ANNONSSAMARBETE MED PERSWALL

Tapetsera själv – 9 steg som visar hur du gör!

Vill du ha en förändring hemma och gör du det helst allra själv? Att tapetsera om är ett enkelt sätt att förnya hemmet och det bästa av allt är att det inte är så svårt som man kanske kan tro. Här är 9 steg som tar dig hela vägen fram!
30 juni, 2021

När sommarljuset faller in i hemmet är det lätt att se saker som behöver göras och kanske är det nu du upptäcker att det vore fint att förnya hemmet med ny färg och tapet.

Att tapetsera om hemma kan kännas som ett stort och oöverkomligt projekt, men det är nästan så långt ifrån sanningen som man kan komma. Om man vet hur man ska göra så är det faktiskt ett roligt projekt att göra själv eller tillsammans med någon annan.

Tapetföretaget Perswall säljer måttanpassade tapeter för att förenkla tapetseringen. De har dessutom en steg-för-steg-guide som kommer hjälpa dig, varje steg på vägen.

Så var inte rädd för att fastna i tapetklistret utan häng med i uppsättningsguiden nedan!

Studio Bildbolaget

Du behöver: tapet, en roller, tråg, pensel, vattenpass, stållinjal/spackelspade, mjuk svamp, tapetvektyg, blyertspenna, spatel, sax, borste, en behållare med vatten och för bäst resultat ett non-woven-lim.

1. Förbered underlaget

Det är viktigt att förbereda underlaget som ska tapetseras. Innan du tapetserar måste underlaget nämligen vara rent. För mer information om hur du ska bearbeta just ditt underlag hittar du på tapetskolan inne på perswall.com.

Det är också bra att förbereda tapetrullen innan du börjar tapetsera. Det gör du genom att skära av varje våd vid markeringarna. Det kommer underlättar uppsättningen och göra att du vill tapetsera om ofta!

Studio Bildbolaget

2. Använd ett vattenpass

Loda in den första tapetvåden med vattenpass eller med snöre och sax. Rita förslagsvis in riktlinjer på underlaget för en exaktare uppsättning.

3. Täck hela ytan med lim

Börja limma väggen motsvarande 2-3 tapetvåders bredd (90-135 cm). Det är viktigt att hela ytan täcks med lim utan att lämna kala fläckar, en oklistrad fläck blir en blåsa på tapeten. Var noga med att det är ett tunt jämnt lager lim över hela ytan. Använd pensel där det är svårt att komma åt med rollern.

4. Se upp för veck!

Följ instruktionerna på vådens ovan- och underdel. Titta vad som är upp och vad som är ner. Vik försiktigt ihop våden på mitten, det får inte bildas veck i våden. Ha mönstret inåt när du för den till väggen för att undvika att få lim på framsidan. Fäst sedan överdelen i rätt höjd och rätt position innan du släpper ner våden.

5. Blir det fel – börja om

Loda in den första vådens ovan- och underdel innan du “pressar” fast tapeten. Försök aldrig vrida en våd till rätt position. Har det blivit fel, lossa våden och börja om. Limma om det torkat. Om det kommer lim på tapeten, gnugga inte. Använd en mjuk svamp och vatten för att torka bort limmet. Med en torr svamp slipas mönster och tryck bort från tapeten.

6. Använd ett tapetverktyg

Använd tapetverktyget för att släta ut och få bort lim och luftbubblor. Håll tapetverktyget rent. Torka kontinuerligt bort lim och färgöverflöd från tapetverktyget. Arbeta med verktyget från taket mot golvet och från mitten mot kanterna.

7. Var noggrann!

Fortsätt sedan vidare med nästa våd och passa kant i kant. Se noga till att våderna verkligen sitter ihop och inget av underlaget syns emellan. Viktigt att lim finns ända ut i kanterna så att våderna fäster ordentligt.

8. Byt blad ofta

Skär bort allt som inte hör till tapeten. Använd gärna en stållinjal eller spackelverktyg som stöd vid renskärning. Byt blad ofta, ett slött blad trasar lätt sönder tapeten.

9. Upprepa!

Fortsätt sedan vidare med nästa våd tills väggen är färdig. Tänk på att inte stänga igen rummet när du är färdig utan vädra istället igenom rummet till limmet har torkat.

Om Perswall:

Perswalls tapeter måttanpassas efter ditt val och du betalar endast för det som du beställer. Det innebär att tapetrullarna levereras i färdiga våder med markeringar där du som kund enkelt klipper av varje våd. På så sätt slipper du kämpa med mönsterpassning på samma sätt som vid traditionella tapeter och det blir inte heller resttapet över.

Mer om Perswall tapeter!