Modellens magiska trähus på Själland med unika detaljer och konst

Inspireras av modellen Josefine Vibe och maken Mikkels magiska sommarhus på Själland

I skogsbrynet, där Kattegatt möter kusten, ligger ett svart trähus där den danska modellen Josefine Vibe och hennes man Mikkel skapat sin alldeles egen lilla hideaway.
28 juli, 2021
8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden
2:02

Efter reklamen: 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden

(2:02)

Slå på ljud

Grusvägen slingrar sig genom den låga tallskogen och plötsligt öppnar sig grönskan. Där tronar ett klassiskt, lågt hus klätt i svart panel från 1938. Hit, till Tisvildeleje på Själland, har danskarna kommit i många år för att fira semester och koppla av. Fina stränder, skog och vacker bebyggelse lockar folk. Precis så var det för Josefine och Mikkel Vibe.

Hemma hos Josefine Vibe

Modellen Josefine Vibe bor i Köpenhamn med sommarhus på Norra Själland tillsammans med maken Mikkel. Följ @josefinenielsen på Instagram.

2019 köpte de huset och satte fart med viss renovering, framför allt nya färger och ett nytt kök som byggdes på plats av Stilleben architects.

– Det var viktigt för oss att hitta ett ställe som vi kunde få sätta vår egen prägel på. Vi gjorde faktiskt avkall på antalet kvadratmeter när vi hittade det här stället. Läget var avgörande, precis vid kanten av skogen och nära till Kattegatt, säger Josefine.

– Sedan gillar vi att det var lite av en naturtomt där lupinerna växte vilt och gräset var högt.

Med varsamhet och kärlek till naturliga material har de gjort det lilla huset till sitt. Golven slipades fria från lack och fernissa och är nu bara oljade och sköna att leva barfotaliv på. Den gröna, mörka färgen i sovrummet bäddar in allt i ett lugn.

– Vi målade om hela huset in- och utvändigt och bytte fönster. Nu när köket är klart tänker vi renovera badrummet. Men alla ingrepp gör vi med stor respekt för husets originalitet och ursprungsarkitektur.

Köket har blivit Josefines och Mikkels mest nyttjade rum. Paret har ett stort intresse för lokala råvaror och matlagning. Örter inom räckhåll på köksbänken, funktionella maskiner och vacker keramik förenklar och skapar stämning.

– Här tar vi oss tid att laga mat. På våren och sommaren använder vi gärna vilda örter som vi hittar i skogen och på sensommaren och hösten letar vi efter svamp. I skogen finns det gott ramslök, körvel, kantareller, karljohansvamp och mycket mer, säger Josefine som tillsammans med Mikkel har gått en kurs om just skogens mat.

Josefine och Mikkel är esteter och konstälskare, och därför har valet av färger, möbler, konst och textilier varit ett roligt, gemensamt projekt.

– Vi spenderar mycket tid på att leta möbler och konst. Vi fascineras av saker som är enkla, användbara och ett gott hantverk. Ting som håller livet ut.

Och essensen i Josefines och Mikkels inredningsfilosofi kan sammanfattas med att det är inredningen som kompletterar platsen och inte tvärtom.

– Det är lätt att koppla av här, redan när du går ut ur bilen känner du lugnet och tystnaden.

Av: Trine Frölich Foto: Marie Louise Munkegaard.

Läs mer om inredningen i bildspelet här nedan:

Det magnifika lilla bordet Diamond table av FOS via Galleri Nils Staerk. Ovanpå en fotobok av den franske fotografen Francois Halard.

I det kombinerade vardagsrummet och matsalen är väggarna målade med färgen Drop cloth från Farrow & Ball. Målning av Eske Kath. Matbordet är från Oak by nature. Stolarna är Børge Mogensen klassiska J39.

Parets sommarhus är ett klassiskt lågt trähus från 1938 på en naturtomt i Tisvildeleje, inrett med mjuka färger och klassiska möbler.

Soffan av Gam Fratesi för Hay, klädd i tyg från Kvadrat. Mattan är en svensk i röllakan, Berg Gallery. Soffbord av fyra Piloti-bord av Hugo Passos för Fredericia. Golvlampa, Made by hand. I förgrunden Philip Arctanders klassiska Muslingestol från 1944, klädd i fårskinn.

Plankgolvet harmonierar med väggarnas stående panel. Platsbyggd bänk under fönstret som gjord för gäster.

Den öppna spisen används året om. Tegelväggen är målad i färgen Drop cloth från Farrow & Ball. Konstverk av FOS. Vas från The apartment. Ljusstakarna är formgivna av Jean Roger.

Den fiffiga lösningen med de grunda hyllplanen i härlig blå färg gjordes för att dölja skorstenen. På översta hyllan står EXP mugs av konstnären Peter Shire.

Köket är designat av Stilleben architects. Skivan är av silestone i färgen Coral clay. Lampor, Gubi. Ovanför kaffemaskinen ett verk av den danske konstnären Mads Gamdrup.

Fint att sätta örter i en gammal trälåda för viner. Och det passar det matlagningsintresserade paret.

Pallen i sovrummet är Alvar Aaltos klassiker från Artek. Den vägghängda lampan är Muller Van Severens Hanging lamp för Valerie Objects.

Josefine och Mikkel älskar den mörkgröna färgen i sovrummet, som de tycker skänker ro och lugn: Bancha, Farrow & Ball. Sängkläder från Aiayu.

Egentligen tänkte de inte satsa på hemmakontor, men nu är Josefine och Mikkel glada för sitt arbetshörn i sovrummet. Bord av Egon Eiermann, Please wait to be seated. Stol Carimate av Vico Magistretti för Fritz Hansen. Lampa av Poul Henningsen för Louis Poulsen. Originallitografi av Aizpiri. På bordet en liten målning av Eske Kath.