ANNONSSAMARBETE MED LIBRESSE

Lär dig tyda dina droppar från underlivet

Att det kommer olika droppar från underlivet är fullt normalt – det är nämligen kroppens sätt att berätta hur den mår. Den här guiden ger dig koll på din V-zone.
30 mars, 2021
Advertisement

Det mesta av de vätskor som kommer från underlivet är helt normala och del av att ha en livmoder. Utöver mensen kan det handla om spotting, flytningar, lubrikation, svett eller kiss – som ibland kan vara svåridentifierade. Men ju mer du vet om vad du kan förvänta dig att hitta i trosan och varför – desto lättare kan du tyda de meddelanden som din vulva och vagina skickar till dig. Förstår du underlivets koder, och just dina unika koder så upptäcker du också mycket lättare om något inte riktig är som det brukar vara.

Den här guiden gör det lättare att klura ut varför man har spotting, analysera flytningarna och få bättre koll på läget – även om det ibland får dig att se rött, gult, vitt, grått eller grönt.

Lär dig tyda just dina koder unika koder.

Ser du flytningar i trosan? Grattis!

Ser du flytningar i trosan? Grattis! Det är fullt normalt eftersom det är vaginans sätt att rengöra sig själv och hitta rätt pH-balans. Vilken färg du ser på flytningarna varierar beroende på var du befinner dig i cykeln. De kan vara mjölkvita, ljusrosa och gulgröna. Flytningar kan också orsakas av hormonförändringar som graviditeter och ägglossning. De kan också bli annorlunda när du är upphetsad eller om du äter nya vitaminer, antibiotika eller vissa typer av livsmedel. Men är det så att de börjar klia eller att flytningarna har en mer klumpig konsistens och är gulgröna och luktar illa – då kan det kan vara ett tecken på en infektion och då ska du söka hjälp hos en gynekolog.

Spotting – kan dyka upp under hela cykeln

De flesta som har mens (även om den är oregelbunden) får någon gång spotting. Spotting är vad man kallar de blodiga flytningarna som kan dyka upp under hela menscykeln och varierar i färgerna rosa, klarrött och slutligen rostbrunt. De kan också uppstå om man byter preventivmedel eller är med om hormonförändringar om du till exempel blir gravid eller kommer i klimakteriet. Om det är så att du har röda flytningar under hela månaden kan det vara något som inte är som det ska. Kanske en infektion eller cellförändring. Då bör du kontakta din gynekolog för att undersöka vad det kan vara.

Vätskor som kommer från underlivet är oftast helt normala och del av att ha en livmoder.

Lubrikation – kroppens egna glidmedel

När du blir sexuellt upphetsad bildas en genomskinlig, vattenliknade flytning i vaginan: lubrikation. Det beror på att blodkärlen i slidgången utvidgas och släpper fram vätskan. Den hjälper till genom att smörja slidan så man ska undvika skador eller smärta vid samlag. Det gör den oavsett om sexet innebär penetration eller inte, eller om du har kul med en partner eller på egen hand.

När du kommer i klimakteriet (eller vid vissa tillfällen under menscykeln) kan du märka att slidan blir torrare än tidigare. Detta beror på hormonförändringar och på att kroppen nu producerar mindre östrogen och progesteron. Östrogennivån sjunker även när du har fått barn och ammar och då kan det vara bra att ta hjälp av vattenbaserat glidmedel eller vaginal fuktkräm för att skydda vaginan.

Gör det ont när du har penetrerande samlag och du efteråt får tjockare flytningar som luktar illa kan det vara ett tecken på en infektion, som till exempel bakteriell vaginos. Det är inte ovanligt och beror på att den ömtåliga pH-balansen i vulvan har ändrats. Det behandlas med en antibiotikakur, så håll ögon (och näsborrar) öppna för när det känns och luktar lite konstigt.

Kiss – vanligare än man kan tro

Vi har alla varit med om det. Ena stunden skrattar du åt ett skämt och i nästa sekund känns det inte riktigt lika kul längre Men det är sånt som händer! Små urinläckage kan inträffa i alla åldrar men dyker vanligtvis upp i samband med graviditet och efter förlossning eller vid hormonförändringar som till exempel sker under klimakteriet.

Även ansträngningsinkontinens är vanligare än du tror och drabbar människor i alla åldrar. Det betyder att man kan kissa på sig när man nyser, hostar, springer, lyfter tungt eller skrattar gott. Träningsinkontinens å sin sida är en annan vanlig form som gör att man helt plötsligt blir superkissnödig och inte kan hålla sig till toaletten.

Du kan förebygga det hela genom att stärka musklerna i bäckenbotten med knipövningar och använda trosskydd som håller dig torr och kapslar in lukt. Är det så att du upplever återkommande urinläckage och känner att du är osäker eller orolig för hur du ska hantera det finns det alltid möjlighet att kontakta en gynekolog.

Ditt underliv svettas

Precis som dina armhålor så är din V-zone utrustad med svettkörtlar och hårsäckar. Det är därför inte alls konstigt att du kan känna dig varmare och också fuktigare här. Den instängda och varma miljön i underlivet är den perfekta grogrunden för bakterier. Men du kan göra det besvärligt för bakterierna genom att till exempel använda bomullstrosor istället för de i syntetiska material, undvika åtsittande kläder, sova utan trosor och alltid tvätta dig eller byta underkläder efter träningspass.

Skulle du känna att ett kliande och få onormala (då menar vi för dig) flytningar eller annan irritation kan det bero på en svampinfektion som ”idrottsvulva” eller bakteriell vaginos som trivs och frodas i varma, instängda miljöer. Det är ingen fara – dessa går enkelt att behandla. Prata med din gynekolog om du känner dig orolig.

Till sist – det finns bra hjälp när det kan behövas...

Olika droppar från underlivet är alltså fullt normala och inget att skämmas för. Det är som sagt kroppens sätt att berätta hur den mår, men sen ska du så klart prata med läkare eller gynekolog om du har frågor eller känner dig orolig.

Ibland behövs en produkt som supportar dig – som Dailies Extra Protection trosskydd.

Att använda skydd mot droppar och alla andra typer av vätskor finns ett speciellt trosskydd från Libresse, Dailies Extra Protection, som håller dig fräsch och ren oavsett vad. De absorberar 30 procent mer än Libresse Dailies Fresh trosskydd, vilket betyder att de även kan ta hand om urin, och inte bara flytningar och spotting. De är också andningsbara och kapslar in lukt – så ingen kommer att märka om du har läckt några droppar.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM DAILIES EXTRA PROTECTION