Kika in i Sofia Woods drömvåning i Norrköping

Hemma hos Sofia Wood i Norrköping, se alla bilder

Vintagefynd och designerklassiker i Sofia Woods nya lägenhet i Norrköping. Pandemins paus fick familjen att byta stressen i Stockholm mot ett lugnare liv.
29 september, 2021
Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender
1:22

Efter reklamen: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

(1:22)

Slå på ljud

Taxi genom stan för att hinna till förskolan. Vidare mot skolan i andra änden av Enskede söder om Stockholm. Andan i halsen, Taxi Stockholm på speed dial.

– Vi levde med noll marginaler, men ändå var det inget vi riktigt ifrågasatte. Det var bara så livet var, säger Sofia Wood.

Hemma hos Sofia Wood i Norrköping.

Sofia Wood är kokboksaktuell med Darling pasta (Norstedts) och bor i Norrköping med maken Andreas och barnen Ruby, 9, Otis, 7 och Selma, 3.

Pandemin gav en möjlighet att stanna upp

Dörrspringan mot en annan sorts liv öppnades redan när hon fick sitt första bokkontrakt och sa upp sig från sitt fasta jobb. När pandemin sedan satte allt på paus fick hon och maken Andreas en möjlighet att stanna upp och tänka igenom vad livskvalitet betyder för dem. Det blev tydligt att allt det som tidigare lockat med huvudstaden – utställningar, restaurangbesök, spontana dejter – inte längre var något de utnyttjade i vardagen.

Parallellt återupptäckte de Sofias hemstad Norrköping, där hennes mamma och lillebror fortfarande bor. De insåg att staden hon lämnat dagen efter studenten utvecklats till en sprudlande, kulturell plats, där allt samtidigt finns inom tolv minuters resväg.

– Jättemånga gamla sanningar började luckras upp och vi fick båda upp ögonen för att man inte måste göra saker exakt som den gemene tanken kring hur en karriär eller bostadskarriär eller vardag ser ut. Förbjudna tanke: Skulle det gå att inte bo i Stockholm?

Sofia började höra sig för hos Norrköpings mäklare, som alla berättade att det de sökte – sekelskifte med originaldetaljer och minst fem rum – absolut fanns i staden, men att de flesta paradvåningar var hyresrätter. Hon drog sig till minnes namnet på en av stadens hyresvärdar och klickade in på hemsidan. Och där fanns den: En femma på 185 kvadratmeter, med två balkonger, 3,8 meter i takhöjd, fantastisk stuckatur, vackra parketter och tre fungerande kakelugnar.

– Det här var på fredagen. På måndagen åkte jag dit och tittade och kom hem till Andreas och sa ”It’s the one”. På onsdagen hade vi skrivit kontrakt.

Så, den 21 december förra året flyttade familjen in i paradvåningen ett stenkast från strömmen (och bara en timme från Stockholm med tåget). Barnen fick genast plats i skola och förskola och i stället för eviga kompromisser känner Sofia att livet har expanderats. Och så är det förstås lägenheten, 1800-talsvåningen som inte bara rymmer magnifika originaldetaljer som bladguldsmålade snickerier och den massiva kakelugnen i petrolblått utan också alla familjemedlemmars behov (och prylar).

Den är klassiskt uppdelad i två delar med salonger mot gatan, med rum i fil, pråliga kakelugnar, skjutdörrar, bröstpanel och parkett. Mot innergården är rummen rustikare med plankgolv och enklare snickerier. Det kan låta som ett lyxproblem, men det är inte helt lätt att inreda rum som har nästan 4 meter i takhöjd och mäter 45–50 kvadratmeter – styck. Det kräver en ny förståelse för dimensioner och volymer.

– Allt ser så litet ut! Vi bodde i 1920-tal tidigare och när vi ställde in våra möbler blev det lite känslan av dockskåp. Som att kasta in en tennisboll i en gympasal. Det har tagit ett halvår att landa i hur man använder rummen och inreder i olika zooner och umgängesgrupper. Jag har velat fylla rummen, utan att det blir plottrigt. Det gäller också att hitta balansen mellan gammalt och nytt. Jag älskar gamla saker, men behöver få in design som bryter av. Vi vill inte att det ska kännas som att vi leker herrgårdspar!

Flyttlasset har kompletterats med ett antal utvalda köp, mest second hand.

– Just nu har jag inga stora saker på min ”vill ha”-lista. Jag letar framför allt efter konst och ännu mer belysning. Och en liten babyflygel i burspråket. Jag vill att man även i ett stort rum ska kunna titta vart som helst och se något fint. Små möten, en tenngrej bredvid en snäcka bredvid nåt blankt … Känslan av balans, harmoni och skönhet. Det är så otroligt nära sammankopplat med glädje och välmående för mig.

Sofia är – kanske just därför – akut medveten om hur sociala medier kan skapa stress, vilket märks på frågor och kommentarer från hennes följare.

– Vi har det ju fint för det mesta för att jag lägger tid på det. Det finns en generell tanke om att det är kopplat till ytlighet, eller att man inte är en skön person om man inte kan slappna av och vara i kaoset. Men jag kan inte vara i kaoset. Jag blir akut olycklig när det är fult och stökigt. Då är det lättare att palla att plocka undan lite hela tiden, för det är mindre jobbigt än att ha det superstökigt, även med tre barn.

Inspireras av Sofia Woods inredningsstil – 19 fina köp

Vilken känsla har du velat skapa?

– Jag har velat att det ska kännas lugnt, soligt och vilsamt, med fina naturmaterial och olika trätoner. Mjuka soffor och sköna fåtöljer att sitta i, fluffiga mattor att gå på. Man ska känna sig omhändertagen.

Den känslan genomsyrar också hennes kokböcker, så även Darling pasta (Norstedts) som släpps den 21 oktober och som kommit till i våningen i Norrköping.

– Den är så mycket soligare än de tidigare böckerna. Det är en renodlad pastabok utifrån grundtanken att det finns en pastarätt för varje tillfälle i livet. Oavsett om man är bakis, askär, livspepp, superdeppig, behöver drömma sig bort eller har någon som behöver tas om hand. Det är min fasta övertygelse att pasta är det godaste som finns, alla dagar i veckan.

Fotograf: Andrea Papini Stylist: Dennis Valencia

Fåtölj Little Petra, design Viggo Boesen, &Tradition. Soffbord Tavolo con Route, design Gae Aulenti, Fontana Arte. Dagbädd av Axel Einar Hjorth köpt på auktion. Mohairpläd av Lena Rewell, Svenskt Tenn. Soffa, MeliMeli. Stort konstverk på väggen stickat i ull och alpacka, Ebba Andersson. Blombord som fungerar som drinkbord, köpt på auktion. Golvlampa Akari 10A, av Isamu Noguchi, Vitra. Golvurna, The Straw Studio.

Matsalsbord i masurbjörk, köpt på auktion. Gustavianska stolar, arvegods. Pallar, Åhléns. Fårskinn, Artilleriet. Stickat konstverk, Ebba Andersson. I fönstret blandade ljuslyktor. Trädet är en fiolfikus som hängt med i åtta år. ”Det kanske är så att man är ännu lyckligare om man inte behöver de här sakerna omkring sig, men för mig ger det så mycket njutning. Hemmet är så otroligt viktigt, en jättestor del av mitt välmående”, säger Sofia.

Duk, Åhléns. Silverkanna, arvegods. Silverljusstakar i par, arvegods. Silverskål, Myrorna. Svenskt glasfat från 40-talet köpt på auktion. Jadegrön kinesisk vas, Bergenströms rekvisita.

Dagbädd av Axel Einar Hjorth köpt på auktion. Mohairpläd av Lena Rewell, Svenskt Tenn. Soffa, MeliMeli. Kuddar från Chhatwal and Johnsson, Bloomingville och Bergenströms Rekvisita. Soffbord Tavolo con Route, design Gae Aulenti, Fontana Arte. Ljusstakar och ljusmanschetter, Svenskt Tenn. Små rosa skulpturer av Anna Svedberg. Grön skål på fot, Stadsmissionen. Oljelampa, Karlskrona Lampfabrik. Vas Pallo, design Carina Seth Andersson, Skruf. Matta, Tine K Home. Fällpallar köpta i antikaffär. Fåtölj Little Petra, design Viggo Boesen, &Tradition.

Hyresrätten på 185 kvadrat har två balkonger och möjliggör en helt annat vardag än det stressade storstadslivet. Soffa, MeliMeli. Kuddar från Chhatwal and Johnsson, Bloomingville och Bergenströms Rekvisita. Soffbord Tavolo con Route, design Gae Aulenti, Fontana Arte. Ljusstakar och ljusmanschetter, Svenskt Tenn. Små rosa skulpturer av Anna Svedberg. Grön skål på fot, Stadsmissionen. Oljelampa, Karlskrona Lampfabrik. Vas Pallo, design Carina Seth Andersson, Skruf. Matta, Tine K Home. Fällpallar köpta i antikaffär.

Skulpturer av Roland Alf, köpta på auktion. Urna av Göran Loneberg, Myrorna. Ljuslyktor Belle candle holder, Artilleriet.

Väggfärg i sovrummet Sans, Jotun. Spegel, Udiso. Golvlampa, Glössner, köpt på auktion. 40-talsskåp med intarsia köpt på auktion. Flaska, loppisfynd.

Spegel, Udiso. 40-talsskåp med intarsia köpt på auktion. Flaska, loppisfynd. Vas i metall, Flow, House Doctor. Terrakottakrukor, Bergs Potter. Golvlampa, Glössner, köpt på auktion. Skrivbord köpt på auktion, skrivbordsstol Master, design Bruno Mathsson, köpt på auktion. Fat i tenn, Myrorna. Oljemålning av Knut Norman, köpt på loppis. Matta, Cappelen Dimyr.

Matta, Cappelen Dimyr. Sängkläder, Garbo & Friends, Cancan interior, Caravanne och Our New Routine. Antika sängbord i björk med marmorskiva köpta på auktion. Sängbordslampor, PH 2/1, design Poul Henningsen, Louis Poulsen. På kakelugnen: Ljuslykta, Belle candle holder, Artilleriet. Snäcka köpt i antikaffär. Tennurna, Stadsmissionen. Ljusstake, Klong. Vedkorg, H&M Home.

Matta, Åhléns. Sängkläder, Garbo & Friends och H&M Home. Prydnadskuddar, H&M Home. Rislampa, Granit. ”Det är så stärkande för en familj eller grupp att göra en stor förändring tillsammans. Vi har verkligen funnits för varandra, men det tar ett halvår att landa”, säger Sofia.

Dottern Rubys rum. Chiffonjé i björk köpt på auktion. Ommålade och omklädda Karl-Johanstolar, arvegods. ”Ruby tycker att jag har så ful inredningsstil; ’Du gillar såhär vintage och plotter med jättegamla saker’. Häromdagen kom hon springande, jättenöjd: ’Nu vet jag vad din inredningsstil heter, du är cottagecore!’”, säger Sofia och skrattar.

Sonen Otis rum. Skrivbord och stol köpta på auktion. Lapptäcke, Stadsmissionen. Kuddar, HAY och Room. Gardiner, H&M Home. Poster från Millesgårdens utställning med Henri Toulouse-Lautrec.