Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Drömkök, vintage och lantlig charm hos ELLEs bloggare Johanna Bradford

01 mar, 2021 
AvEmma Persson Lagerberg
Drömkök och vintagefynd hos ELLEs Johanna Bradford
Influencern och köksentreprenören Johanna Bradford längtade hem. Nu är en vacker villa med lummig trädgård i Borås familjens näste. Och där syns hennes kärlek till det brittiska tydligt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nyttBrand logo
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

Det är en inte helt vanlig bostadsresa för en ung familj de gjort, influencern, inredningsbloggaren och numera köksentreprenören Johanna Bradford och hennes Adam. Att vända hem. De lämnade uppväxtstaden Borås för Göteborg i tjugoårsåldern och svor att inte återvända, förälskade i storstadslivet med hög puls och närhet till allt.

Hemma hos ELLES bloggare Johanna Bradford i Borås
ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Följ henne på @johannabradford och missa inte bloggen på ELLE.se!

Men i takt med att barnen Gillis och Elisabeth kom, kom också längtan efter något annat. Större svängrum kanske, och möjligheten till en egen trädgård. Och efter att ha renoverat och bott i två olika hus i Göteborg, det ena med spårvagnsavstånd in till stan och det andra en bit utanför stan, insåg de att de inte längre kände sig riktigt hemma i Göteborg. Och började leta hus i Borås.

Annons
ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. soffan liljevalchs

– Både jag och Adam trodde nog att vi skulle vara coolare föräldrar, bo kvar i stan och leva kvar i livet vi hade mellan 20 och 30 med ett par barn i släptåg bara. Men i samma stund som vi fick veta att vi väntade vårt första barn började vi genast kika på hus. Konstigt när jag tänker på det. Och nu är vi här i Borås. Vår barndomsstad som vi aldrig trodde att vi skulle flytta tillbaka till.

ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Tapeter från Morris

Familjen bor ett stenkast från det område där både Johanna och Adam vuxit upp, i en vacker villa från 1929 med lummig trädgård och bara en kort promenad från de centrala delarna av Borås.

Annons

– Vi har alltid gillat att ha nära till en stadskärna, att kunna gå och cykla överallt. Bo nära vänner och familj, spontant kunna springa in i någon och ta en kaffe ihop eller höra hur det knackar på dörren och så står farmor där helt plötsligt. Så är livet för oss nu.

ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. sovrum tapet

Huset, det första de tittade på när de väl bestämt sig för att återvända, var från början uppdelat i två större lägenheter med en mindre studentbostad på vinden, men Johanna och Adam gjorde om det till ett rymligt enfamiljshus och behöll den lilla vindslägenheten som de nu hyr ut.

Annons
ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Pelargon Doktor Westerlunc

Förändringen krävde en ganska omfattade renovering och en del omfördelning av rumsfunktioner; sovrum blev kök, köken blev groventré på en våning och badrum på den andra. Alla väggar har målats eller tapetserats, golven slipats och alla fönster som inte var original bytts ut.

Allt var bevarat i original

– Men inga rum har styckats av och alla väggar är intakta vilket kändes viktigt för husets själ på något vis. Invändigt var alla snickerier, dörrar och golv i princip bevarade från när huset byggdes vilket vi är väldigt glada för. Utvändigt har vi anlagt grusgångar och planterat en häck ut mot gatan.

Annons
ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Matrum.

– Även ytterdörrarna är utbytta och till sommaren ska vi måla om fasaden i en kulör som liknar originalkulören. Jag drömmer om att ta bort plåten från skorstenarna och ta fram det gamla teglet men det får bli ett senare projekt.

ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Köket

Det är med kärlek och respekt för husets ursprung som all renovering gjorts. Material- och färgval gifter sig fint med de originaldetaljer som finns bevarade och även kök och badrum, där de största förändringarna gjorts, känns tidlösa och gedigna. Det platsbyggda gröna köket blev såklart snabbt en snackis i sociala medier.

Annons
ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Köket.

– Jag var helt inställd på att ha ett rosa kök, men som tur var tog jag hem en provburk med färgen och testade. Det visade sig att tegeltaket på huset mittemot liksom sög sig in i vårt kök och det blev en rörig köttgryta av alltihop. Inte alls så härligt som jag föreställt mig.

Köksföretagare

– Efter att ha målat upp några olika gröna nyanser föll jag för en med ganska mycket gult i sig, den fick det bli i stället. Eftersom köket tidigare varit ett sovrum kunde vi tänka helt fritt kring hur planlösningen skulle vara.

Annons
ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Skåp vitrin i matsal.

– Jag älskar att ha diskhon framför ett fönster, så det kändes givet men resten blev jag osäker på och tog hjälp av min kollega från Cupboards & Goods, Mia, som också har köksföretaget Kitchen & Beyond. Det tog henne fem minuter att göra en färdig skiss som kändes helt perfekt.

ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Barnrummet med Morristapet.

Resultatet blev varmt och ombonat och andas tillsammans med det mörkgröna kaklet, den stora kaklade fläktkåpan, marmorhon och de såpade trägolven rustik engelsk landsbygd.

Annons

– Jag är halvengelsk och min kärlek till det brittiska tror jag syns i allt från att våga mycket med tapeter till en del kulörval, men också att i det ska vara mysigt och bekvämt.

ELLE:s bloggare och influencer Johanna Bradford öppnar dörrarna till sitt hus i Borås. Lantligt badrum.

– Jag inspireras väldigt mycket av hem där det har levts ett helt liv och där det får synas att livet pågår. En annan stor inspirationskälla är Carl Larsson-gården. Första gången jag besökte den började jag gråta, jag blev helt tagen av all historia som sitter i väggarna där.

Foto: Petra Bindel

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

Läs mer här:

Färgsprakande och stilsäkert hemma hos kreativa paret i Råå – häng med in

Läcker färgfest hemma hos årets inredare Beata Heuman – kika in

Designklassiker, DIY och naturfärger hos inredaren i Göteborg

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons