Japanska influenser och skandinavisk minimalism

Hem i köpenhamn med japanska influencer

Jesper och Vibeke Panduro äger och driver danska möbelföretaget Skagerak. I deras hem, liksom i parets företag är det skandinaviska arvet tydligt men de har också låtit Japan inspirera en väsentlig del av hemmet i Aalborg.
03 mars, 2020

När barnen var mindre bodde familjen Panduro på landsbygden med växthus och höns. I takt med att Jesper och Vibeke i allt högre grad arbetade med Skagerak och barnen blev större, sökte de ett nytt, mer urbant boende. Valet föll på Aalborg, Danmarks fjärde största stad där familjen skulle få nära till kontoret, skolor och butiker. Här hittade de, efter mycket sökande, ett perfekt hus. Men det var nära att Vibeke inte ens fick med sig sin man till visningen.

– Vi hade verkligen tittat på många hus och Jesper har efteråt berättat att han bara följde med och tittade på det här för husfridens skull, ler Vibeke.

Tack vare den äktenskapliga kompromissen slutade ändå den dagen med att de båda var lyckliga. Det långa sökandet var över. För redan då de steg in genom ytterdörren kände såväl Jesper som Vibeke att det röda huset i den lilla gränden var deras blivande hem.

– Det finns så mycket historia i det här huset och det tilltalade oss båda. Vi är den fjärde familjen som bor här sedan 1928, och i huset finns en speciell atmosfär som vi älskar, förklarar Vibeke.

Grundare av populära designföretaget

Tillsammans med maken Jesper äger och driver hon Skagerak som säljer möbler för inne- och utemiljö. Sedan en tid tillbaka finns även japanskt porslin och handplockade inredningsdetaljer i företagets utbud. Mötet mellan det skandinaviska arvet och nya strömningar visar sig också i hemmet där det gamla husets karaktär och väggar i mjuka, tonade nyanser utgör fond för designmöbler, mönstrad textil och noggrant valda detaljer.

– Sedan jag kom in i firman har jag berikats med så många intryck. Vi reser mycket och besöker många mässor men även privata hem. Jag plockar med mig inspiration och reseminnen lite här och där, berättar Vibeke.

Speciellt Japan, som Jesper och Vibeke besökt många gånger de senaste åren, har gjort bestående intryck och i huset finns många japanska minnen: kokeshi-figurer, tyger, konstverk och keramik.

Renoverar tillsammans

Tidigare var Vibeke barnmorska men för åtta år sedan gick hon in och började arbeta sida vid sida med Jesper i företaget som han hade tagit över flera år tidigare. Idag är Jesper VD och Vibeke är sedan åtta år tillbaka Brand Ambassador, ett jobb som innefattar såväl kontakter med press och media som nära arbete med personalen inom företaget. I firman, likväl som i hemmet, är de överens om det mesta. Men inom parentes kan vi säga att det är fördel Vibeke när det kommer till hemmets inredning.

– Min största bedrift är kanske att jag fått Jesper till att tro att vi gjort det tillsammans, säger hon med ett leende och tillägger, att Jesper ändå har en hel del åsikter om allt från materialval till detaljer.

Det var till exempel han som ivrade för grön marmor i köket, när Vibeke hellre ville ha en blygsammare grå färg.

– Men nu är jag glad att han gjorde det modiga valet och stod på sig. Det är alltid de djärva valen som vi är mest nöjda med.

Se alla bilder och läs allt om inredningen i bildspelet nedan!

Hans J. Wegners Flagline Chair från 1950-talet tillverkas bland annat av 240 meter snöre för flaggstänger, PP Møbler. Det sägs att Wegner fick idén på stranden då han hade grävt sig själv en bekväm stol i sanden medan barnen lekte. De kollegor som först såg hans stol förlöjligade den och kallade den “gynekologstolen”.

Vibeke Panduro i kökets frukosthörna. Kakelgolvet har lagts 
i fiskbensmönster, en fin referens till husets historia och dåtidens hantverk och mönster. Y-stol, Hans J Wegner från Carl Hansen & Søn. Koppar och bricka från Skagerak.

Om du piffar upp köket utan att byta luckor är det effektfullt att låta ett material eller en färg återkomma i detaljerna. I Jesper och Vibekes kök dyker mässing upp i lamporna från Artek, handtagen på luckor och skåp, kran, blandare och till och med i diskhon. Den gröna marmorn heter Verde Guatemala.

Hela hemmet knyts samman genom att vissa mönster kommer igen i olika material. Till exempel är klinkergolvet i köket lagt i fiskbensmönster, som ett parkettgolv. Y-stolen, Carl Hansen & Søn. Bricka och muggar från Skagerak.

Vibeke och Jesper Panduros 
hem är välkomnande och mysigt. Arvegods, ny och äldre design, reseminnen och konst blandas och 
bidrar till den hemtrevliga och avslappnade känslan. I sovrummet har ett köksöverskåp fått nytt liv.

Japan inspirerar även 
i badrummet där ett stort träbadkar bjuder in till 
långa tvagningar i en lugn 
och finstämd miljö.

På ett gammalt arkivskåp designat av Mogens Koch står en samling japanska dento-kokeshi. Skåpet har välts på sidan och fått ett nytt liv som ställ för LP-skivor.

Rummen som ligger i fil är målade i olika milda toner. Stolen i förgrunden är Spade chair av Faye Toogood, Please Wait to be Seated. Lampan i matrummet är Bubble, Hay.

Utöver att vara vackert förbättrar vardagsrummets kassettak rummets akustik. Soffa från Erik Jørgensen. Soffbordet är Poul Kjaerholms PK61, Fredericia Furniture. Över matsalsbordet hänger takpendeln Bubble av George Nelson för Hay.

Foto: Cathrine Ertmann
Stylist: Anette Løkken Sørensen
Översättning: Sophia Genitz

LÄS MER:

Kika in i Nina Perssons urbana sekelskifteshem i Malmö

Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood

Experimentell färgfest hos arkitekten i Milano