Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Färgsprakande och stilsäkert hemma hos kreativa paret i Råå – häng med in

01 mar, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Färgsprakande hem i Råå
Utanpå ett vitrappat tullhus, inuti en kulörfest extra allt. Välkomna in hos de kreativa själarna Camilla och Karl som skapar trivsel med färg, vintage och accessoarer som får alla på gott humör.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nyttBrand logo
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt


Råå är ett fiskeläge strax söder om Helsingborg. Här, i ett gammalt vitrappat tullhus från början av 1800-talet, bor Camilla Johansson och Karl Aulin. Utvändigt omringas huset av gamla kullerstenar, häckar och fruktträd, med en insynsskyddad atriumgård.

Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration hallen

Grannhuset är ritat av mästaren Ragnar Östberg, mannen som bland annat ritade Stockholms stadshus. Karl, som är född och uppvuxen här njuter av att ha kommit hem, Camilla Johansson från Lerberget likaså. Det är inte helt fel att ha knappt 70 meter ner till Öresund!

Annons

De möttes i Stockholm, bodde där i många år, men började längta hem till Skåne. 2015 köpte de huset, sedan kom barnen Mini, 4 år, och Arne, 2.

Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration vardagsum blått

Det är två kreativa själar som har satt bo ihop, Karl är art director och driver Karl Aulin Studio med allt från stora internationella kunder till små lokala företag. Camilla är bland annat före detta fotograf- och stylist-agent som numera arbetar med globala kampanjer för Ikea.

Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration sovrum

Lämpligt nog finns det två hus på tomten. Deras bostadshus och en studio där de har kontor och gemensamma projektet Atelier Aulin samt Karls studio (Instagram: @KarlAulinStudio och @atelier.aulin.vintageshop). Eftersom det är pandemi arbetar båda två mestadels hemifrån. Till skillnad från huset är studion snarare inredd mer som ett kloster.

Annons
Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration sovrum kamin
Camilla Johannson Karl Aulin och barnen Mini och Arne hemma i Råå
Hela familjen samlad i trädgården. Arne, Camilla, Mini och Karl utanför huset på Råå.

– Jag tror att det är viktigt med färre intryck just när man jobbar kreativt som vi gör. Så där ute är det grå-beige som gäller, säger Karl.

Annons

Bostadshuset är på 190 kvadratmeter, och har många härliga detaljer. I hallen ligger ett stengolv från Bologna, det finns gott om spännande vinklar och vrår, frilagda takbjälkar men kanske framför allt: färger! Det är en generös kulörfest Kalle och Camilla bjuder på. De flesta har de blandat till själva. Dessutom finns här nästan inga dörrar, så det blir ett härligt flöde genom huset.

– Jag blir lugn av att se långt, säger Karl. Dessutom ramar vi in rummen när de är klädda i olika färger.

xHemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration vardagsrum soffa

På bottenvåningen i det eklektiskt inredda och ombonade hemmet finns fyra rum i fil. Det rosa köket, den gröna matsalen, det blå vardagsrummet och det gröna biblioteket. Men bara för att det ser ut så här nu, kan Camilla och Kalle ha målat om i morgon.

Annons
Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration matplatsen

– Inget är beständigt här hemma. Vi gillar att ändra om, dra ifrån och lägga till. Men det måste finnas mycket känslor och färg i inredningen, säger Camilla.

– Vi väljer ting utifrån om de känns! Som synes gillar vi vackra material, gamla saker med historia som vi blandar med nya. Vi är spontana båda två och förnyar gärna, säger Karl. Men vi letar även länge och noga efter specifika material och objekt. Som nu när vi har renoverat klart vårt stora badrum på bottenvåningen. Det har tagit oss nästan fyra år att hitta den stenen vi önskade och att återskapa en känsla av en italiensk kemtvätt från 70- och 80- talen.

Annons
Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration vardagsrum blått

De blir båda glada av sitt hem, färgerna, sakerna, dofterna – allt bidrar till den sköna känslan. Varje rum är unikt doftsatt, något som de är noga med. Och möblerna behöver absolut inte vara designklassiker, även om de förstås har några sådana också. Till exempel en nött, kär fåtölj av Bruno Mathson.

Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration matplats köket

– Det känns lika bra att hitta något vi gillar på Myrorna som att ropa hem en italiensk soffa från Bukowskis. Det är hela tiden känslan som avgör om möbeln eller prylen får flytta in.

Annons
Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration köket

Eftersom de lever mitt i småbarnsåren är de hemma mycket med sina barn. Huset används som en stor ateljé, det är fritt fram för barnen att skapa med färg och material i alla rum.

Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration fåtölj grön vägg

– Allt får lov att användas, bläddra i konstböckerna, leka med sakerna. Vår dotter älskar att titta i Yayoi Kusamas och Keith Harings böcker till exempel. Det ska vara ett fritt hus för alla. Vi vill bara vara här, så bra trivs vi!

Annons
Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration burspråk

Men familjen gillar också att resa, leta efter saker till sin vintageshop, åka till Köpenhamn – de älskar dansk design. Men de formger gärna tillsammans också. Kolla bara in det fantastiska matbordet, två meter i diameter, med mässingsskiva, i design av de bägge.

Hemma hos Camilla och Karl i Råå Elle Decoration biblioteket

Stylist Dennis Valencia
Fotograf James Stokes


Läs allt om inredningen i bildspelet här:

LÄS MER HÄR:

Läcker färgfest hemma hos årets inredare Beata Heuman – kika in
Designklassiker, DIY och naturfärger hos inredaren i Göteborg
Vårens nyheter på Ikea 2021 – se de nya bilderna här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons