Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Så tar du bäst hand om ditt lockiga hår – produkterna och knepen som fungerar

21 feb, 2022 
lockigt hår så tar du hand om lockigt hår produkter schampo
Det kan vara svårt att veta hur man ska ta hand om sitt lockiga hår för att motverka friss, tovor och slitage. Men med dessa superknep får du lockarna att hålla snyggt (samtidigt som du kan vinka hejdå till frissen)!
Annons

Rakt, tunt, tjockt, lockigt, svart, blont... Oavsett vilket hår du har är det viktigt att alltid anpassa hårvården just efter din hårtyp för att håret ska må så bra som möjligt. Och oavsett vilken hårtyp du har är det också viktigt att alltid vara noggrann med att återfukta håret – speciellt i Sveriges torra klimat.

Fukt är också extra viktigt i ett lockigt hår som i regel ofta tenderar att vara torrt. Genom att använda rätt vårdande produkter kan du minska friss, ge glans till håret och samtidigt få lockarna att hålla ihop snyggt. Här är allt du behöver veta om hur du tar hand om ditt lockiga hår – och superprodukterna som gör jobbet.

så tar du hand om lockigt hår

Hur får man lockigt hår?

Vilket hår man har är genetiskt, men visste du att hormoner kan påverka håret? Det är till exempel inte allt för ovanligt att håret plötsligt kan få självfall eller bli rakt efter en graviditet. Håret kan också ändras under tonåren. Samtidigt kan stress och dålig kost påverka håret negativt och leda till håravfall.

Annons

Hur får man lockigt hår utan locktång?

En locktång är såklart en snabb genväg till lockigt hår, men det finns också några knep och produkter som kan göra håret lockigt, utan att du behöver använda värme. På TikTok har vi till exempel sett mängder av olika sätt att locka håret på – till och med medan du sover.

Det finns också flera olika produkter som kan hjälpa håret att bli lockigt! En curl cream är till exempel en produkt speciellt anpassad för att skapa snyggt självfall, eller att få lockigt hår att inte bli frissigt.

Produkter för lockigt hår – vilka ska man använda?

Steg ett är alltid att använda ett schampo och balsam speciellt anpassat för lockigt hår. I dag finns det mängder av varianter på marknaden. Det är också viktigt att inte skippa de eftervårdande produkterna. Leave in-kräm, curl cream, hårolja – vilken föredrar du?

produkter för lockigt hår bäst i test

ELLE listar knepen och produkterna som funkar för lockigt hår

Återfuktande Schampo för lockigt hår

Använd ett mildare schampo speciellt anpassat för lockigt hår för att definiera lockarna, tillföra mycket fukt och minska friss.

Annons

bästa SCHAMPO OCH BALSAM FÖR LOCKIGT HÅR, CURL SHAMPOO + CONDITIONER – LIVING PROOF

Curl shampoo och curl conditioner får alla med lockigt hår att jubla! Duon ger snygg studs till lockarna och gör lockarna kompakta (farväl förbannade fjun) men framhäver också självfall – utan minsta tendens till friss.

schampo och balsam för lockigt hår
Schampo och balsam för lockigt hår från Living Proof. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Återfuktande schampo för lockigt hår, Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur Shampoo – Kérastase

Manukahonung och ceramider – i Curl Manifesto Bain Hydratation Douceur Shampoo finns härligt återfuktande innehåll som får håret att skina! Schampot är krämigt och löddrar fint, men tynger inte ner lockarna. Gör också underverk på hår med självfall!

bästa schampo för lockigt hår
Schampo för lockigt hår från Kérastase. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Kit med schampo och balsam för lockigt hår, Essential Love Curl shampoo och conditioner – Davines

Essential Love Curl shampoo och conditioner har en härlig ingredienscocktail med bland annat proteiner, magnesium, järn och extrakt från mandel. Volym, fukt och fina lockar – duon levererar på alla punkter. Schampot återfuktar likt en hårinpackning!

schampo och balsam för lockigt hår bäst i test davines
Kit med schampo och balsam för lockigt hår från Davines. Klicka på bilden för att komma direkt till produkterna.

KRAMA HÅRET TORRT

När du har tvättat håret kan det vara en fördel att krama håret torrt (och samtidigt trycka håret uppåt), istället för att linda in håret i handduken. På så sätt ger du lockarna ett lätt lyft!

Annons

BORSTE OCH KAM FÖR LOCKIGT HÅR

En vanlig svinborste kan göra att ett lockigt hår får ett frissigare resultat. Använd istället en stor och bredtandad kam eller en borste som är anpassade att reda ut tovigare hår. En utredningsborste kan användas i både blött och torrt hår.

Utredningsborste, Pro Detangler Black – WetBrush

Pro Detangler Black är en favorit när det kommer till hårborstar. Borsten passar alla hårtyper och kan användas i både vått och torrt hår. Borsten reder ut och separerar lockarna snyggt, utan att håret blir frissigt eller tovigt.

borste lockigt hår wet brush utredningsborste
Utredningsborste för alla hårtyper från WetBrush. Klicka på bilden för att komma till produkten.

