11 inspirerande hem med pärlspont och bröstpanel

Hem med bröstpanel och pärlspont

Foto: Marie Louise Munkegaard, Cathrine Ertmann, Petra Bindel
Bröstpanel i sann sekelskiftesanda och gammaldags pärlspont går aldrig ur tiden. Låt dig inspireras av elva hem där vackra träpaneler står i fokus.
21 september, 2022
Här är färgerna du ska inreda med – baserat på ditt stjärntecken
1:48

Efter reklamen: Här är färgerna du ska inreda med – baserat på ditt stjärntecken

(1:48)

Slå på ljud

De senaste åren har långsmala ribbpaneler dominerat våra innerväggar. Nu är det dags att låta klassiska träpaneler som bröstpanel och pärlspont återigen ta plats!

Både bröstpanel och pärlspont är tidlös inredning som kan pryda väggarna i allt från köket till badrummet. Vi har kikat in i 11 trendiga hem med träpaneler i olika färg och form. Låt inspirationen flöda!

11 inspirerande hem med pärlspont och bröstpanel

1. Hög bröstpanel med tavellist

Hög vit bröstpanel med speglar

Syns i: "Tavelvägg, designklassiker och smarta lösningar hemma hos inredaren".

Foto: Patric Johansson, Stylist: Myrica Bergquist

Det går knappt att ana att den höga bröstpanelen i inredaren Gabriella Gullbergs våning är tillbyggd i efterhand. Genom att fånga upp de avlånga speglarna i dörrarna ges känslan av bröstpanelen som en originaldetalj. Det breda avslutet upptill fungerar som en smart liten hylla för tavlor och små fina ting.

2. Modernt inmålade paneler

Blå bröstpanel kök

Syns i: "Pampig våning med modig och färgstark inredning".

Foto: Andrea Papini/House of Pictures
Rosa bröstpanel

Syns i: "Pampig våning med modig och färgstark inredning".

Foto: Andrea Papini/House of Pictures

Inmålade möbler och stuckaturer i samma nyans är en stark trend. Nu vill vi även måla in träpaneler i väggfärgen! I journalisten Camilla Wikke Wahlströms lägenhet i Köpenhamn går både kök och vardagsrum ton i ton med bröstpanelen. Superfint, om du frågar oss!

3. Pärlspont från golv till tak

gul pärlspont i vardagsrum

Syns i: "Hem till gården med Brita och Kalle – kika in i charmiga hemmet känt från tv".

Foto: Fanny Radvik, Stylist: Dennis Valencia
grönt sovrum med träpanel

Syns i: "Hem till gården med Brita och Kalle – kika in i charmiga hemmet känt från tv".

Foto: Fanny Radvik, Stylist: Dennis Valencia

Less is more? Nej, inte om du frågar tv-personligheterna Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström. På gården i Sörmland är det pärlsponten som visar vägen. Gör som Brita och våga gå loss med målarpenseln i samma kulör över både golv, väggar och tak.

4. Pärlspont med smart sittbänk

kök med pärlspont och sittbänk

Syns i: "Kika in i Johanna Bradfords drömmiga hem".

Foto: Andrea Papini

ELLE:s Inrednings- och livsstilsbloggare Johanna Bradford har inrett flertalet lägenheter och hus genom åren. I lägenheten i Linnéstaden i Göteborg var köket från början vitt. Johanna lät måla och platsbygga pärlspont med en smart sittbänk, för att spara plats i köket.

5. Träpanel i badrummet

Även Johanna Bradfords nuvarande hus i Borås inspirerar! Den ljusgröna pärlsponten har fått följa med från Linnéstaden, men nu återses den i badrummet. Vem har sagt att pärlspont inte hör hemma även där? Med en upphöjd kant av marmor från bänkskivan hålls den värsta fukten borta från träet.

I en gammal skolbyggnad i Sörmland har även glaskonstnären Gunnel Sahlin låtit badrumsväggarna prydas av trä. Så länge duschrummet är enskilt placerat, går det utmärkt att dekorera badrumsväggarna med impregnerat trä.

6. Kvadratiska speglar möter färg

hög vit bröstpanel och rosa väggfärg

Syns i: "Japanska influenser och skandinavisk minimalism".

Foto: Cathrine Ertmann, Stylist: Anette Løkken Sørensen

Klassisk bröstpanel skall enligt gammal sägen täcka två tredjedelar av väggen. Några som tagit fasta på den regeln är Jesper och Vibeke Panduro, paret bakom danska möbelföretaget Skagerak. Tack vare den rosa väggfärgen ger den gammeldags spegelpanelen ett modernt uttryck.

7. Originell panel i köket

kök med bröstpanel

Syns i: "Harmoniskt och modernt hemma hos keramikern".

Foto: Idha Lindhag

Du behöver inte göra dig av med befintlig bröstpanel bara för att köket renoveras. I Vasastan i Göteborg har inredaren Kajsa Cramer valt att bevara de vackra originaldetaljerna istället för kakel. All mat tillagas på köksön med inbyggd fläkt, vilket gör att de vita träpanelerna inte påverkas.

8. Diskret pärlspont i taket

pärlspont i taket

Syns i: "Kika in i Hanna Hellquists mysiga hus i Grums".

Foto: Idha Lindhag, Stylist: Tina Hellberg

I det enkla bor det vackra, som Ernst Kirchsteiger hade sagt. Kanske var det så radioprofilen Hanna Hellquist tänkte när hon lät inreda sitt mysiga hus i Grums med vit panel. Den vita pärlsponten på väggarna är knappt märkbar, men plockas upp i taket och ger rummet en röd tråd.

9. Rent trä i fokus

bröstpanel i trä

Syns i: "Heta inredningstrenden 2022: Inred som på det glada 20-talet".

Foto: James Stokes, Stylist: Dennis Valencia

Våga låta träet ta plats och förbli omålat. I Villa Strömfors från 1908 har man låtit bevara den ursprungliga trärena färgen på samtliga snickerier. Det kan tänkas självklart, men idag åker ofta penseln fram även när det kommer till originaldetaljer.

10. Färgglatt och nytänkande

I den danska modellen Josefine Vibes hus på Själland ligger pärlsponten både lodrätt och vågrätt. I arbetsrummet ger den skogsgröna färgen ett lugn, samtidigt som den bjuder in till kreativitet. I köket fortsätter pärlsponten på två håll. Stående på väggen och liggande som en platsbyggd sittbänk.

11. Vilsamt vitt

Sofia Woods lägenhet i Norrköping

Syns i: "Kika in i Sofia Woods drömvåning i Norrköping".

Foto: Andrea Papini, Stylist: Dennis Valencia

ELLE:s inredningsbloggare Sofia Woods lägenhet i Norrköping har inspirerat tusentals. "Vilsamt" är ledordet i familjens inredningsval och de naturnära tonerna ger sannerligen ett lugnt intryck. Bröstpanelen finns där som en extra krydda till inredningen, utan att dra blickarna till sig.