Drömkök, vintage och lantlig charm hos ELLEs bloggare Johanna Bradford

Drömkök och vintagefynd hos ELLEs Johanna Bradford

Influencern och köksentreprenören Johanna Bradford längtade hem. Nu är en vacker villa med lummig trädgård i Borås familjens näste. Och där syns hennes kärlek till det brittiska tydligt.
01 mars, 2021
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt
Slå på ljud

Det är en inte helt vanlig bostadsresa för en ung familj de gjort, influencern, inredningsbloggaren och numera köksentreprenören Johanna Bradford och hennes Adam. Att vända hem. De lämnade uppväxtstaden Borås för Göteborg i tjugoårsåldern och svor att inte återvända, förälskade i storstadslivet med hög puls och närhet till allt.

Hemma hos ELLES bloggare Johanna Bradford i Borås

ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Följ henne på @johannabradford och missa inte bloggen på ELLE.se!

Men i takt med att barnen Gillis och Elisabeth kom, kom också längtan efter något annat. Större svängrum kanske, och möjligheten till en egen trädgård. Och efter att ha renoverat och bott i två olika hus i Göteborg, det ena med spårvagnsavstånd in till stan och det andra en bit utanför stan, insåg de att de inte längre kände sig riktigt hemma i Göteborg. Och började leta hus i Borås.

– Både jag och Adam trodde nog att vi skulle vara coolare föräldrar, bo kvar i stan och leva kvar i livet vi hade mellan 20 och 30 med ett par barn i släptåg bara. Men i samma stund som vi fick veta att vi väntade vårt första barn började vi genast kika på hus. Konstigt när jag tänker på det. Och nu är vi här i Borås. Vår barndomsstad som vi aldrig trodde att vi skulle flytta tillbaka till.

Familjen bor ett stenkast från det område där både Johanna och Adam vuxit upp, i en vacker villa från 1929 med lummig trädgård och bara en kort promenad från de centrala delarna av Borås.

– Vi har alltid gillat att ha nära till en stadskärna, att kunna gå och cykla överallt. Bo nära vänner och familj, spontant kunna springa in i någon och ta en kaffe ihop eller höra hur det knackar på dörren och så står farmor där helt plötsligt. Så är livet för oss nu.

Huset, det första de tittade på när de väl bestämt sig för att återvända, var från början uppdelat i två större lägenheter med en mindre studentbostad på vinden, men Johanna och Adam gjorde om det till ett rymligt enfamiljshus och behöll den lilla vindslägenheten som de nu hyr ut.

Förändringen krävde en ganska omfattade renovering och en del omfördelning av rumsfunktioner; sovrum blev kök, köken blev groventré på en våning och badrum på den andra. Alla väggar har målats eller tapetserats, golven slipats och alla fönster som inte var original bytts ut.

Allt var bevarat i original

– Men inga rum har styckats av och alla väggar är intakta vilket kändes viktigt för husets själ på något vis. Invändigt var alla snickerier, dörrar och golv i princip bevarade från när huset byggdes vilket vi är väldigt glada för. Utvändigt har vi anlagt grusgångar och planterat en häck ut mot gatan.

– Även ytterdörrarna är utbytta och till sommaren ska vi måla om fasaden i en kulör som liknar originalkulören. Jag drömmer om att ta bort plåten från skorstenarna och ta fram det gamla teglet men det får bli ett senare projekt.

Det är med kärlek och respekt för husets ursprung som all renovering gjorts. Material- och färgval gifter sig fint med de originaldetaljer som finns bevarade och även kök och badrum, där de största förändringarna gjorts, känns tidlösa och gedigna. Det platsbyggda gröna köket blev såklart snabbt en snackis i sociala medier.

– Jag var helt inställd på att ha ett rosa kök, men som tur var tog jag hem en provburk med färgen och testade. Det visade sig att tegeltaket på huset mittemot liksom sög sig in i vårt kök och det blev en rörig köttgryta av alltihop. Inte alls så härligt som jag föreställt mig.

