Harmoniskt och modernt hemma hos keramikern

Harmoniskt och jordnära hemma hos keramikern

I ett pampigt lägenhetshus från 1889 bor keramikern Kajsa Cramer med familj. Ett hem för alla sinnen – med färg, materialmöten och former. Och ett nytt kök som är hemmets hjärta.
01 februari, 2022
Här är färgerna du ska inreda med – baserat på ditt stjärntecken
1:48

Efter reklamen: Här är färgerna du ska inreda med – baserat på ditt stjärntecken

(1:48)

Slå på ljud

På en lugn gata i Vasastan i Göteborg ligger det fristående lägenhetshuset Villa Tabor, som byggdes 1889. Huset ligger i en backe, precis bakom Handelshögskolan, och på tredje våningen bor keramikern och inredaren Kajsa Cramer med sin familj. Här har de bott i ungefär sex år, med undantag för en avstickare i Singapore nyligen, och hemmet har förändrats med familjens behov.

I köket finns en dagbädd, så att även den som inte lagar mat kan vara med och umgås
idha lindhag

Lägenheten har 4,5 rum och kök men när de flyttade in hade de tre barn som bodde hemma, nu är två utflugna. Lägenhetens största rum har därför fått vara det mest flexibla. Först delades det upp i två tonårsrum och när de två äldsta barnen flyttade ut skapades det som nu är hemmets bultande hjärta: Köket.

Hos Cajsa är det köket som är hemmets bultande hjärta
idha lindhag

– Det gamla köket låg längst in i lägenheten och var väldigt litet. Vi insåg att med tre barn och vänner som kommer över så ville vi ha en stor yta – som ett hjärta – och dessutom kunna sitta i köket och äta. Nu är köket verkligen hjärtat i lägenheten. Men det var en ganska stor ombyggnad. Vi var tvungna att dra om alla rör, det fanns inget avlopp och vi fick bryta upp golvet i hallen och bila upp hela badrumsgolvet också, säger Kajsa Cramer.

Men det var värt mödan eftersom det blev precis så bra som familjen hade hoppats på. Nu finns plats att laga mat och umgås i ett och samma rum.

I köket finns många vackra originaldetaljer bevarade
idha lindhag

– Någon gör läxor, någon ligger på divanen och någon står vid grytorna. Det sammanhanget är viktigt. Måltiderna är centrala. Där får man mycket inspiration.

I köket finns vackra originaldetaljer bevarade. Kajsa och Kim valde exempelvis att skippa kakel och ha kvar panelen även vid köksbänken. De kompletterade i stället med en låg marmorkant. Stekning och tillagning görs ändå vid den stora köksön, som har en inbyggd fläkt. När det kommer till köksförvaring har de valt Stringhyllor – i två rader över den långa bänken med glasskåp över det. Det ger en öppen och luftig känsla till hela köket, jämfört med överskåp. Och eventuellt stök oroar sig inte Kajsa för.

Keramikern Kajsa Cramer med familj bor i ett pampigt lägenhetshus från 1889

Hemma hos keramikern Kajsa Cramer mitt i Göteborg. Y-stol i ek av Hans Wegner för Carl Hansen & Søn. Matbord i massiv ek, inköpt på auktion. Taklampa, Tom Dixon.

idha lindhag

– Det får inte heller bli för perfekt, det måste få synas att det är människor som bor här. Det får inte bli ett museum, det är jätteviktigt för mig. Men man kan välja ett ganska enhetligt porslin, och så får inte sönerna ställa sina Iron Maiden-koppar där uppe, de ligger i en låda, säger Kajsa med ett skratt.

Men trots att liv och rörelse får plats i hemmet är det viktigt med harmoni, lugnet och balansen och när vi ses har hon just kommit hem från ett tyst retreat. Hon utbildar sig dessutom till feng shui-konsulent och är färdig till våren.

I vardagsrummet släpper stora fönster in ordentligt med ljus
idha lindhag

– Det är roligt för det jag lär mig nu bekräftar de beslut jag tidigare tagit på intuition när det gäller färger och sättet att möblera. Det kan handla om hur jag ställer sängen, med stöd i ryggen, eller hur jag använder färger och material. Det pratas mycket om de olika elementen och att man ska få en fin balans mellan hårt och mjukt, luddigt, varmt och kallt.

Att skapa vilsamma oaser i hemmet är viktigt för Kajsa och dagbädden vid fönstret i köket har blivit just en sådan plats.

Att Kajsa Cramer är keramiker och arbetar med inredning märks i hemmet. Här finns en genomtänkt helhet, en harmonisk färgsättning och en mycket ombonad känsla.

För Kajsa Cramer är det viktigt att skapa vilsamma oaser i hemmet
idha lindhag

– Jag försöker att inte hoppa på trender, vare sig i min egen formgivning eller i mitt hem. Men det är klart att jag blir påverkad av färg och form … Man är ju där och kikar eftersom det är mitt jobb. Men om jag ser tillbaka på våra hem genom åren så är det ändå samma känsla hela tiden, fast just nu tittar vi kanske mer på brända toner. Jag försöker alltid hålla det neutralt och klassiskt.

Det klassiska som ledord går igen även i möblemanget, som till stor del inhandlats på auktion och loppis. Mycket av det har hängt med familjen länge. Överallt syns bevis på familjens kreativitet. Kajsas keramik, både bruksföremålen som tillverkas för hand i Hanoi och föremålen hon skapar i sin verkstad – men även maken Kims etsningar och målningar. Han har ateljé i huset och satsar nu fullt ut på sin konst efter en lång tid som AD i reklambranschen.

– Det är i hemmet, bland våra favoritsaker som vi hämtar kraft.

Av: Ellinor Thunberg Fotograf: Idha Lindhag

I köket finns en dagbädd, så att även den som inte lagar mat kan vara med och umgås

I köket dagbädden Bon av Broberg & Ridderstråle, Adea. Väggfärg Tempera ljusgrå 98 9-722, Norrgavel. Blomhylla inköpt på Brique/Nääs fabriker. Poster från Lousiana. Mobil Drifting clouds designad 2013 av Ole Flensted. Vas i stengods, Kajsa Cramer. Fotografi av Pentti Sammallahti.

I köket finns många vackra originaldetaljer bevarade

Köket kommer från Ballingslöv. Kran, Vola. Stringhyllor med nya vitrindelar. Allt porslin liksom fatet i stengodslera, Kajsa Cramer.

I köket finns många vackra originaldetaljer bevarade

Hyllor från String. Rottingbricka inköpt i Vietnam. Koppar, Kajsa Cramer. Tekanna, loppis. Brödrost, Dualit. Kaffemaskin Profitec inköpt hos Kaffelabbet i Haga.

I vardagsrummet släpper stora fönster in ordentligt med ljus

I vardagsrummet hänger lampa Z1 Black, Ay Illuminate. Sofforna är köpta för längesedan och Kajsa minns inte varifrån. Bordslampa Cesta, Santa & Cole. Mattan kommer från Kasthall. Fotografi av Daido Moriyama.

För Kajsa Cramer är det viktigt att skapa vilsamma oaser i hemmet

Litografin över sängen är köpt på auktion. Taklampa, Norrgavel. Pall från 50-talet inköpt på auktion. Matta, Kasthall. Väggfärg Vallmofrö, Jotun.