Artikeln innehåller reklamlänkar

Rengör din hårborste – så ofta ska du tvätta borsten

rengör hårborste tvätta hårborsten

Upplever du att håret blir flottigt och känns tungt – trots att det precis är nytvättat? Det kan faktiskt vara din hårborste som är problemet! Här är 6 anledningar till varför du aldrig ska slarva med att tvätta borsten (och vi lovar att du kommer att vilja tvätta borsten direkt efter att ha läst detta).
26 oktober, 2022

Damm, smuts och framförallt produktrester... Visste du att din hårborste är ett härligt hem för bakterier och orenheter? En hårborste kanske inte är det första stället du tänker på att rengöra, men faktum är att du faktiskt kan få svåra problem med hår och hårbotten om du slarvar.

Här är 6 vanliga problem du kan få om du inte rengör din hårborste tillräckligt ofta! Längre ner hittar du också ELLEs beautyredaktör Veronica Henrikssons favoriter när det kommer till hårborstar.

Hur ofta ska man rengöra hårborsten?

Det beror dels på hur mycket hår du tappar och hur mycket stylingprodukter du använder, men i regel kan man säga: oftare än du tror (och nej, att bara ta bort allt hår som fastnat på borsten räknas inte)! Varannan vecka är en bra riktlinje, men kom ihåg att alla gånger är bättre än ingen.

Så undviker du misstagen som nästan alla gör med sina sminkborstar

Därför ska du rengöra hårborsten:

  • Om du inte rengör och tar hand om din hårborst riskerar du att förstöra kvalitén på din hårborste.
  • Din hårborste håller längre – speciellt hårborstar med svinborst.
  • Rengör du inte hårborsten tillräckligt ofta (och noga) borstar du in gamla produktrester i håret.
  • Håret blir smutsigare snabbare eftersom att du borstar in smuts i håret.
  • Riskerar att irritera hårbotten. Borsten är en härlig gömma för smuts, damm och produktrester och har du en redan känslig hårbotten kan detta irritera den mer.
  • Håret slits snabbare! En smutsig och hårig går borsten gör det svårare för borsten att glida genom håret, vilket i sin tur gör att håret riskerar att slitas snabbare.

HUR RENGÖR MAN HÅRBORSTEN?

Det är inte så svårt som man kan tro! Här är steg för steg-guiden som gör hårborsten som ny:

Steg 1: Ta bort hår från borsten – och gör det noggrant!

Steg 2: Fyll en bunke, eller handfatet med ljummet vatten och schampo. Ditt vanliga schampo fungerar utmärkt!

Steg 3: Lägg sedan hårborsten i handfatet eller skålen och låt ligga i några minuter så att smutsen kan lösas upp ordentligt. Har du en borste med trähandtag är det viktigt att vara något försiktig och inte doppa träet i vatten.

Steg 4: När borsten fått ligga i vatten tar du sedan upp den och gnuggar ordentligt mellan piggarna med hjälp av en tandborste eller tops. Låt sedan borsten torka.

Hej då wolf cut – här är nya trendfrisyren som alla vill ha

Välj rätt hårborste – favoriterna för alla hår

Rundborste, svinborste eller utredningsborste – det finns mängder av varianter att välja mellan. Här är favoriterna i alla kategorier.

Utredningsborste för håret, Wet Hair Brush Detangling & Blowout – Björn Axén

Wet Hair Brush Detangling & Blowout är den perfekta borsten om du behöver reda ut håret när det är blött, eller vill använda i samband med föning. Hårborsten fungerar också perfekt att använda efter styling med locktång för att separera lockarna snyggt.

Här hittar du hårborsten (länk till Kicks).

Rundborste till föning, Ceramic Vented Radial Brush – ghd

Rundborsten har gjort en ordentlig comeback. Ceramic Vented Radial Brush kommer i flera storlekar och i regel är det bra att gå ner en storlek eftersom att det hjälper stylingen att hålla bättre.

Här kommer du till hårborsten (länk till Lyko).

Därför pratar alla om rundborste – 9 snygga (och enkla) stylings för alla hår

Hårborste med svinborst, Glow Brush – Kicks

Svinborst är det perfekta materialet att använda om du vill maxa glansen i håret! Hårborstar med svinborst hjälper också till att motverka friss och minskar risken för statiskt hår. Också perfekt att använda om du ska göra strama uppsättningar.

Här kommer du till prisvärda Glow Brush från Kicks (länk till Kicks).

Hårborste till blött hår, The Wet Detangler Large – Tangle Teezer

En utredningsborste är den optimala borsten om du ska borsta håret när det är blött eftersom att borsten enkelt glider genom håret och minskar risken för slitage.

Supertips! The Wet Detangler är också perfekt att använda efter att du applicerat hårinpackning för att fördela produkten ordentligt när håret är blött.

Klicka här för att komma direkt till borsten (länk till Lyko).

Hårborste för att ge glans till håret, Smooth & Shine Brush For All Hair Types – Björn Axén

Smooth & Shine Brush For All Hair Types är den perfekta borsten att ha i handväskan! Borsten reder ut och ger glans till håret. Gjord av 100 procent svinborst. Också perfekt att använda om du vill ge en stram look till håret vid uppsättning.

Klicka här för att läsa mer om och köpa den omtyckta hårborsten (länk till Lyko).

Foto: Imaxtree

Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler
0:56

Efter reklamen: Bäst i test: Remington Hydraluxe 1200W Volumising Air Styler

(0:56)

Slå på ljud
Allvarliga bilderna på Ingrid Alexandra sprids – hovets beslut