Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Skin streaming – knepen för en minimalistisk hudvårdsrutin

10 nov, 2023 
AvRedaktionen ELLE
skinstreaming hudvård trend
Skin-streaming är TikToks senaste hudvårdssnackis. Genom att slimma produktgarderoben till bara det allra nödvändigaste skapar vi en hudvårdsrutin som är mer hållbar för både hud, plånbok och miljö. ELLEs Maria Ahlgren guidar till hur du bygger en basgarderob för just din hud.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min rutin #18 – CherrieBrand logo
Min rutin #18 – Cherrie

Med över 30 miljoner visningar är #skinstreaming senaste hudsnackisen att svepa över TikTok. Genom att skala bort onödiga steg och bara fokusera på det nödvändiga är den nya, minimalistiska trenden ett välkommet inslag för både överbelastade bankkonton och överbehandlade hudbarriärer.

Hudminimalism, oavsett om det kallas skinimalism eller skin-streaming, är i sig inget nytt. Hudläkare och hudterapeuter förespråkar i regel alltid en avskalad rutin som passar just din hud och de problem du vill adressera. Men medan förra vågen av minimalism i slutet av 10-talet präglades av Greta-effekten och hållbarhetsfrågor som minskad konsumtion, mindre plastavfall och lägre klimatavtryck så handlar nya vågens #skinstreaming mer om att identifiera vilka produkter och ingredienser som just din hud verkligen behöver för att leva sitt bästa liv – och vilka du kan välja bort.

Annons

Vad är skinstreaming?

Maria Johansson är auktoriserad hudterapeut sedan 18 år, och driver kändisarnas favoritklinik House of Beauty i Stockholm. En första konsultation hos Maria börjar alltid med att skala bort allt.

– Huden är utsatt dagligen och det är viktigt att jobba utifrån ens egna behov och inte vad kompisen eller kollegan säger. Det är viktigt med en röd tråd i hudvårdsrutinen, och inte köpa produkter bara för att köpa. Bortsett från hudtyp och behov, vad är ditt mål och syfte? Hudvård ska vara enkelt, det ska gå fort och inte vara krångligt. Blir det omständligt är det lätt att man ibland slarvar.

skinstreaming hudvård tiktok

Fördelen med få hudvårdsprodukter

Hon påpekar också att en slimmad rutin minskar risken att utsätta huden för ämnen som kan irritera den:

Annons

– Många produkter innehåller utfyllnad av onödiga och irriterande ingredienser och det är enkel matematik att en rutin med väldigt många produkter bombar huden med dessa ämnen, vilket stör.

Har du en okomplicerade hudtyp och inga större bekymmer så räcker det ofta att underhålla huden med fukt och näring, och skydda den med hjälp av solskydd (i team ELLEs basgarderob ingår också alltid ett C-vitaminserum).

Elvira Rosendahl är hudterapeut och driver en Youtube-kanal med fokus på hudhälsa. Hon ser flera fördelar med en slimmad rutin:

– För det första blir rutinen enklare och billigare. Då är du mer benägen att vara konsekvent med din rutin, vilket behövs för att se resultat! Du har också större chans för att märka vilket resultatet en produkt ger – vare sig om den är positiv eller negativ – speciellt när du introducerar en ny produkt åt gången.

hudvårdsproduker trend bra hud

Elvira märker ofta att de kunder som är konsekventa med en enkel rutin på kanske så lite som tre till fem produkter får den största effekten. – Snackar vi hudbarriär så är det fördelaktigt att vi inte överbelastar den med massvis av olika produkter, särskilt inte aktiva produkter som på egen hand är fantastiska, men som i kombination med varandra kan irritera huden. Även Elvira ett stort fan av basrutiner.

Annons

Hitta vad just din hud behöver för att leva sitt bästa liv.

Fokus på hudhälsa

– En basrutin är A och O i min bok! Det är egentligen självförklarande begrepp ­­–basprodukter som din hud behöver för att “överleva”. En basrutin består av tre enkla steg: rengöring, kräm och solskydd. Detta är din huds basläger – det som din hud alltid kan återvända till, och falla tillbaka på om något går snett. Produkter som du vet funkar för dig och som kommer ta tillbaka din hud till sitt grundläge. På kvällen skippar vi solskyddet så där blir basrutinen ännu kortare. För enkelt är effektivt, tro det eller ej.

Hos Maria Johansson börjar en första konsultation med att skala bort allt.

– Grunden till en välmående hud är för oss alla att hitta balansen med fukt och skydd. Den balansen varierar förstås från person till person. Jag skalar alltid ner produkter när jag träffar en kund första gången och börjar om från noll, säger Maria och fortsätter:

Annons

– Det går inte att följa trender när det kommer till hudvård. När man har koll och fått hjälp så blir hudvård så mycket roligare men också billigare, för att man inte handlar i panik, och helt plötsligt är det inte en djungel längre.

hudvårdstrend

Bygg en basgarderob – så hittar du rätt hudvårdsrutin

1. Bygg en basgarderob

Ge din hud ett ID-kort Allt börjar med att identifiera din hudtyp och hudens tillstånd. Hudtypen är främst genetisk och en grundprogrammering för hur låg eller hög oljeproduktion din hud har. Tillstånd är var huden befinner sig här och nu, och beror på en rad faktorer som hormoner, stress, sjukdomar, väderomställningar eller att du använt produkter som inte passar din hud. Vissa tillstånd är vanligare hos vissa hudtyper – akne är vanligast hos fet hud, medan torr hud ofta är reaktiv och känslig. Hudens tillstånd skifta ofta, till exempel under menscykeln. Att konsultera en auktoriserad hudterapeut hjälper dig att första din hudtyp och tillstånd. En investering, men som på sikt kan bespara dig många kronor i felköp.

Annons

2. Identifiera vad du vill uppnå

Sätt ord på vad du vill uppnå med din rutin. Få bukt med rodnad? Mer återfuktad hud? Motverka plitor eller hyperpigmenteringar? Minska oljighet? ­– Mitt bästa tips är att välja en eller två saker som du över allt annat verkligen vill jobba på. När du sedan känner att du har dessa under kontroll jobbar du dig över till nästa hudbekymmer, säger Elvira, och tipsar om att boka tid hos en hudterapeut som kan hjälpa dig att hitta rätt väg.

3. Börja med basen

Rengöring, fuktkräm och solskydd behöver alla. Dessa produkter behöver inte vara dyra. Detta är ditt startpaket.

– Det är viktigt att anpassa produkterna utifrån årstid och behov. Din huds behov ändras med åren. Man har också vissa behov under dagen och andra till kvällen. Dagtid är det alltså fokus på fukt och skydd, och till natten handlar det om att reparera och bygga upp huden med tanke på vad den varit med om under dagen, säger Maria Johansson.

Annons

4. Addera för resultat

Nu när du har koll på hudtyp, tillstånd och vad du vill uppnå, samt har din basgarderob på plats, är det dags för piffet! Asseccoarerna som kommer ge huden det lilla extra.

Identifiera din hudtyp – EXPERTERNA TIPSAR KRING DIN HUDVÅRDSRUTIN

Torr och reaktiv hud

Elvira: En torr hud har brist på fukt (vatten) och fett, och fokus är att tillföra båda dessa. Fukt återfuktar, medan fett bevarar fukten i huden. Eftersom en torr hud ofta är känsligare ­– oljan i huden stärker hudbarriären – vill du leta efter parfymfritt och samtidigt ta det lugnt med starkare exfolieringar. Eftersom huden behöver mer fukt så används fukttoner både morgon och kväll.

Ingredienser att spana efter: Glycerin, urea, pantenol (vitamin B5), sodium PCA och hyaluronsyra attraherar och binder fukt i huden. Fuktbevarande oljor som squalane, havreolja, och jojoba., Fetter som sheasmör eller bivax skapar en skyddande barriär som håller inne fukten. Azelainsyra och centella är effektiva mot rodnad.

Annons

Streamingtips! En torr hud behöver oftast bara rengöring på kvällen. Torrisar kan också testa #skinflooding – att klappa in sin fukttoner i flera lager.

Fet och aknebenägen hud

Maria: Fet hud beror på flera faktorer, men de vanligaste är hormoner, ärftlighet eller fel hudvårdsprodukter som satt huden i obalans. Eftersom talgproduktionen är mer aktiv får denna hudtyp oftare tilltäpptheter, som pormaskar, finnar och akne. Använd inga uttorkande produkter som många tror hjälper – uttorkad hud producerar mer talg. Satsa i stället på produkter som balanserar talgproduktionen och samtidigt återfuktar.

