Bohemiskt och naturnära hemma hos Sofia Wood

Se alla bilder från Sofia Woods magiska hem i Enskede
Sofia Wood är en populär bloggare på ELLE.se – det perfekta linneskrynklets och de yvigt nonchalant vackra buketternas mästarinna. Hon är trebarnsmamman som förhöjer vardagen och fyller den med gyllene stunder som fastnar i hjärtat och minnet.
Annons

 

Att hitta en lägenhet stor nog för en trebarnsfamilj är ofta en utmaning. Lägg till det vissa estetiska krav och önskan om mysighet, rätt känsla och område och det börjar bli riktigt svårt. Men Sofia Wood och hennes familj hittade helt rätt.

Annons

En sexrummare i Enskede med sovrum som räcker och blir över åt familjen och med en fantastisk, lummig gård som extra bonus. Inte nog med det, lägenheten ligger i kvarteret som Sofia för många år sedan pekade ut som ett framtida drömboende.

Annons

Ljusblåa väggar hemma hos Sofia Wood

Sofia Wood i sitt hem i Enskede

När hon flyttade till Stockholm från Norrköping bodde nämligen hennes vän Anna på just den här gården. I porten intill där Sofia nu bor med sin familj.

”Jag kände mig genast hemma”

– När jag kom hit första gången tyckte jag det var som Bullerbyn, det påminde mig om området där jag växte upp, lite bohemiskt med kulturhistoriska kvarter. Jag kände mig genast hemma och ville gärna bo här i framtiden, berättar Sofia.

Därför var hon och maken Andreas snabba att hugga lägenheten när den dök upp på marknaden förra sommaren. Att kunna känna sig hemma när man flyttar till något nytt var inte mindre än perfekt för Sofia som beskriver sig som “mega-nostalgiker”.

– Jag är uppvuxen i Australien och Norrköping och gick på Waldorfskola. Andreas växte upp i ett villaområde i Huddinge. Det var inte så mycket storstad i våra uppväxter och vi ville att våra barn skulle få samma frihet som vi hade som barn och inte lära sig cykla på Folkungagatan, förklarar Sofia.

Annons

Ljusa, naturnära toner i matplatsen

Innan de flyttade hit hade familjen en stor trea, också i Enskede. Där delade barnen Ruby och Otis rum. När Selma sedan var väg kände Andreas och Sofia att de behövde lite mer utrymme.

– Vi hade hustankar men är inte husmänniskor. Vi är inte händiga och ett hus skulle bli ett otroligt dyrt nervprojekt. Vad är en panna egentligen? Jag vet bara att de brukar innebära problem … Nu drömmer vi i stället om ett lantställe.

Det var också passande att lägenheten inte behövde renoveras.

– Vi har gått igenom ett renoveringsprojekt, det var inte roligt… Med tre barn hade vi behövt checka in på något slags rehab efteråt.

Det enda de gjort här är att fylla alla rum med färg på väggarna.

– Det är så himla härligt. Det är lugna färger som ger sådan värme. Vi i Sverige kanske bara tror att vi gillar vitt och fräscht, alla som kommer hit gillar färgerna och det känns som att trivseln blir större med mer färg.

Annons

Vardagsrummet går i ljusblåa toner med detaljer i brunt, rosa och trä

Färgen i vardagsrummet är aquablå. Samma färg som familjen har exteriört på sitt hus i en liten surfstad i Australien.

– Med aloe vera och eukalyptus runtom ser färgen helt annorlunda ut men det känns fint att ha den här, säger “mega-nostalgikern”.

Lägenhetens färg skiftar med årstiderna

I lägenheten skiftar färgen i takt med årstiderna och ljusets skiftningar under dygnet. Den är också väldigt fin till mörkare träslag. Sofia har på förfrågan delat med sig av färgkoden på sin blogg så det lär bli en färg för trendkänsliga hem framöver. Sofia vill också gärna slå ett slag för färg eftersom det är ett enkelt sätt att förändra ett hem utan att behöva köpa nya saker.

