Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Läcker färgfest hemma hos årets inredare Beata Heuman – kika in

01 mar, 2021 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021
Årets inredare på ELLE Deco Design Award, svenska Beata Heuman, har tagit den internationella inredningsvärlden med storm. Nu är hon aktuell med bok och öppnar dörrarna till sitt makalösa hem.
Annons
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nyttBrand logo
7 sätt att förnya dina möbler och detaljer – istället för att köpa nytt

Det här med att få rum att sjunga, att inredningen ska kännas personlig och liksom ”poppa”; att få till det är inget annat än en konst. För inredaren och designern Beata Heuman är det livet.

Årets inredare ELLE Deco Design Awards

Fortfarande är vi många som inte har koll på skånska Beata. Men nu blir det ändring på det. I februari prisades hon som Årets inredare på svenska ELLE Deco Design Awards och i dagarna kommer hennes bok Every room should sing (Rizzoli New York).

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 vardagsrummet

Vi ringde upp henne för ett inspirerande samtal om inredning, design, hennes hem och hur allt blev som det blev.

Annons
Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 sovrummet

– Jag växte upp på en gård utanför Landskrona och mina föräldrars inredningsintresse och estetik har naturligtvis präglat mig. Hemma möblerade jag ofta om och jag älskade mitt dockskåp.

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 matplats

Efter studenten flyttade Beata först till Florens och sedan till London. Dit kom hon 2004 och bor där sedan dess. Numera är hon gift med juristen John Finlay och de har döttrarna Gurli och Alma, 3 och 2 år.

Annons
Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 köket

– Jag arbetade först på ett café i fyra veckor när jag kom hit och när jag inte stod ut längre började jag på en inredningskurs som visade sig vara helt usel. Men jag hade väldig tur och hamnade efter några månader genom en gemensam vän hos inredningsdesignern Nicky Haslam, där jag blev kvar i nio år. Först som assistent och sedan som senior designer.

– Det var fantastiska år, jag fick ta mycket eget ansvar. Nicky har en skön, befriande, tillåtande, icke-hierakisk och glad attityd. Det tog jag med mig när jag sedan startade eget. Nu har jag sju anställda i min inrednings- och designfirma.

Annons
Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 kök blått skåp

För snart fem år sedan köpte John och Beata huset i Hammersmith invid floden Thames. ”Vi gifte oss först, sedan flyttade vi ihop!” Det är ett lugnt och grönt område i mångmiljonstaden London som passar någon som vuxit upp på en gård.

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 hallen

Gatan de bor på slutar nere vid floden, något som också bidrar till stillheten där. Huset är från 1860 i den då rådande viktorianska stilen. Trädgården har ingen insyn eftersom det finns en mur på baksidan. Det är lantligt, trots det ganska centrala läget bara 25 minuter från Picadilly Circus. Här strosar rävar, och ekorrar pilar mellan träden.

Annons

– Vi letade länge och är så glada och tacksamma för vårt hus. Det var inte sönderrenoverat när vi flyttade in så vi har varsamt ställt i ordning det och gjort det till vårt. Parkettgolv är inte så vanliga här, men det ville jag absolut ha. Sedan har vi en klassisk fond, enkla, naturliga material som får möta det mer färgstarka i detaljerna.

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 uteplats

Planlösningen fungerade rätt bra som den var vad gällde rumsindelning, men några ändringar gjordes. Köket flyttades från nedervåningen till övre gatuplan, och en liten utbyggnad tilläts för en terrass vid det nya köket och mer plats på våningen under.

Annons

Beata Heumans bästa inredningstips

Huset är i tre plan med sovrum överst och sedan nästa plan med umgängesytor, matsal, vardagsrum och kök. Och på nedre plan: gästrum, badrum, tvättstuga och lekrum. Badkaret flyttades så att det är placerat under fönstret. Alltihop andas en djupt personlig stil, charmig och som faktiskt berör betraktaren.

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 garden house

Om du skulle dela med dig av dina bästa tips för att få det att sjunga hemma, hur lyder de då?

– Allt måste inte passa ihop, det är då det sjunger. Det får gärna ”skära” sig lite. Jag har väldigt svårt att tänka mig att leva med en utpräglad stil med exakt samma uttryck. Då skulle jag inte kunna slappna av! Idén är att det ska se ut som om inredningen tagit tid. Att skapa en helhet och balans.

Annons
Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 Garden house romantiskt

– Men var inte för seriös, harmoni, intuition och känsla går jag på. Och personligt och sentimentalt är inte fel. Lägg in saker som har betydelse för dig.

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 eldstad

När Beata får ett stort inredningsuppdrag i ett privathem, passar hon sig noga för att riva ut allt. Hon ser uppdraget tudelat, dels den fasta inredningen, dels den lösa – möbler, accessoarer, belysning. Hennes tips är att satsa på en klassisk, tidlös, fast inredning (om du ska sätta in något nytt) som ska hålla i årtionden. Sedan får den lösa delen vara mer modern och något man hajar till på.

Annons
Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 döttrarnas sovrum

– John och jag pratar mycket inredning, det är tur att han också är så intresserad och har ett bra öga. Jag tänker ju på inredning mest hela tiden men älskar också att läsa. Det är bra för min hjärna, det gör mig extra kreativ. Precis som bakning och matlagning är bra för att koppla av. Det hon saknar när hon gör inredningar skapar hon, ”från Nicky Haslam tog jag med mig lärdomen hur man designar tyger och produkter, vi säljer det via hemsidan. Det är en liten kollektion, men ständigt växande”.

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 säng döttrarnas sovrum

Nästa mål är att öppna egen affär med Beata Heuman-produkter. Och gärna en hotell-inredning.

Annons

– Jag gillar att vidga mina vyer.

Hemma hos Beata Heuman som vann Årets Inredare på ELLE Deco Design Awards 2021 badrum

Fotograf Simon Brown (bilder ur boken Beata Heuman: Every Room Should Sing, Rizzoli), Chris Gloag

Läs allt om inredningen i bildspelet här:



Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons