorna. Toppa med finstrimlad salladslök, och ringla över både okonomiyakisås och sesam-majonnäs. Toppa med koriander och sesamfrön.

3 goda toppings till kladdkakaBrand logo

3 goda toppings till kladdkaka

Recept och foto: Catarina König