Kam, Detangling Comb – ghd

Bra kam som reder ut de värsta tovorna och separerar lockarna utan att förstöra dem. Detangling Comb är också super att använda om du har lockar håret med en locktång och vill kamma ut lockarna för ett mer naturligt resultat. Supertips! Använd kammen i duschen när du har balsam eller hårinpackning i håret!

kam för lockigt hår bäst i test stor kam
Stor utredningskam från ghd. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Återfukta lockigt hår

Ledordet när det kommer till lockigt hår är FUKT! För att ge dina lockar ännu mer fukt: snåla inte med hårinpackningen och låt den sitta – länge.

Annons

Hårinpackning för lockigt hår, Curl Treatment – Sachajuan

Curl Treatment är en intensivt återfuktande hårinpackning speciellt anpassad för lockigt hår (men går också att använda på alla hårtyper), som trollar bort minsta tendens till friss. Hårinpackningen ska verka i fem till tio minuter, men kan med fördel användas längre än så!

hårinpackning lockigt hår bäst i test
Hårinpackning för lockigt hår från Sachajuan. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Hårinpackning för lockigt hår, Curl Manifesto Masque Beurre Haute Nutrition hair mask – Kérastase

Det franska frisörmärket Kérastase sviker sällan när det kommer till magnifika produkter, men Curl Manifesto Masque Beurre Haute Nutrition hair mask är något utöver det vanliga! Lockar får härlig studs, håret känns mjukt fram tills nästa tvätt och får underbar glans – och masken trollar också fram självfall fantastiskt.

Annons
hårinpackning hårmask lockigt hår bäst i test
Hårinpackning för lockigt hår och hår med självfall från Kérastase. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Torka håret

Om du vill föna ditt lockiga hår torrt är det viktigt att använda ett diffusermunstycke för att lockarna ska behålla sin form. Lägg så mycket av håret som får plats i diffusern och håll hårfönen sedan stilla. Upprepa tills hela håret är torrt.

Hårfön, Bronze Shimmer 2200 – BaByliss

Okomplicerad, men ack så bra – Bronze Shimmer 2200 är en hårfön med ordentligt drag som fönar håret snabbt och effektivt. Ett riktigt budgetkap!

bra och billig hårfön bäst i test babyliss
Kraftfull och prisvänlig hårfön från Babyliss. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

HårStyling för lockigt hår

För att få dina lockar att hålla formen kan du behöva någon form av curl cream eller mousse. För att ge extra glans är även en hårolja bra att använda i längderna och topparna!

Annons

Leave in-kräm för lockigt hår, Killer Curls – Kevin Murphy

Killer Curls från Kevin Murphy är en omtalad favorit som direkt tar bort friss, formar lockarna fin och gör också att lockarna håller ihop bättre. Håret får också megafin glans som håller länge. Den tjocka och otroligt dryga krämen får bäst effekt om den appliceras (kramas in) direkt efter dusch, när håret fortfarande är blött.

kräm för lockigt hår curl cream bäst i test
Leave in-kräm för lockigt hår från Kevin Murphy. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Curl cream, Curl Defining Cream – Moroccanoil

Curl Defining Cream är lättare i konsistensen än om man jämför med Killer Curls från Kevin Murphy vilket gör att den också lämpar sig bättre för något tunnare hår och hår med självfall. Curl creamen återfuktar fint och känns inte tung i håret.

moroccanoil curl cream kräm för lockigt hår
Curl cream för hår med självfall. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

sov på Sidenkudde

För att motverka att dina lockar blir trassliga och frissiga under natten är det bra att byta ut ditt vanliga örngott mot ett i siden. Sidenmaterialet sliter betydligt mycket mindre på håret och har också fina fördelar för huden.

Annons

Sidenörngott, Beauty Silk Pillow – Amelie Soie

Beauty Silk Pillow är ett örngott i äkta mulberrysiden. Minimerar dina sovrynkor, bibehåller hudens fuktnivåer, håller din frisyr på plats och ger glansigare hår. Kostar en slant, men håller också i evigheter!

sidenörngott bra för håret bästa amelie soie
Örngott i siden från Amelie Soie. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Behandling för lockigt hår

Ge ditt hår dess bästa förutsättningar genom att addera en behandling nästa gång du är hos frisören. Många frisörer och salongsmärken erbjuder olika varianter av behandlingar, för olika typer av hår. Kérastase har till exempel Curl Manifesto i Fusio Dose som är en booster som vårdar lockigt hår och populära Olaplex gör underverk för alla hårtyper – även lockigt hår.

Foto: Imaxtree

7 snabba frågor med Seinabo SeyBrand logo
7 snabba frågor med Seinabo Sey
Annons