ANNONSSAMARBETE MED GRAND HÔTEL STOCKHOLM
Så binder du den perfekta blombuketten

Så skapar du den perfekta blomsterbuketten

Hur skapar man snyggast en bukett och vad krävs för att få den att hålla länge? Grand Hôtels chefsflorist Kristina Laghem delar med sig av sina bästa tips när det kommer till blommor och arrangemang!
20 april, 2022

Visste du att Grand Hôtel Stockholm är det enda hotellet i Sverige med egen floristavdelningen? Här jobbar två florister dagligen med att smycka hotellets lokaler med vackra arrangemang, såsom att varje svit pryds av blommor i harmoni med färgskalan.

Skaparen bakom de strålande kreationerna är Kristina Laghem och hennes team. Hon har arbetat på Grands floristavdelning i mer än 20 år och är sedan länge hotellets chefsflorist. Förutom att förse Grand Hôtel med fina arrangemang är Kristina även ansvarig för blomsterdekorationen på ELLE-galan – ett arbete som nu är i full gång.

Kristina Laghem färdigställer buketten med konstgräs.

Kristina Laghem färdigställer en bukett med grenar och vårblommor.

– Vår uppgift är att genom vackra blommor och arrangemang förverkliga den känsla som ELLE vill förmedla. Det viktigaste är självklart att känslan väcks till liv och att varje blomma syns ordentligt! Årets färger är svart, vit, ärtgrönt och koboltblått. Vitt och svart får vi in genom vaser, dukar och andra detaljer – medan det gröna och blåa visar sig i blommorna. Eftersom ELLE-galan nu äger rum på våren vill floristerna att blommorna ska kännas härligt frodiga och för att få det gröna och blå att synas bättre adderas accentfärger, säger Kristina Laghem.

Skapa snygga buketter hemma – expertens bästa tips

För de som är sugna på att själva fylla sitt hem med blomster delar Kristina med sig av värdefulla tips som bidrar till vackrare och mer hållbara arrangemang. Spana in dem här!

1. Tänk på färgskalan

Färgskalan på blommorna på ELLE-galan 2022

Vacker och enhetlig bukett i ELLE-galans färger.

När man ska köpa en bukett eller skapa ett arrangemang är det bra att utgå från en färgskala, vill man vara trendkänslig är starka färger som magenta helt rätt just nu. Att välja färgskala behöver inte betyda att man måste hålla sig till en viss typ av blomma – mixa gärna flera olika sorter och ta hellre två av varje blomma.

När man börjar binda buketten är det smart att starta med några härliga kvistar, till exempel körsbär, som man kan hitta ute i trädgården nu på våren. Att använda det som bas skapar volym och en bra grund för att addera övriga blommor till buketten. Då räcker det med några få blommor för att att få det vackert.

2. Bind aldrig upp din bukett

Bukett från Grand Hotell Stockholm

Behåll alltid snöret runt din bukett, annars tappar den sin vackra form.

Lös aldrig upp en bukett floristen bundit till dig, det kommer sluta med att buketten blir till plockepinn. Är buketten för hög för din vas, skär av stjälkarna under bindstället för att anpassa höjden. Då får du också mer volym på din bukett.

3. Byt vatten ofta

Floristvagn från Grand Hotell

Vattenbyte och nya snitt gör att buketterna håller längre.

Enligt Kristina ska man byta vattnet i vasen ofta. Ta ur buketten, diska vasen, snitta av någon millimeter på stjälkarna och sätt tillbaka buketten i det nya vattnet. Bindstället på buketten är markeringen för hur högt du ska fylla på vattnet.

4. Satsa på volym – och spara pengar

Bukett med volym från Grand Hotell

Volym är ledordet när du binder buketter.

När man gör en bukett ska man tänka att ”alla i klassen ska synas”. Ge blommorna den plats de förtjänar och tryck inte ihop buketten – den ska vara luftig. Man behöver oftast inte så många blommor som man tror, volym är ledordet när man gör en bukett. Stommen i buketten kan bestå av något billigare så som prydnadsgräs eller kvistar. Kom ihåg att välja det som är i säsong, körsbärskvistar och videung är till exempel perfekt nu på våren.

Sist men inte minst, blommorna i din bukett kommer utvecklas olika och leva olika länge. Byt ut de blommor som inte ser fina ut längre och komplettera med en blomma i en härlig komplementfärg till det du hade först – vips är det en helt ny bukett.