ANNONSSAMARBETE MED VICHY

Torr eller uttorkad hud – så vet du skillnaden

Det kan vara svårt att hitta skönhetsprodukterna som passar just de hudutmaningar du kämpar med. Torr och uttorkad hud tillhör de vanligaste problemen – men har du koll på skillnaden? Vi guidar dig till bättre koll och vilka produkter du ska satsa på.
11 april, 2022

Hudproblem är knepiga och det kan vara svårt att skilja de åt. Kännetecknen för torr och uttorkad hud är snarlika, men det finns skillnader du kan vara uppmärksam på. Vi har guiden för dig som behöver komma till botten med din torra hud.

modell

Få tillbaka lyster och fukt i huden genom att ta reda på vilken typ av torr hud du har.

Vad kännetecknar en torr hud

Torr hud kan kännas känslig, lätt bli irriterad och fjälla. Torr hud är en hudtyp, och precis som med en fet eller kombinerad hud så påverkas vår hudtyp av våra gener. Om din hud är torr så betyder det att din hud producerar mindre naturliga oljor, så kallat sebum än andra hudtyper. Sebum behövs för att huden ska hålla sig mjuk och smidig, och saknas det blir den torr. Ett annat tydligt tecken på en torr hy är att den reagerar starkt på värme och kyla. En hudbarriär som saknar skyddande oljor är nämligen oftast mer mottaglig för yttre faktorer som väder och vind.

Så känner du igen en uttorkad hud

En uttorkad hud saknar lyster och fina linjer och mörka ringar kan upplevas tydligare än tidigare. Medan en torr hud saknar olja så har en uttorkad hy brist på fukt, och detta är något som kan hända alla olika hudtyper. Även om man vanligtvis har en fet hy kan den under en period upplevas som torr.

3 tips för torr och uttorkad hud

1. Addera en fuktboostande ingrediens

För en uttorkad och torr hud är rätt innehåll i hudvårdsprodukterna a och o. Vilka ingredienser ska du leta efter? Hyaluronsyra . Genom att addera en produkt med hyaluronsyra ger du din hud välbehövlig fukt. MINÉRAL 89 från Vichy är en daglig booster med 89 procent stärkande vulkaniskt vatten från Vichy, som gör den mer motståndskraftig mot yttre påfrestningar. Boostern lämnar huden återfuktad med en hälsosam lyster och förbereder huden på efterföljande hudvårdsrutin – som gärna får vara en återfuktande kräm som låser in fukten.

booster

Fuktboostern MINÉRAL 89 från Vichy används på rengjord hud morgon och kväll.

2. Exfoliera inte för ofta

Det är viktigt att exfoliera, men ungefär en dag i veckan är tillräckligt för en torr hud. Eftersom en torr och uttorkad hud är i stort behov av fukt är det viktigt att huden absorberar produkterna på djupet. Om du inte exfolierar ligger döda hudceller kvar på huden vilket gör att serum och krämer inte tränger ner effektivt i huden.

modell

Exfoliering hjälper huden att absorbera efterföljande produkter som boosters och serum på djupet.

3. Var uppmärksam på säsongerna

Om du har en hud som ofta blir torr eller uttorkad kan säsongsförändringarna ställa till det. Vinterns kyla gör vanligtvis mest skada, men även vår och sommar kan skapa oreda. Med sommarvärmen får vi en naturlig luftfuktare vilket är välkommet för att hjälpa torr och uttorkad hud. Men solen är en riktig fuktstjälare så var försiktig under varma dagar om din hud är torr och uttorkad.