Okonomiyaki – så gör du den japanska kålpannkakan
13 sep, 2025
Okonomiyaki är klassisk japansk street food med rötter i Hiroshima. Här delar Catarina König sitt bästa recept på kålpannkakan!
Annons
Okonomiyaki – japansk kålpannkaka
Kålpannkaka kanske inte låter så gott, men det är otroligt!
Annons
4 portioner
Tid: 40 minuter
Du behöver:
4 ägg
4 dl vetemjöl special
2 ½ dl vatten
1 tsk salt
1 pkt bacon, 140 g
450 g vitkål eller spetskål
2 salladslökar
2 msk gari, finhackad (inlagd ingefära)
Smör och rapsolja, till stekning
Okonomiyakisås:
½ dl japansk soja
2 msk Worcestershiresås
½ dl vatten
1 ¾ msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk riven färsk ingefära
1–1 ½ tsk Maizena majsstärkelse
Sesam-majonnäs:
1 dl majonnäs
½ –1 tsk sesamolja
2–3 droppar japansk soja
Nymald svartpeppar
Topping:
Finhackad salladslök
Svarta och vita sesamfrön, rostade
Koriander
Gör så här:
- Vispa ihop alla ingredienser till okonomiyakisåsen i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning till en jämn konsistens och låt svalna helt.
- Blanda samman ingredienserna till sesam-majonnäsen, låt stå svalt.
- Vispa ihop ägg, vetemjöl, vatten och salt.
- Skär baconet smått och knaperstek i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Strimla vitkål och salladslök och finhacka garin. Blanda sedan ner allt i ”pannkakssmeten”.
- Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek hälften av smeten till en stor pannkaka i 3–5 minuter per sida. Upprepa med nästa pannkaka.
- Servering: Strö det knaperstekta baconet över kålpannkakorna. Toppa med finstrimlad salladslök, och ringla över både okonomiyakisås och sesam-majonnäs. Toppa med koriander och sesamfrön.
Recept och foto: Catarina König
Annons