Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

7 anledningar till att använda en syrapeeling

AHA, BHA och PHA  – vad gör vad? Och varför och hur ska vi använda syror på vår hud och hårbotten? 
ELLEs Beautyredaktör Carin Hellman ger svar på frågor om syrapeeling och ger dig höstens sju bästa peelingprodukter från kropp till topp.
20 augusti, 2020

 

Det finns knappt något hudvårdsmärke utan en syraprodukt i dag – oavsett om du besöker Apoteket, gör ansiktsbehandling på en professionell salong eller klickar hem en K-beautyprodukt på nätet. Det finns masker, essencer, crèmer, lotions och mousse för kropp, ansikte och hårbotten i olika styrkor och med olika typer av syror.

Vad gör syror?

Gemensamt är att de penetrerar (beroende på molekylstorlek) mer eller mindre djupt ner i huden för att ge en exfolierande effekt och därmed lyster och glow. De påskyndar cellförnyelsen utan att produkten innehåller mekaniska korn. Syran kan lösa många hudproblem: pigmentförändringar, fet hy, linjer och allmän glåmighet. Men också ge en ökad irritation i huden vid överdrivet användande.

backstage

Bra glow med rätt syraprodukt!

Hur och med vad?

AHA-syra är den största gruppen syror och samlingsnamnet på frukt-, mjölk- och glykolsyra. De utvinns ur frukt, socker, mjölk eller nötter. Vanliga AHA-syror du ofta hittar på inci-listan (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) är glykol-, mjölk- och mandelsyra.

Glykolsyra går längst ner i huden, vilket gör den effektiv på solskador och fina linjer, men kan också vara irritativ för känslig hud. Mjölksyra är snällare, medan mandelsyra har bra effekt på aknebenägen hud.

BHA-syra, även kallad salicylsyra, är väl dokumenterad och effektiv på en fetare hudtyp. Den löser upp fett bättre än AHA och har även förmågan att penetrera lite längre ner i huden. BHA passar ofta en känslig hy, som kan reagera på AHA. Det är en klassiker för problemhy då den ofta är till stor hjälp mot akne, pormaskar och tilltäpptheter.

PHA-syra, eller glukonolakton, är en större molekyl än BHA- och AHA-syra. Det betyder att det tar lite längre tid för syran att penetrera huden och det är därför den mildaste formen av syra, lämpad för den känsliga hudtypen.

backsatge

Använd syraprodukter noggrant efter bruksanvisning, överdriv aldrig användandet.

När?

Syra kommer i många produktskepnader – och hur ofta det ska användas beror helt på produktens användningsområde och styrka. Läs alltid bruksanvisningen noga och överdriv aldrig användandet. Det kan skada huden, både på kort och lång sikt.

Med vad?

Idag hittar de tre syrorna i allt från hårbottenscrub, till peelinglotions för ansiktet, masker och treatments för kroppen.

Några av ELLEs nya favoriter hittar du här:

1. Pixis lotion för kroppen

Pixis Glycolic body lotion är perfekt om man tampas med små blemmor eller andra ojämnheter i huden. Som en mild, varje-dag-peeling som ger jämn och mjuk hud.

Finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

2. Oles AHA-toner för ansiktet

Ole Henriksen är något utav en syra-expert och AHA har varit med honom sedan starten av varumärket. Oles Glow 2OH dark spot toner ger porer och pigmentfläckar en match. Används kvällstid efter behov.

Finns att köpa här. (reklamlänk från Adtraction)

3. Continus BHA-scrub för hårbotten

Nya svenska hårvårdsmärket Continu låter BHA bli en storstädare i BHA Sensitive scalp exfoliator. Perfekt hårbottenskrubb för en hårbotten som känns kliig och irriterad – perfekt komplement om man använder torrscahmpo som gärna ha en tendens att irritera vid frekvent användande.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

4. Exuviance maxade peeling

Exuvinace Glycolic polish är en superstädare till peeling. AHA, PHA och små mekaniska korn fixar ny lyster. Dock bör den ej användas om man har en känsligare hudtyp då dett aär mycket peeling i en och samma tub.

Finns att köpa här. 

5. Helena Rubinsteins perfekta formula

Det bästa av två världar – mjukgörande olja och exfolierande syra hittar du i Helena Rubinsteins Re-Plasty Light peel. En mild och snäll pelling som kan användas varje dag för jämnare hudton och återfuktning i ett och samma.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

Skintreats AHA-syre-mask

Skintreats 12 min AHA+BHA+PHA face mask är en kraftfull ansiktsmask med varje syra du kan hitta. Med andra ord får du en mask dom verkligen rengör på djupet.

Finns att köpa här.  (reklamlänk från Adtraction)

LÄS MER:
Allt du vill veta om fuktboostande hyaluronsyra

7 aktiva syraprodukter för kroppen

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: