ANNONSSAMARBETE MED SOFACOMPANY
7 saker du ska tänka på när du inreder med färg

7 saker du ska tänka på när du inreder med färg

Länge har svarta, vita och gråa nyanser varit ett säkert kort när det kommer till färgsättning av ett rum. I motsats till den skandinaviska inredningstrenden ser vi nu allt mer färgglada kulörer användas på såväl väggar som i inredning för att skapa ett personligt hem. Här är några tips till dig som vill lyckas!
20 april, 2021
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
0:56

Efter reklamen: 5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

(0:56)

Slå på ljud
Jordnära färgpaletter, nytänkande silhuetter och statementbelysning. Spana in hur våren och sommaren 2021 ser ut enligt våra danska inredningsfavoriter som Hay, Ferm Living och Menu.

Många vill sätta mer färg på sitt hem men tvekar eftersom det kan vara svårt att få färgerna att hålla ihop och att hitta balansen mellan det sparsmakade och det alltför färgglada. Line Nevers Krabbenhøft är chefsdesigner på möbelföretaget SOFACOMPANY och hon berättar att hon ofta får frågor om färgval i inredningen.

– Ett enkelt sätt att addera och ändra färg i ett rum är genom textilierna. Kuddar, plädar, sittpuffar eller andra detaljer kan göra stor skillnad. Textil mjukar upp och skapar en vänlig och varm atmosfär. De större inredningsdetaljerna och möblerna kan det däremot vara klokt att välja i lite dovare färger. Ett tips är också att köpa en soffa där klädseln är avtagbar för att lätt kunna byta ut färgen om du skulle råka tröttna på den, så behöver du inte köpa en helt ny soffa, säger Line Nevers Krabbenhøft.

Vilken färg man ska välja är däremot verkligen en smaksak menar hon. Trenden just nu är vita och bruna toner i kombination med kamel, grå och beige. Även nyanser av blått, rost, bärnsten och grönt liksom ljusa toner av gult och rosa ökar i popularitet. Men olika personer reagerar olika på olika färger och det finns inget färgfacit för vad man ska välja. Istället ska man välja färger som ger en själv störst glädje och harmoni.

– Utgå från din favoritfärg och följ nyansen eller känslan i inredningsdetaljer, tyger och möbler så brukar det bli enhetligt och harmoniskt, säger Line Nevers Krabbenhøft.

Det här ska du tänka på för att lyckas med din färgsättning!

1. Tänk på helheten när du kombinerar färger

YELLOWS.DK

– Det kan finnas en osäkerhet kring vilka färger som går att kombinera för att det inte ska upplevas spretigt. För att lyckas med kombinationerna behöver du titta på helheten i rummet och hur känslan är, istället för att fastna på enskilda möbler. Det finns knep du kan ta till för att skapa harmoni och balans, bland annat bör du utgå från en färg eller färgskala som kan användas på mer än ett enda ställe. Välj exempelvis en soffa och ett konstverk på väggen som går ton i ton.

2. Sätt färg på rätt saker

YELLOWS.DK

– En del oroar sig över att de ska tröttna på sina färgval och vågar därför inte löpa linan ut och göra det som de har tänkt sig. Oron är oftast helt onödig så länge du sätter färg på rätt saker. Låt basen i inredningen vara sparsmakad och jobba istället med detaljerna som du lätt kan byta ut; textilier, vaser och annat. Välj färger som du verkligen tycker om och strunta i de andra även om du läst att de är trendiga för tillfället.

3. Satsa på ett färgtema

YELLOWS.DK

– De flesta färger fungerar ihop och kan se fantastiska ut tillsammans, om de används rätt. Om du känner att det är för många färger i ett rum är det klokt att göra en färgrensning. Precis på samma sätt som att många små saker i ett rum blir snyggare om du grupperar dem i ett stilleben istället för att sprida ut dem, blir känslan lätt stökig om du duttar med olika färger här och där. En bra idé brukar vara att ha ett färgtema som en röd tråd som löper igenom hela hemmet. Välj exempelvis en huvudfärg och jobba sedan med en eller två accentfärger. Här är det också viktigt att se över materialvalet på möbler och övrig inredning för att få till en harmonierande helhet.

4. Inspireras av andra vackra hem

– Det kan krävas ett visst mod för våga att inreda med färg och det kan kännas läskigt, men det är antagligen större risk att du blir missnöjd för att du inte följde din känsla än för att du gjorde det. Ett smart knep för att lyckas är att låta dig inspireras av bilder på vackra hem och försöka att efterlikna dem. Det kan vara till stor hjälp för att få till den rätta känslan och helheten som du vill skapa.

5. Våga använda dina favoritfärger

– Var inte rädd att använda färg i ett rum, utan våga använda dina favoritfärger. Om slutresultatet inte blir lika färgsprakande som du först tänkt, är det en god idé att addera ytterligare några inredningsdetaljer i accentfärger eller spännande material som metall, sten eller trä. Med hjälp av dem kan du skapa en mer dramatiskt framtoning. Ett annat alternativ är att använda färger du redan använder för att förstärka rummets karaktär ytterligare.

6. Även lugnare och mjukare färger kan lyfta ett rum

– Att gå från ett helvitt hem till ett hem med färg måste inte innebära att du inreder som Villa Villekulla. Att inreda framgångsrikt med färg kan också innebära att du använder dovare färger och faktum är att trenden just nu är just lite lugnare och svalare kulörer. Men även här gäller rådet att kombinera på rätt sätt. Välj ett par accentfärger som harmonierar med varandra och som du tycker om så kommer ditt hem garanterat att få ett lyft.

7. Glöm inte att det sitter i detaljerna

– Det är lätt att tro att det bara är de stora sakerna i ett rum som skapar känslan men så är det inte. En fotpall eller fåtölj som fångar upp färgen på din soffa kan knyta ihop hela rummet och en matta som kontrasterar mot din soffa kan skapa en härlig effekt. Se på ditt rum som en helhet där både stora och små saker spelar sin roll. När du köper nya saker - även små - fundera alltid på hur de står sig mot det du redan har.

För mer inspiration – besök SOFACOMPANY