Jordnära färgskala i detaljerna hos Sofia Wood

Nya saker finns det förresten inte så mycket av hemma hos Sofia Wood. Hon föredrar gammalt framför nytillverkat. Är konstvetare i grunden, har jobbat på Bukowskis och har en morfar som var auktionsfantast och samlade, budade och köpte mängder av gamla föremål.

Annons

– Konst och vackra föremål har alltid funnits omkring mig. Det var enkelt men vackert hemma och sedan har jag fortsatt på samma spår, förklarar Sofia som gärna serverar vardagspastan på finaste porslinet, alltid dukar upp med linneduk och tänder ljus, även när solen skiner.

Den som inte sett Sofias bilder på bloggen eller i sociala medier, får snart en annan chans genom hennes kommande kokbok Chez Wood (Norstedts). Annars har du kanske hört henne prata trender och allt från bordsfiltar till aktivism med Elsa Billgren i deras stilutforskande podd Billgren Wood. En hel del inredning avhandlas också i podden.

Stilrent kök i vitt och grått med vitt kakel

Säsongens frukt och grönt i en skål

Sofia Wood om att investera hellre än fynda

– Vi tycker båda att en liten grej på Stadsmissionen kan förgylla en hel dag men vi är också olika. Elsa älskar att loppisfynda och köper många saker. Jag tycker mer om auktion och investerar hellre i få saker än fyndar. Jag vill ha saker för resten av livet.

Annons

Nästan alla saker och möbler hemma hos Sofia Wood har ålder.

– Det finns tre aspekter med återbruk. Det blir fint och personligt, det är hållbart eftersom jag konsumerar något som redan är tillverkat och så finns kvalitetsaspekten. Har en grej hållit i hundra år är inte risken så stor att den går sönder i första taget.

Gråblåa toner i sovrummet hemma hos Sofia Wood

Det är också bakåt i tiden många av Sofias stilinspiratörer finns. I sin blogg blickar hon gärna, med konstvetarens ögon, bakåt i tiden och hänförs av Josef Franks mönsterbild, Ellen Keys framåtblickande hem eller Karen Blixens användande av gröna nyanser i sitt arbetsrum.

– Estrid Ericson var så cool! En ung kvinna med sån känsla för form, färg och hantverk som tog sina ärvda pengar och satsade allt på ett eget företag, bara några år efter det att kvinnor fick rösträtt i Sverige, säger Sofia som nyligen beställt gardiner i mönstret Hawai brun till vardagsrummet.

Här ska bli ännu mer färg! Håll till godo, resultatet kommer att dyka upp i ett flöde någonstans nära dig framöver.

– Ibland kan jag skämmas när folk kommer hit och vet allt fast de inte varit här förut. “Det här rummet har man ju sett”, det är skämskudde på det. Och visst, vissa vinklar har jag delat med 30 000 personer, men det finns mycket som är privat och bara vi som bor här känner till.

Annons

Maxat vardagsrum med ljusblåa väggar och färgstarka möbler

Och det är nog så viktigt för en person som älskar sitt hem.

– Jag tycker om att vara hemma och går och “duttar” ganska mycket. Flyttar någon liten sak här och någon där. Känslan av hemtrevlighet, det varma och ombonade är jätteviktig. Det kan räcka med att sätta en liten blomma i en vas för att höja trevnaden.

Och för att ge känslan av hemmahörande och trevlighet en extra dimension finns ännu en knorr på historien om kvarteret med den fina gården där Sofia nu bor med sin familj.

– Andreas och jag var här på samma fest en gång, innan vi kände varandra. Jag var inne i lägenheten men Andreas tillbringade hela kvällen på den här underbara gården, på grund av sin kattallergi. Vi träffades aldrig då men nu bor vi här med tre barn. Cirkeln är sluten!

Styling Maria Nordin
Text Sophia Genitz
Foto James Stokes

Se alla bilder och läs mer om inredningen i bildspelet här nedan!

LÄS MER:

Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION:


Annons

Laddar