Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Årets bästa hårborste – bäst i test med favoriterna för alla hår

17 jan, 2024 
bästa hårborste bäst i test borste hårtyp
Hitta den perfekta hårborsten för din hårtyp! ELLE har testat sig igenom marknadens bästa borstar och listar 8 skonsamma favoriter för alla hår. Här är vinnarna av årets bäst i test med hårborstar.
Annons

Reder ut tovor och gör håret mindre frissigt, vad mer kan man begära av en hårborste? Mycket! För faktum är att du behöver anpassa hårborste efter hårtyp – och att byta hårborste till en variant anpassad för ditt hår kan vara en riktig game changer.

ELLE har testat sig igenom marknadens bästa hårborstar för alla hårtyper. Här är vinnarna av årets bäst i test! Längre ner kan du också läsa allt om hårborste – och knepen som gör att du minimerar risken för onödigt slitage på håret.

Bästa hårborstar 2023 – hela topplistan

Scrolla ner för att läsa längre recensioner om produkterna.

Årets bästa hårborste – bäst i test för alla hårtyper

Svinhårborste, paddelborste, utredningsborste eller rundborste – det finns mängder av varianter att välja mellan och det är viktigt att välja hårborste efter just din hårtyp. Här är vinnarna i alla kategorier.

Bästa hårborste svinborst, Small Brush – Lernberger Stafsing

Underbar borste som ligger lätt i handen, reder ut tovor på några sekunder och lämnar håret slätt och glansigt. Small Brush har både nylonpiggar (vilket är extra tacksamt om du tenderar att ha hår som lätt trasslar) men också svinborst som hjälper till att öka glansen till håret. Finns i tre olika storlekar!

Annons

Passar: Alla hårtyper (inklusive hår med extensions) och fungerar också i blött och fuktigt hår.

bäst i test hårborste svinborst bästa borste hår lernberger stafsing
Klicka på bilden för att komma till årets bästa hårborste med svinborst från Lernberger Stafsing.

Bästa rundborste, Blowout Long Barrel Brush – Björn Axén

Björn Axén omtyckta rundborstar med strån av nylon finns nu också i en längre variant, vilket är extra bra om du har långt och tjockt hår. Blowout Long Barrel Brush glider enkelt genom håret och ger snabbt en snygg form till längderna. Stråna sitter lagom tätt, vilket gör att du också kommer åt nära hårbotten. Enklare blir det inte!

Passar: Längre hår som önskar frisörfönad styling, volym eller enkelt formade toppar.

bäst i test rundborste bästa hårborste
Klicka på bilden för att komma till rundborsten från Björn Axén.

Bästa paddelborste, Paddle Brush – ghd

ghds klassiska Paddle Brush är en stående favorit i borstgarderoben! "Jag har använt den i många år och trots det både ser och känns den som ny. Håret reds ut snabbt och effektivt och borsten glider fint igenom både blött och torrt hår", säger ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson.

Annons

Passar: Alla hårtyper. Också bra för lockigt hår eller om du vill borsta ut håret efter att du lockat det med locktång.

bäst i test paddelborste hårborste topplista ghd
Klicka på bilden för att komma till vinnaren av årets bästa paddelborste från ghd.

Bästa rundborste för kort hår, Ceramic Vented Radial Brush 25 mm – gdh

ghds rundborst är inte bara en favorit bland frisörer – den passar också bra att använda hemma och du behöver inte vara ett proffs för att lyckas med stylingen. Ceramic Vented Radial Brush kommer i många olika storlekar och den minsta varianten är extra tacksam att använda om du har kortare hår, men fortfarande önskar megavolym!

Passar: Kortare hår eller om du vill jobba med volym nära hårbotten.

rundborste ghd bäst i test
Klicka på bilden för att komma till rundborsten från ghd.

Bästa hårborste utredningsborste, Wet Hair Brush Detangling & Blowout – Björn Axén

Tappar du lätt hår och har du hår som lätt blir tovigt? Då är det Wet Hair Brush Detangling & Blowout från Björn Axén du ska sträcka dig efter. Hårborsten, som kan användas i både blött och torrt hår, reder ut håret direkt (vi pratar även svinto) och känns också extra skonsam för stråna. Imponerande nog fastnar knappt något hår i borsten.

Annons

Passar: Alla hårtyper!

bäst i test hårborste bästa utredningsborste blött hår björn axen
Klicka på bilden för att komma till utredningsborsten från Björn Axén.

Bästa skonsamma hårborste, Handy Pure Bristle – Mason Pearson

Handy Pure Bristle ser inte bara ut som hårgarderobens Louboutin – den presterar också som den extravaganta lyxvaran. Den kända hårborsten från Mason Pearson kostar en slant, men lever också i en hel livstid och pris per användning betalar sig snabbt!

Passar: Alla hårtyper, men bör användas med försiktighet i lockigt, torrt hår för att inte riskera att håret blir frissigt.

mason pearson hårborste bäst i test bästa borste hår
Klicka på bilden för att komma till hårborsten från Mason Pearson.

Bästa hårborste för lockigt hår, D3 The Original Styler 7 Row – Denman

Har du lockigt hår eller hår med självfall kan det vara svårt att hitta borstar som inte förstör hårets naturliga mönster. Men Denmans prisvärda D3 The Original Styler 7 Row är borsten är optimal för lockiga strån! Borsten, som har långa och lagom glesa piggar förstör inte lockarna, men separerar dem snyggt. "Det här är en av få hårborstar som inte förstör mina lockar och gör håret till ett skatbo", säger en testare.

Annons

Passar: Lockigt hår – eller om du vill borsta ut hår som du stylat med våg- eller locktång.

Klicka på bilden för att komma till hårborsten från Denman som passar extra bra för lockigt hår.

Bästa borste för blött hår, The Wet Detangler Large – Tangle Teezer

Få har nog missat Tangle Teezers klassiska The Wet Detangler (som kommer i små och stora varianter) och den omtalade hårborsten är en snackis av en anledning. Hårborsten är perfekt att ha i duschen för att fördela balsam eller hårinpackning jämnt över håret, men kan också användas för att borsta håret med efter dusch. Hårborsten reder ut blött hår likt ingen annan borste. Men precis som alltid är det viktigt att borsta håret med försiktighet när det är blött. Du vill inte riskera att slita stråna i onödan.

Annons

Passar: Alla hårtyper och bör användas i blött hår.

tangle teezer hårborste blött hår bästa borste topplista
Klicka på bilden för att komma direkt till hårborsten från Tangle Teezer.

Allt du behöver veta om hårborste – så vet du vilken hårborste du ska välja

Paddelborste, rundborste, hårborste med piggar eller inte? ELLE hjälper dig att hitta rätt hårborste för dig – och lär dig allt du behöver veta om hur du bäst borstar håret (för ja, det finns viktiga saker att tänka på).

hårborste tips bäst i test viktigt med borste

Vilken hårborste är bäst?

Bland en uppsjö av hårborstar kan det vara svårt att hitta rätt. Det finns en del som främst används i stylingsyfte, medan andra rekommenderas att användas i blött hår. Tänk på att använda rätt hårborste för din hårtyp – och kom ihåg att du ofta behöver flera hårborstar i din hårgarderob!

Annons

VÄLJ RÄTT HÅRBORSTE – FÖR ALLA HÅRTYPER:

  • Bra hårborste för tunt och slitet hår: Ett slitet och tunt hår behöver en extra skonsam hårborste, gärna en som reder ut håret försiktigt. Kombinera gärna med en hårborste av svinborst för att stimulera hårbotten och öka glansen. Ett bra tips när det gäller tunt och slitet hår är också att borsta håret med en utredningsborste i duschen (med balsam i håret) för att redan där minska risken att håret tovar och trasslar.
  • Bra hårborste för lockigt hår: Till ett lockigt hår är en bredare borste eller kam att rekommendera för att separera lockarna, utan att förstöra dem. Satsa också på en borste med något tjockare piggar. En borste av till exempel svinborst kan nämligen riskera att göra ett lockigt hår frissigt och buskigt.
  • Bra hårborste för frissigt hår: Ett frissigt hår behöver såklart rätt produkter för att tämja stråna. Borsta in anti friss-produkten med en hårborste av svinborst som också har nylonstrån.
  • Bra hårborste för blött hår: När du borstar blött hår är det viktigt att ha en borste som följer med håret, för att inte riskera att slita på stråna. En utredningsborste är speciellt anpassad för detta.
  • Bra hårborste för styling av hår: Till styling av hår finns fler olika varianter av hårborstar. Mest känd är kanske rundborsten som ger volym och lockar. Men en paddelborste kan till exempel hjälpa till att göra håret rakt och glansigt om du använder den i samband med föning.

Vilken hårborste ska man ha?

Vilken hårborste du ska ha beror på din hårtyp och ditt hårs behov. Men det går såklart också att välja borste efter den styling du önskar. Vill du till exempel ha en trendig sleek back bun är det en hårborste av svinborst du ska använda för att få till en slickade looken till håret. Vill du istället ha maxad volym kan det vara en fördel att styla håret med en rundborste och en tuperingsborste för att ge håret volym från hårbotten.

hårborste slickat hår tips bästa borste

Är svinhårsborste bra?

Absolut! Extra bra är en svinborte om du har torrt och glanslöst hår eftersom att borsten hjälper till att göra håret mjukt och glansigt.

Annons

Varför ska man använda svinhårsborste?

Det finns många fina fördelar med att använda en hårborste av svinborst! Dels hjälper hårborstar av svinborst till att stimulera hårbotten, reda ut håret och minska friss och dels ökar också hårborsten glansen till håret eftersom att hårborsten då hjälper till att fördela de naturliga fetterna i hela håret.

Hur använder man rundborste?

Att använda rundborste hemma är inte så svårt som det verkar, men mycket handlar om att använda rätt rundborste för ditt hår. Har du längre och tjockare hår kan det vara en fördel att använda en rundborste med något längre och tjockare borsthuvud, medan om du kan kortare hår ska du använda dig av ett smalare borsthuvud.

Hur borstar man håret?

En onödig fråga kan tyckas, men faktum är att det inte bara är att borsta håret... Tänk på att om håret är nytvättat är det alltid bra att ha vårdande och utredande leave in-produkter i håret. Det hjälper hårborsten att glida enklare genom längderna. Har du tovigt och trassligt hår ska du alltid börja nerifrån och jobba dig uppåt, bit för bit. Det gör att du inte sliter lika mycket på håret.

bästa hårborste bäst i test

Vilken hårborste är skonsam mot håret?

Alla hårborstar ska såklart i regel vara skonsamma mot håret, men det handlar mer om att anpassa hårborste efter hårtyp. Har du till exempel hår som lätt blir tovigt är en utredningsborste att föredra framför en kam eller en borste med svinborst. Har du istället lockigt hår kan en glesare kam eller borste vara att föredra. Men vill du öka glansen till håret ska du satsa på en hårborste med svinborst. Kom bara ihåg att det är viktigt att rengöra hårborsten ofta och noggrant för att hålla den i bra skick – och för att den ska fortsätta vara skonsam mot håret.

Foto: Imaxtree

Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air StylerBrand logo
Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler
Annons