Ingredienser att spana efter: Salicylasyra (BHA), niacinamid och retinoider (retinol) är ingredienser som reglerar överproduktion av talg. Fukt ska ingå i varje rutin. Använd snäll rengöring morgon och kväll – skippa löddrande rengöringar med sulfater som kan torka ut din hud.

Streamingtips! För att undvika att överexfoliera huden och trigga irritation som leder till mer akne kan du testa ”skin cycling” och alternera syra och retinol varannan dag med en till två vilodagar per vecka.

Annons

Hud med hyperpigmentering/post-blemish marks (morgon/kväll)

Maria: Hyperpigmentering orsakas av ökad melaninproduktion. Vanliga faktorer är solexponering, hormonpåverkan, ålder och skador eller inflammation i huden, till exempel efter akne. Solskydd är superviktigt – solens strålar påverkar huden även när det är molnigt. Undvik att klia eller pilla på akne, skorpor och fläckar som kan leda till inflammation och mörka fläckar.

Ingredienser att spana efter: På morgonen är solskydd med minst SPF 50 ditt viktigaste steg – annars är dyra produkter pengar i sjön. Niacinamid, tranexamsyra, azelainsyra, glykolsyra eller mandelsyra är bra val, men introducera alltid en ny aktiv produkt i taget så att du kan utvärdera den. Elvira rekommenderar att alltid inkludera niacinamid och lägga till en eller två av de andra ingredienserna.

Streamingtips! Skippa cocktailblandandet hemma på kammaren och satsa i stället på en aktiv, välformulerad produkt.

Annons

Effektiva och multifunktionella hudvårdsprodukter

ELLEs Maria Ahlgren har samlat fem multifunktionella produkter som levererar maximalt resultat med minimal tidsinsats.

Leave on-mask, Skin recovery mask – Paula’s Choice

Leave on-mask, Skin recovery mask – Paula’s Choice
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Under vinterhalvåret, när huden behöver extra mycket fukt och fett, kan nattcrèmen bytas ut mot en nattmask några gånger i veckan – eller varje natt om du verkligen vill boosta. Denna fiffiga mask kan du även använda runt ögonen. Passar alla, men särskilt torr hud med tendens till rodnad, narighet eller eksem.

Här kan du läsa mer om och köpa produkten (reklamlänk).

Serum, EGF serum – BioEffect

egf serum bioeffect
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Vill du skala ner rutinen till ett absolut minimum är BioEffects kultserum fortfarande oslagbart. Med bara sju ingredienser, varav signalproteinet EGF är stjärnan som stimulerar hudens tillväxtfaktorer, är serumet hudvårdshyllans motsvarighet till den vita skjortan. Två till fyra droppar kan, om du vill, ersätta hela rutinen efter rengöring. Passar alla!

Annons

Läs mer om favoriten här (reklamlänk).

24-timmarscrème, Strength trainer peptide boost moisturiser – Ole Henriksen

24-timmarscrème, Strength trainer peptide boost moisturiser – Ole Henriksen
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Snäll men stärkande fuktcrème som passar alla hudtyper och kan användas dag som natt. Peptider fungerar likt en PT som trimmar flera viktiga funktioner, samtidigt som hudens barriär får sig en daglig styrkedos av ceramider och hyaluronsyra.

Här kan du köpa produkten (reklamlänk).

Serum, Hydra-AOX serum – Filorga

Hydra-AOX serum – Filorga
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Alla hudtyper har gemensamt att de behöver fukt och hjälp att skydda sig mot yttre stressfaktorer som frisätter fria radikaler och åldrar huden i förtid. Inte mindre än fem kraftfulla antioxidanter ryms i Filorgas nya superserum, inklusive C-vitamin, niacinamid och astaxantin.

Annons

Här kan du köpa serumet från Filorga (reklamlänk).

Multisalva, Calmellia SOS relief balm – Shiseido WASO

Calmellia SOS relief balm – Shiseido WASO
Klicka på bilden för att komma till produkten.

Är det något som minimalisten gillar så är det produkter med flera användningsområden. Denna lilla mirakelsalva mjukar upp nariga läppar, torra hudfläckar, raspiga armbågar och vissna nagelband. Kan till och med användas på brynen eller i håret. Innehåller bara åtta ingredienser och är helt vattenfri.

Här hittar du salvan (reklamlänk).

Av Maria Ahlgren

Foto Ron Lach m fl

Denna artikel är från ELLEs beautybilaga (12/23) i samarbete med Saether.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons