Tavelvägg, designklassiker och smarta lösningar hemma hos inredaren

Hemma hos Gabriella Gullberg Stockholm

Hon gillar när arkitektur och inredning samspelar. Och plockar in saker som får henne på gott humör, Gabriella Gullberg tar gärna ut svängarna lite. Häng med in!
30 april, 2021
5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter
0:56

Efter reklamen: 5 inredningstrender 2021 – enligt våra danska favoriter

(0:56)

Slå på ljud

Från en huvudstad till en annan, men kontrasten mellan världsstaden London och Stockholm kunde inte vara större.

– Vi bodde i London i 21 år och älskade nästan varje minut, men sista året var vi verkligen trötta på trängseln och bristen på spontanitet, säger Gabriella Gullberg.

För två år sedan tog hon och maken Henrik de två tonårsbarnen och lyfte dem från deras födelsestad för att flytta till Stockholm. Alla fyra är hur nöjda som helst, med lugnet, med läget och med allt som finns att upptäcka.

– Jag är uppvuxen utanför Göteborg och visste tidigt att jag ville flytta till Stockholm så småningom.

Från radhus i London till Stockholm

Så från ett eget viktorianskt radhus i London till lägenhet mitt i Stockholm, renoverad senast på tidigt 80-tal. Henrik och Gabriella fick sätta sin egen prägel och göra om det mesta.

Han är ekonom och hon har läst engelska och litteraturvetenskap. Men under doktorandstudierna i London började Gabriella arbeta extra på arkitektkontor och plötsligt var hon studio director på ett litet kontor som växte från 10 till 80 anställda när hon var där. Så småningom tog hon sig vidare till tre andra välrenommerade arkitektkontor med samma roll och blev med tiden också en skicklig inredare med näsa för arkitektur, form och funktion.

Gabriella har också varit head of architectural projects hos Victoria Beckham i fyra år och i denna roll projektansvarig när Beckhams företag utförde hela sin ”retail roll out”. Gabriella fick även ansvar för inredningen när det gällde interna kontor och vissa pop-ups.

lägenheten ligger i Vasastan

All denna erfarenhet tog hon med sig när hon startade eget, Gabriella Gullberg Interiors och när hon fick sätta tänderna i det nya Stockholmshemmet.

Lägenheten på 158 kvadratmeter ligger i Vasastan och är fördelad på tre sovrum, kontor, kök, vardagsrum, badrum och toalett.

– Det var en bra struktur, vi gjorde om en del av rumsindelningen, byggde till exempel en två meter bred öppning mellan kök och hall, och lät sätta in del av köksinredningen i hallen för att knyta ihop de två rummen och för att få mer förvaring.

Köket kommer från Nordiska kök

Det nya köket är lägenhetens hjärta med det vackra träköket från Nordiska kök. För att få till den stora ytan använde man den gamla tvättstugan och en del av badrummet. Hela köksön är klädd i terrazzo liksom köksbänk och ytan under skåpen. En riktig wow-effekt!

I vardagsrummet har väggarna klätts i hög bröstpanel som har en liten hyllkant där familjens konst får ta plats. Det blir också ett fint möte mellan paneler, konst och den otroligt vackra stuckaturen längs taklisten.

Personlig och skandinavisk stil

Atmosfären i hemmet är personlig och det finns en skandinavisk känsla över inredningen.

– Vi hade det mycket stramare, sobrare och mer vitt i London, det här känns mer som vi. Nu vågar jag plocka in de engelska influenserna på ett helt annat sätt. Jag tycker om när det finns färg och personlighet. Det får gärna hända grejer med roliga detaljer, konst att reagera på och finnas en glädje i inredningen. Jag är så nöjd med tapeten Kejsarkrona av Arne Jacobsen i hallen, jag blir glad varje gång jag kommer hem.

Gabriella inspireras bland annat av Eileen Gray och Lilly Reich, formgivare och designer som fokuserar på helheten där arkitektur och inredning samspelar ner till minsta detalj.

– Vi har samlat på konst länge och det tillför ju också mycket personlighet till ett hem.

Helger och lov har i många år tillbringats i huset på Österlen, det blev en fristad under Londonåren. En gammal tegelklädd villa från förra sekelskiftet, som byggdes till byns bankir, om 300 kvadratmeter har inretts till ett sommarhem. Dit åker familjen gärna. Annars tillbringas ledig tid helst med böcker och vänner eller på utställningar och långa promenader. Där upptäcker hon detaljer och färger som hon sedan plockar med sig i sina inredningar.

– Jag tycker om att det syns vem som bor i ett hem, säger Gabriella. Att vi har tagit ut svängarna här. Det är nog mitt bästa tips: Inred efter vem du är och vad du tycker om, inte efter vad dina gäster ska tycka.

Stylist Myrica Bergquist Fotograf Patric Johansson

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Konsten är delvis placerad på den tillbyggda bröstpanelen. Taklampan är vintage, Luxus. Golvlampa Grasshopper, Gubi. Soffan Great ash från Eilersen. Matta från Berg et Horn.

Köket kommer från Nordiska kök. Bänken är klädda i terrazzo från Herrljunga Terrazzo. Kran från Vola

Köksö och bänk klädda i terrazzo från Herrljunga Terrazzo. Kran från Vola. Lampor i modell A330S, Artek. Pall och barstolar, Artek. Gult porslin Bulky, design Jonas Wagell, Muuto. Skärbräda från H&M Home.

Lilla soffan i vardagsrummet av Ilse Crawford för IKEA. Sidobord och bordslampa, vintage. Klocka på list av Georg Nelson. Filt av Linnéa Andersson för Arket. Kuddarna kommer från H&M Home.

I Gabriellas och Henriks sovrum står en säng från Ikea. Sänggavel, Ellos Home. Sänglampa Bellevue av Arne Jacobsen för & Tradition. Stol Standard SP av Jean Prouvé för Vitra. Tapet Ypsilon av Arne Jacobsen, Boråstapeter. Taklampa Multi-lite från Gubi.

Gabriella Gullberg har efter många år i London landat i Stockholm och arbetar som inredare. Följ henne på @gabriella.gullberg.interiors.

Platsbyggt kök med bänk från Nordiska kök. Taklampa i björk från Secto. Vägglampa Cobra, design Greta M. Grossman, från Gubi. Stolar Standard SP av Jean Prouvé för Vitra. Matbord T12, Hay. Kuddar från H&M Home.

Vitrinskåpen har gott om plats för porslin och keramik. Pallar och lampor från Artek. Notera det schackrutiga parkettgolvet.

Tapeten i hallen är Kejsarkrona av Arne Jacobsen, Boråstapeter. Armchair av Norman Cherner. Taklampan Beehive från Artek.

Intill Greta Magnusson Grossmans lampa Grasshopper står trädockor från Vitra.

I badrummet möter kakelklädda väggar ett golv klätt i terrazzo. Dusch och handdukstork, Vola. Kakel från Mosa Tiles. Golv, Herrljunga Terrazzo.