Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Lyxig vegetarisk och vegansk helgmat – 11 festliga recept

30 okt, 2020 
11 lyxiga vegetariska och veganska recept
Är du ute efter goda och lyxiga rätter helt utan kött? Vi listar 11 vegetariska och veganska recept perfekta för helgen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Smakerna som är gjorda för julenBrand logo
Smakerna som är gjorda för julen

Få saker säger helglyx så mycket som en riktigt god måltid. Även om utbudet är betydligt bättre nu kan det ibland kännas knepigt att hitta nya, lyxiga vegetariska eller veganska rätter att testa. Vi har dykt ner bland våra favoritrecept och samlat 11 vegetariska och veganska rätter som inte bara smakar gudomligt gott utan också inleder helgen på bästa tänkbara sätt. In och inspireras!

1. Vitmögelost med confiterade krusbär

En förrätt, eller ett lyxigt tilltugg, som genast höjer måltiden ett snäpp. Vitmögelost är ingen nyhet men att servera osten med krusbär är lite av en bubblare. Bären confiteras, en gammal tillagnings- och konserveringsmetod, med rosmarinkvistar, pepparkorn och olivolja.

Till receptet >>

Recept på vitmögelost med confiterade krusbär

2. Knaprig kålsallad med björnbär

Addera lite färg på menyn! Om du är ute efter en festlig sallad (som dessutom är en fröjd för ögat) är denna en tiopoängare. Kålsalladen har flera härliga konsistenser och smaker – den är både knaprig och mjuk, syrlig och söt. Servera med honungsdressing och björnbär.

Annons

Till receptet >>

Recept på knaprig kålsallad med björnbär

3. Pasta med frasig falafel, ostsås och broccoli

Vem gillar inte att inleda helgen med en magiskt god pastarätt? Denna vegetariska pastarätt lyfter det perfekta mötet mellan frasig falafel och len ostsås. En solklar vinnare för hela familjen.

Till receptet >>

Recept på pasta med frasig falafel, ostsås och broccoli

4. Potatis- och krassessoppa med rödlökspärlor

En värmande soppa och kallare temperaturer går hand i hand, men självklart passar soppor alldeles utmärkt oavsett årstid. Testa denna krämiga potatis- och krassesoppa full av smak. Addera rödlök för en god och knaprig topping.

Annons

Till receptet >>

Potatis- och krassesoppa med rödlökspärlor

5. Vegetarisk bibimbap med sriracha

Bibimbap är en älskad favorit från det koreanska köket som fått stor spridning runt om i världen. Denna vegetariska tolkning innehåller bland annat läckra polkabetor, soja, kryddig srirachamajonnäs och koriander. Mums, säger vi!

Till receptet >>

Recept på vegetarisk bibimbap med polkabetor och sriracha

6. Pasta al burro signerad sofia wood

ELLE-profilen Sofia Wood har många strängar på sin lyra – och matlagning är onekligen en av de. Testa pasta al burro, en pastarätt som Sofia själv har växt upp med. Spaghetti möter vitlök, persilja, parmesanost och svartpeppar och resultatet är enastående. Du kommer inte bli besviken.

Annons

Till receptet >>

Sofia Woods recept på pasta al burro med parmesan

7. Kryddig tofuspett med sataysås

Inspireras av det läckra thailändska köket med fantastiskt goda och knapriga tofuspett. I detta recept serveras spetten med sataysås, en het jordnötssås som är en stor favorit i Thailand. Gott, lyxigt och en perfekt start på helgen!

Till receptet >>

Recept på kryddig tofuspett med sataysås

8. GRILLAD ZUCCHINI MED BÖNOR OCH SALTA MANDLAR

Fräsch, lyxig och god. Bjud på grillad zucchinisallad med bönor och knapriga salta mandlar. Rätten passar perfekt som en enkel förrätt, men passar självklart lika bra som huvudrätt. Addera halloumi, falafel eller ett annat vegetariskt tillbehör som du föredrar och du har en magisk huvudrätt!

Annons

Till receptet >>

Recept på grillad zucchini med bönor och salta mandlar

9. Pizza med rödlök, rödbetor och timjan

Oemotståndlig pizza i lyxförpackning! Denna läckra vegetariska pizza med rödlök och rödbetor är helt omöjlig att inte älska. Toppa med färska örter som du gillar lite extra mycket och timjan innan servering.

Till receptet >>

Recept på pizza med rödlök, rödbetor och timjan

10. Vegetarisk sloppy joe med chunky ketchup och picklad rödlök

Testa en amerikansk favorit i vegetarisk tappning. Sloppy Joes är köttfärs i hamburgerbröd men här kommer den i en ovo-vegetarisk variant med chunky ketchup och picklad rödlök. Ett extra plus för den festliga, något oväntade färgklicken!

Annons

Till receptet >>

Recept på vegetarisk Sloppy Joe med chunky ketchup

11. Pasta carciofi med tomater, kronärtskockor och oliver

Om vi inte kan åka till Medelhavets härliga (och kulinariskt svårslagna) breddgrader kan vi lika gärna ta hit smakerna. Bjud på pasta carciofi, en smakrik pastarätt med lena kronärtskockor, söta tomater och salta oliver. Smaka av med hackade kryddörter, salt och peppar.

Till receptet >>

Recept på pasta carciofi med tomater, kronärtskockor och oliver

LÄS MER:

Lyxig vegetarisk trerättersmeny med oväntade smaker

Vegetarisk vardagslyx – 5 läckra och lättlagade recept du måste testa

10 snabba vegetariska luncher värda att testa

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons