Fler och fler äter växtbaserad kost. Helt plötsligt är en av dina gäster vegan och du måste tänka om helt inför helgens bjudning. Även om det kan kännas svårt, behöver det inte vara krångligt att få ihop en god måltid. Här är tre saker att tänka på:
1. Läs innehållsförteckningen
Undvik produkter som innehåller ägg, mjölk, laktos, gelatin och honung.
2. Skillnad på vegetarisk och vegan
Vissa produkter är lätt att missta som veganska. Till exempel vissa produkter från Qourn och många varianter av sojakorv – dessa produkter innehåller ofta ägg.
Läs mer: Vegetarian, vegan & lakto-ovo, vad är skillnaden?
3. Tänk på fettet
Vissa mjölkfria margarin innehåller animaliskt D-vitamin. För att slippa oroa dig, använda olja istället, i den mån det går.
Här tipsar vi om 15 goda recept på vegansk festmat!
VEGANSKA FÖRRÄTTER:
1. Kall avokadosoppa med bröd
En kall avokadosoppa passar perfekt till förrätt eller på buffébordet. Servera tillsammans med hjärtformade bröd.
Till receptet >>

Kall avokadosoppa med bröd.
2. Örtbakad portabello med tryffelmajonnäs
Vegansk macka med portabello som ugnsbakas under ett krispigt örttäcke vilket ger en djup och mustig smak.
Till receptet >>

Örtbakad portabello med tryffelmajonnäs.
3. Grillad zucchini med bönor och salta mandlar
Fräsch förrättssallad med grillad zucchini, bönor och salta mandlar. Perfekt till ett glas iskall rosé!
Till receptet >>

Grillad zucchini med bönor och salta mandlar.
4. Minipiroger med spenat
Minipiroger med spenatfyllning. Goda att servera med hummus och en grönsallad med mynta.
Till receptet >>

Minipiroger med spenat.
5. Tomat- och brödsallad med färska örter
Kombinationen av lätt ugnstorkade samt färska tomater är oslagbar. Servera med brödtärningar och dressing.
Till receptet >>

Tomat- och brödsallad med färska örter.
VEGANSKA HUVUDRÄTTER:
1. Bandpasta med röd spetskål, spenat och tomater
Färgstark och fräsch pastarätt med röd spetskål, färsk spenat och ugnsbakade kvisttomater. Toppa med dillolja.
Till receptet >>

Bandpasta med röd spetskål, spenat och tomater.
2. Fyllda paprikor med svamp, nötter och tomater
Fyllda paprikor är lätt att göra vegetariska och går att variera i det oändliga. Bara fantasin sätter gränser!
Till receptet >>

Fyllda paprikor med svamp, nötter och tomater.
3. Dhal – indisk linsgryta
En av de vanligaste maträtterna i det indiska köket. Dhal finns i en mängd olika varianter. Här är ett recept med röda linser.
Till receptet >>

Dhal – indisk linsgryta.
4. Minestronesoppa med pasta och bönor
Mättande soppa med mycket att tugga på! Använd de grönsaker du har hemma och rör i de bönor du tycker om.
Till receptet >>

Minestronesoppa med pasta och bönor.
5. Quesadillas med bönröra och guacamole.
Mumsiga, mättande och frasiga quesadillas. Servera med koriander och lime i klyftor. En ny favorit!
Till receptet >>

Quesadillas med bönröra och guacamole.
VEGANSKA EFTERRÄTTER:
1. Chokladmousse på tre ingredienser
En krämig chokladmousse är aldrig fel, speciellt inte om den är snabb och enkel att göra.
Till receptet >>

Chokladmousse på tre ingredienser.
2. Banansushi med jordnötssmör och nutella
God och rolig dessert som går snabbt att göra. Välj fyllning efter tycke och smak. Köp färdig eller gör egen.
Till receptet >>

Banansushi med jordnötssmör och nutella.
3. Nice cream med nötter och kolasås
Bananglass med frusen banan som enda ingrediens. Toppa med nötter, kokos och till sist kolasås!
Till receptet >>

Nice cream med nötter och kolasås.
4. Fudge-brownies – på bara 4 ingredienser
Den här brownien är full av protein, banan och jordnötssmör. Dessutom är den glutenfri!
Till receptet >>

Fudge-brownies – på bara 4 ingredienser.
5. Citrussallad med kokos- och mandelfras
Apelsin, clementin och blodgrapefrukt får sällskap av vanilj och nejlika och toppas med kokos- och mandelfras.
Till receptet >>

Citrussallad med kokos- och mandelfras.
Fler veganska nyheter och recept hittar du här >>
Av: Rebecca Wictor och Rose-Marie Söderlund