Köksföretagare

– Efter att ha målat upp några olika gröna nyanser föll jag för en med ganska mycket gult i sig, den fick det bli i stället. Eftersom köket tidigare varit ett sovrum kunde vi tänka helt fritt kring hur planlösningen skulle vara.

– Jag älskar att ha diskhon framför ett fönster, så det kändes givet men resten blev jag osäker på och tog hjälp av min kollega från Cupboards & Goods, Mia, som också har köksföretaget Kitchen & Beyond. Det tog henne fem minuter att göra en färdig skiss som kändes helt perfekt.

Resultatet blev varmt och ombonat och andas tillsammans med det mörkgröna kaklet, den stora kaklade fläktkåpan, marmorhon och de såpade trägolven rustik engelsk landsbygd.

– Jag är halvengelsk och min kärlek till det brittiska tror jag syns i allt från att våga mycket med tapeter till en del kulörval, men också att i det ska vara mysigt och bekvämt.

– Jag inspireras väldigt mycket av hem där det har levts ett helt liv och där det får synas att livet pågår. En annan stor inspirationskälla är Carl Larsson-gården. Första gången jag besökte den började jag gråta, jag blev helt tagen av all historia som sitter i väggarna där.

Foto: Petra Bindel

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

I burspråket soffan Liljevalchs klädd i tyget Hawaii, Svenskt Tenn. I taket hänger Pia-lampan från Gärsnäs.

Huvudrollen i vardagsrummet innehas av soffan från Svenskt Tenn, modellen heter Liljevalchs klädd i tyget Hawaii av Josef Frank. Även soffbordet kommer från Svenskt Tenn, köpt på auktion. Den lilla blommiga stolen hade Johannas pappa som tv-fåtölj när han var barn. Matta från Cappelen Dimyr.

Vardagsrummet är tapetserat med Willow bouge från William Morris & Co och hallen med Pimpernel bayleaf från samma företag. Tavlan på väggen är familjens tv, förklädd till konstverk genom sin pausbild. Det lilla träbordet är köpt på auktion.

I sovrummet skapar tapeten Robinson Crusoe från Charles Burger en känsla av lyxig engelsk B&B. Sängbord med marmorskiva är Blocket-fynd.

Som så mycket annat i huset är matsalsmöblemanget köpt second hand, det gamla bockbordet från Dalarna på Snökullaboden och Børge Mogensens J39-stolar på Blocket. Taklampan från Svenskt Tenn är köpt på Bukowskis.

Det omtalade gröna köket ligger i vad som tidigare var ett sovrum. ”Därför kunde vi tänka helt fritt kring planlösningen. Jag älskar att ha diskhon framför ett fönster. Min kollega Mia från Cupboards & Goods har hjälpt mig.”

Köket var först tänkt att bli rosa men ”det visade sig att tegeltaket på huset mittemot liksom sög sig in i vårt kök och det blev en rörig köttgryta av alltihop” och därför landade de till slut på grönt med överskåp i samma beige färg som väggarna.

Det vackra vitrinskåpet har ursprungligen stått på en bar i Ungern på 1930-talet och är köpt till just denna plats i huset. ”Vi har köpt det via Karin på Dakabom, jag är så glad för det!”

Barnens rum har både tipi, nätta möbler, gammalt skåp för förvaring och charmig tapet. Många korgar gör det lätt att hålla ordning.

Myshörna i lekrummet. Den gamla Dux-soffan i Josef Franks tyg Anakreon köpte Johanna på nätauktion ”för mindre än vad en kudde på Svenskt Tenn kostar”.

Kommod och skåp i badrummet är inbyggda moduler från Cupboards & Goods för att skapa en platsbyggd känsla. Skiva och stänkskydd i marmor. De små barnstolarna är vintage.

ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Följ henne på @johannabradford och missa inte bloggen på ELLE.se!

Läs mer här:

Färgsprakande och stilsäkert hemma hos kreativa paret i Råå – häng med in

Läcker färgfest hemma hos årets inredare Beata Heuman – kika in

Designklassiker, DIY och naturfärger hos inredaren i Göteborg